Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου: Διαδηλώνουμε για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα!

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους απευθύνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου για συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης την Πέμπτη 10 Αυγούστου στις 7μμ στην Πλατεία Κύπρου.

Αναλυτικά σε δελτίο τύπου αναφέρει:

“Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Εν μέσω καλοκαιριού οι εργαζόμενοι της Ρόδου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολλά. Από τη μια ο καύσωνας και τα λειψά μέτρα προστασίας σε μια σειρά χώρους εργασίας που σε περιπτώσεις οδήγησαν σε εργατικά ατυχήματα. Από την άλλη η καταστροφική πυρκαγιά που για 11 μέρες κατάκαιγε το νησί και που ανέδειξε για άλλη μια φορά τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού σε ότι αφορά την προστασία και τα μέσα πρόληψης του λαού μας από φυσικές καταστροφές.

Δεν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή ή το “ακαθάριστο χωράφι” για την καταστροφή που ζήσαμε, όπως προσπαθούν να μας πείσουνε διάφοροι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Είναι η ίδια η πολιτική τους, που επιλέγει κάθε φορά με τη λογική τι κοστίζει λιγότερο, που έχει οδηγήσει τα δάση μας να είναι ακαθάριστα (και λόγω έλλειψης προσωπικού), οι δασικοί δρόμοι ανύπαρκτοι, ο εξοπλισμός και τα μέσα της πυρόσβεσης να είναι ελάχιστα και απαρχαιωμένα, την ικανότητα παρέμβασης όταν πια ξεσπάσει η φωτιά να είναι πολύ περιορισμένη. Βέβαια η λογική “κόστους- οφέλους” αφορά κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την ζωή, την προστασία του λαού μας και όχι την μεγάλη εργοδοσία.

Αυτές τις μέρες φάνηκε περίτρανα ότι ο λαός πρέπει και μπορεί με τη δική του οργάνωση και δράση να δώσει λύση. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ήταν οι εθελοντές η κρίσιμη αυτή μάζα που βοήθησε να σβηστεί η φωτιά, που έσωσε ολόκληρα χωριά από τα χειρότερα, όταν ειδικά τις πρώτες μέρες η βασική κρατική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ήταν το 112 και το “εκκενώστε τον οικισμό” και αυτό χωρίς κανένα μέτρο για όσους δεν είχαν μέσο μετακίνησης. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την συμβολή των χιλιάδων εθελοντών στην ίδια την “μεγαλειώδη εκκένωση και φιλοξενία” όπως την χαρακτηρίζουν, των χιλιάδων επισκεπτών, που πραγματικά από το υστέρημά τους βοήθησαν και οργάνωσαν με τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης μέχρι και ανεμιστήρες για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί.

Σαν να μη μας έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση έρχεται μέσα στο κατακαλόκαιρο να φέρει άλλο ένα άθλιο νομοσχέδιο που τσακίζει ότι έχει απομείνει από τα εργατικά δικαιώματα. Δουλειά ως και 16 ώρες την ημέρα, που την παρουσιάζουν μάλιστα σαν επιλογή του εργαζόμενου, λες και γεννηθήκαμε για να δουλεύουμε, ή το κάνουμε από χόμπι και όχι επειδή ένας μισθός δε φτάνει για να ζήσουμε, πρόστιμο 5000 ευρώ και 6 μήνες φυλάκιση για τις “παράνομες” απεργίες και άλλα είναι αυτά που περιέχει.

Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να δώσουμε τη συνέχεια στην αποφασιστική παρέμβαση του λαού, να δυναμώσουμε τη φωνή της διεκδίκησης, για να διεκδικήσουμε:

  • αποζημίωση στο 100% για τις λαϊκές περιουσίες που έχουν πάθει ζημιά,
  • Αξιοπρεπές εισόδημα στο ύψος των κλαδικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους σε τουρισμό, εμπόριο κλπ που έμειναν χωρίς δουλειά και άμεση ένταξή τους με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, μέτρα στήριξης για τους επαγγελματίες
  • Αντιπυρικές ζώνες και μέτρα προστασίας για οικισμούς και δάση εδώ και τώρα, όπως και αντιπλημμυρικά έργα
  • Αποκατάσταση του δάσους και απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Και ταυτόχρονα να απαιτήσουμε την απόσυρση αυτού του εκτρωματικού νομοσχεδίου που ετοιμάζεται να έρθει στη βουλή.”