Ρόδος – Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών την Κυριακή

Σε ανοικτή συνέλευση καλεί όλους τους κατοίκους και τους φορείς της Νότιας Ρόδου, των Λαέρμων, της Λάρδου και των Απολλώνων, την Κυριακή 6 Αυγούστου στις 10.30 π.μ. στο Ασκληπιείο, στο καφενείο πάνω από την πλατεία του χωριού, η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι «τώρα είναι η ώρα όλος αυτός ο κόσμος που κινητοποιήθηκε και έσωσε το νησί μας από τα χειρότερα να συνεχίσει την εθελοντική δράση και προσφορά, όμως παράλληλα απαιτείται να οργανωθεί ο συλλογικός αγώνας διεκδίκησης προς την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τον δήμο προκειμένου να μην ξαναδούμε στο νησί μας τέτοιες τραγικές εικόνες».

Η σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι «την Τρίτη 1 Αυγούστου έγινε μια πρώτη δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εθελοντών, των πυρόπληκτων, όλων όσων αγανακτούν για το μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα που έγινε στο νησί μας. Όλων όσων θεωρούν πως δεν πρέπει να κρυφτούν οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης της περιφέρειας και του δήμου που η φωτιά ξεκίνησε από τα Απόλλωνα και έσβησε στην θάλασσα στο Κιοτάρι και στο Γεννάδι!

Στην πορεία διαμαρτυρίας που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης είχε παλμό και ακούγονταν συνεχώς συνθήματα όπως “Τα δάση της Ρόδου ανήκουν στον λαό δεν είναι για μπίζνες και πάρκο αιολικό”, “Την φωτιά την έσβησαν οι εθελοντές, κράτος και κυβέρνηση είναι οι μόνοι εμπρηστές”.

Όλες αυτές τις ημέρες που η φωτιά κατέστρεφε το νησί μας χιλιάδες εθελοντές, χιλιάδες νέες και νέοι ροδίτες κινητοποιήθηκαν αυθόρμητα και συνέδραμαν αποφασιστικά την πυροσβεστική, τους χωματουργούς και τις οργανωμένες εθελοντικές ομάδες στην κατάσβεση της φωτιάς. Επίσης σημαντική ήταν η δράση των πολιτιστικών συλλόγων που όλες αυτές τις ημέρες φρόντισαν την τροφοδοσία όλων όσων επιχειρούσαν στις πυρκαγιές αλλά και για τους χιλιάδες τουρίστες που μετά την εκκένωση των ξενοδοχείων στο Κιοτάρι μεταφέρθηκαν σε σχολεία του νησιού, χωρίς καμία προετοιμασία από τους αρμόδιους.

Το Σάββατο 22 Ιουλίου όταν η πυρκαγιά έφτασε στα ξενοδοχεία στο Κιοτάρι, στην εκκένωση, αυτοί που συνέβαλαν καθοριστικά ήταν οι κάτοικοι των χωριών της Νότιας Ρόδου και άλλοι εθελοντές, που μετέφεραν τους τουρίστες προς το Γεννάδι με αγροτικά σε καρότσες, με ΙΧ και όπως αλλιώς μπορούσαν. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια: δεν υπήρχε κανένα οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης ούτε από το κράτος ούτε από τις τοπικές αρχές ούτε από τα ξενοδοχεία αλλά τους τουρίστες τους έσωσε ο λαός του νησιού!». 

Όπως υπογραμμιζόμουν, «σκοπός της συνέλευσης είναι να οργανωθούν δραστηριότητες και πρωτοβουλίες για τα εξής αιτήματα:

  • Αποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των πυρόπληκτων, δηλαδή όλων όσων κάηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές τα σπίτια τους, τα μαγαζιά τους, τα αυτοκίνητα, οι καλλιέργειες και τα ζώα τους.
  • Να κηρυχθούν όλες οι εκτάσεις αναδασωτέες. Να μην “φυτρώσουν” στα καμένα ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Να εξασφαλισθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των καμένων εκτάσεων και να μην δοθούν σε διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις που επιδιώκουν να πάρουν εκτάσεις μέσω του “ανάδοχου αναδάσωσης”.
  • Να ξεκινήσει αναδάσωση με επιστημονικούς όρους στα καμένα και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να ξαναζωντανέψουν τα δάση μας.
  • Να γίνουν άμεσα εδώ και τώρα αντιπυρικές ζώνες στα δάση, και γύρω από τα χωριά. Να καθαριστούν όλα τα δάση που μας έμειναν για να τα σωθούν.
  • Μόνιμες μαζικές προσλήψεις τώρα στην πυροσβεστική υπηρεσία του νησιού, να εξασφαλισθούν άμεσα σύγχρονα μέσα και εξοπλισμός.
  • Να παρθούν μέτρα ενίσχυσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων εφόσον δεν ανακάμψει η σεζόν. Τα 500 ευρώ της αναστολής αποτελούν κοροϊδία, απαιτούμε να αποζημιωθεί το σύνολο του μισθού βάση συλλογικής σύμβασης.
  • Αντίστοιχα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης να δοθούν σε επαγγελματίες και αγρότες».