Ιταλία: Αυξήθηκαν οι τιμές στις πλαζ

Στην Ιταλία οι διακοπές των εργαζομένων και συνταξιούχων θα διαρκέσουν μόλις 9 μέρες κατά μέσο όρο, ωστόσο λόγω της αύξησης των τιμών ντόπιοι και ξένοι τουρίστες θα ξοδέψουν συνολικά σχεδόν 4 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2022, δείχνει έρευνα της εταιρείας «Demoskopika».

Ενδεικτικές είναι αυξήσεις στις τιμές στις πλαζ, που τις καθιστούν πλέον απλησίαστες για την πλειοψηφία των Ιταλών. Οι αυξήσεις ξεκινούν από 5% και ανεβαίνουν. Το παγωτό από την άλλη ακρίβυνε κατά 20%. Στην παραθαλάσσια περιοχή Μονόπολι, η ομπρέλα με δυο ξαπλώστρες και ένα σάντουιτς αγγίζει μέχρι και τα 120 ευρώ. Οσο για το πάρκινγκ, φέτος φτάνει τα δέκα ευρώ την ημέρα.

Την ίδια στιγμή, η ιταλική νομοθεσία θεωρητικά προβλέπει ότι οι οργανωμένες πλαζ σε κάθε δήμο δεν πρέπει να καταλαμβάνουν πάνω από το 60% της συνολικής έκτασης της παραλίας, κάτι που συχνά καταγγέλλεται ότι δεν τηρείται. Ομως, όπως και στη χώρα μας το πρόβλημα δεν είναι η τήρηση της νομιμότητας, αλλά ακριβώς το νομοθετικό πλαίσιο που εμπορευματοποιεί τα πάντα και στερεί από τους εργαζόμενους ακόμα και μια ανάσα δροσιάς το κατακαλόκαιρο.