Κατέρρευσε ολόκληρη η ψευδοροφή σε αίθουσα σχολείου

Ενα ακόμη περιστατικό που δείχνει τα τεράστια προβλήματα σχολικών υποδομών σημειώθηκε στο Δημοτικό Σχολείο του Βαρνάβα. Συγκεκριμένα, όταν η διευθύντρια πήγε χτες στο σχολείο διαπίστωσε ότι στην αίθουσα της ΣΤ’ Τάξης είχε καταρρεύσει ολόκληρη η ψευδοροφή, η οποία είχε τοποθετηθεί τον περασμένο Δεκέμβρη και κάτω από την οποία για πολλούς μήνες μαθητές και εκπαιδευτικοί έκαναν μάθημα.

Το παραπάνω περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια μακριά σειρά από περιστατικά κατάρρευσης σχολικών υποδομών σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, σε διάφορες περιοχές της χώρας σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ πριν από δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη κατέρρευσε η ψευδοροφή της ΣΤ’ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας, σε ώρα διαλείμματος.

Αμεσα στο σημείο βρέθηκε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ΜαραθώναΣπύρος Ηλίας, ο οποίος σχολιάζοντας το περιστατικό δήλωσε: «Παίζουν με τις ζωές των παιδιών μας. Για πόσο ακόμα θα παίζουν με τις ζωές μας; Για πόσο ακόμα θα πηγαίνουμε και όπου βγει;». Σημείωσε δε τις ευθύνες για τη διάλυση των Τεχνικών Υπηρεσιών των δήμων.

Στα ζητήματα του ελέγχου και των αναγκαίων παρεμβάσεων στα σχολεία επανέρχεται, με αφορμή την κατάρρευση της ψευδοροφής, το Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία Κτιριακές Υποδομές. Οπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «η σχεδιασμένη αποδυνάμωση και απαξίωση του μοναδικού δημόσιου τεχνικού κατασκευαστικού φορέα για τη σχολική στέγη (πρώην ΟΣΚ και νυν Κτιριακές Υποδομές – ΚΤΥΠ) και η διάχυση της ευθύνης στους δήμους και μάλιστα χωρίς κανέναν έλεγχο και καμία λογοδοσία, αποτελεί μία νάρκη που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί με τραγικά αποτελέσματα. Στον σεισμό του 2019 στη Δυτική Αττική με τις “ανεξήγητα” μεγάλες ζημιές σε δεκάδες σχολεία και τις 29 εκκενώσεις σχολείων, δεν θρηνήσαμε θύματα επειδή έγινε Ιούλη με κλειστά τα σχολεία. Από τότε και μέχρι σήμερα έχουμε γίνει μάρτυρες σε δεκάδες “ατυχήματα” με πτώσεις σοβάδων, ψευδοροφών και άλλων υλικών όπου και πάλι γλιτώσαμε τα χειρότερα είτε επειδή συνέβησαν εκτός ωραρίου λειτουργίας είτε επειδή ήταν καλοκαίρι ή άλλες αργίες. Τώρα πάλι τα ίδια στον Βαρνάβα. Και όμως, παρ’ όλα αυτά και τις συνεχείς προειδοποιήσεις από το Σωματείο μας, Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων, άλλα σωματεία και συλλογικούς φορείς, η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική αποποίησης της ευθύνης».

Το Σωματείο Εργαζομένων στις ΚΤΥΠ επανέρχεται και στο κρίσιμο ζήτημα των ελέγχων στα σχολεία που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση στις αρχές της χρονιάς μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, σημειώνοντας τις αντιρρήσεις του για την αποτελεσματικότητα του τρόπου που επιλέχτηκε να γίνουν, καλώντας ωστόσο να υπάρξει ενημέρωση για το πού βρίσκεται αυτή η διαδικασία 6 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου.

Οπως τονίζει το Σωματείο, «η μόνη αποτελεσματική λύση στις σημερινές συνθήκες είναι να επανέλθει στο κράτος η ευθύνη για τη σχολική στέγη, με την ολόπλευρη ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα, της κρατικής χρηματοδότησης, της λειτουργίας και του τεχνικού προσωπικού των ΚΤΥΠ για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος ελέγχου και αναγκαίων παρεμβάσεων στα σχολεία (σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ, το ΤΕΕ και τα Πολυτεχνεία), καθώς και ενός 5ετούς προγράμματος κατασκευής σύγχρονων και ασφαλών δημόσιων σχολείων».