ΚΚΕ Νότιας Δωδεκανήσου: Η κυβέρνηση να αφήσει τα “ανακοινωθέντα” και να πάρει τώρα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης.

Με αφορμή την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νησί εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου

Η κυβέρνηση να αφήσει τα “ανακοινωθέντα” και να πάρει τώρα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης.

Απαιτείται εδώ και τώρα να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα πρώτα απ΄όλα για την αντιμετώπιση της φωτιάς. Η κυβέρνηση σε κάθε ανακοίνωση μιλά για τις ενισχύσεις που έχει στείλει στο νησί. Ωστόσο ο κόσμος ενισχύσεις δε βλέπει, αντίθετα καταγγέλει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις έχει εγκαταλειφθεί μόνος του να παλεύει τη φωτιά χωρίς μέσα επί 6 μέρες συνεχόμενα.

Στο μέτωπο ανάμεσα Απόλλωνα-Λάερμα, τα όποια εναέρια επιχειρούν, χρειάζονται ενίσχυση για να έχουν αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα και οι επίγειες δυνάμεις δεν επαρκούν, ενώ δεν υπάρχει οργανωμένη τροφοδότηση με νερό στο σημείο αυτό. Με δεδομένες τις προβλέψεις για ισχυρούς ανέμους από το απόγευμα το μέτωπο αυτό θα φουντώσει ξανά, ήδη έχει φουντώσει και θα πάρει όποια κατεύθυνση έχει ο άνεμος.

Ταυτόχρονα είναι χαοτική η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους όπου φιλοξενούνται οι τουρίστες και στην πραγματικότητα είναι κυρίως η λαϊκή πρωτοβουλία και αλληλεγγύη που έχει εξασφαλίσει την τροφοδότηση με τα απαραίτητα. Πράγμα που αποκαλύπτει τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, αλλά και τη δύναμη της λαϊκής αλληλεγγύης, την οποία κάνοντας την…ανάγκη φιλοτιμία, επικαλούνται στελέχη της Δημοτικής και Περιφερειακής αρχής.

Χάος επικρατεί και στο αεροδρόμιο, όπου αφίξεις καταφθάνουν συνεχώς την ίδια στιγμή που χιλιάδες κόσμου περιμένει στο χώρο του αεροδρομίου την πτήση του, όποτε και αν είναι. Εκατοντάδες κόσμος μετακινείται με τη βοήθεια εθελοντών με αυτοκίνητα για να πάρει τα διαβατήρια του και να μετακινηθεί προς το αεροδρόμιο, καθώς άλλη μέριμνα δεν υπάρχει, πέρα από αυτήν ορισμένων πρακτορείων.

Εργαζόμενοι από τα ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις που εκκενώθηκαν ή υπέστησαν ζημιές δεν ξέρουν που θα μείνουν, αν θα έχουν δουλειά τις επόμενες μέρες και έχουν αφεθεί στην τύχη τους, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι ζητάνε από εργαζόμενους να πάνε για δουλειά από περιοχές που έχουν εκκενωθεί και ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

Χρειάζονται λοιπόν συγκεκριμένα μέτρα:

1. Αποφασιστική ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Αυτό σημαίνει εναέρια μέσα επαρκή και κατάλληλα, όχι ψεκαστικά αεροπλάνα, όπως και αποφασιστική ενίσχυση των επίγειων μέσων και του προσωπικού που στην πλειοψηφία του είναι αποκαμωμένο.

2. Ανάπαυλα ορισμένων ημερών στις αφίξεις μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση και ταυτόχρονα σχέδιο εκκένωσης με πτήσεις για τους τουρίστες που είναι στους χώρους συγκέντρωσης (σχολεία , κλειστά γυμναστήρια κλπ) και θέλουν να φύγουν.

3. Συγκεκριμένα μέτρα για την εξασφάλιση αρχικά στέγης, τροφής και ειδών πρώτης ανάγκης για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία αλλά και διασφάλισης δικαιωμάτων και εισοδήματος.