Ρόδος – Ομιλία του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη την Τετάρτη 5/7

Συγκέντρωση – ομιλία στην πλατεία Κύπρου με το βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη, οργανώνει την Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 8 το απόγευμα η Κομματική Οργάνωση Νότιας` Δωδεκανήσου του ΚΚΕ με θέμα: ”Οργάνωση και αγώνας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρέπεια”.

Τις τελευταίες μέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλά περιστατικά που αποτυπώνουν με ακόμα πιο γλαφυρό τρόπο την εντατική εκμετάλλευση στον τουρισμό. Για  όσους πέφτουν από τα σύννεφα να τους καλωσορίσουμε στη βάρβαρη πραγματικότητα του σύγχρονου «τουριστικού θαύματος».

Το ΚΚΕ με τη δράση του είναι απέναντι από φαινόμενα που καταπατούν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, είναι απέναντι από τραμπουκισμούς της εργοδοσίας. Δεν επιτρέπουμε τον εξευτελισμό της εργατικής τάξης.

Το τουριστικό θαύμα των εκατομμυρίων αφίξεων, των τεράστιων κερδών για ξενοδόχους, εφοπλιστές και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες χτίζεται πάνω στην εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Δεν είναι τυχαίο ότι 14 διαφορετικές σχέσεις απασχόλησης υπάρχουν στον κλάδο του τουρισμού. Αποτέλεσμα: χαμηλοί μισθοί, μη καταβολή δώρων, μεγάλη εντατικοποίηση, εξουθενωτικά ωράρια, εμφάνιση επαγγελματικών ασθενειών, εργατικά «ατυχήματα», ξενοδοχοϋπάλληλοι που μένουν σε ποντικότρυπες ενώ δουλεύουν σε 5άστερα. Δεν είναι τυχαίο ότι εργαζόμενοι, που έχουν ανάγκη το μεροκάματο, φτάνουν στο σημείο να παρατάνε τη δουλειά, γιατί δεν αντέχουν. Δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο ξενοδοχοϋπάλληλοι να πηγαίνουν στο νοσοκομείο συνοδεία προϊσταμένων, όχι φυσικά από ενδιαφέρον, αλλά για να διασφαλίσουν ότι δε θα δηλωθεί εργατικό «ατύχημα».

Είναι συνένοχοι όλοι τους!

  • Η κυβέρνηση της ΝΔ που υπηρετεί, μαζί με τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, τη στρατηγική της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, την κερδοφορία του κεφαλαίου, νομοθετώντας το ένα αντεργατικό μέτρο μετά το άλλο. Έχουν ευθύνη για το γεγονός ότι το ΣΕΠΕ είναι αποψιλωμένο. Στη Ρόδο των 120000 κατοίκων με τα πάνω από 550 ξενοδοχεία και τους εκατοντάδες ακόμα χώρους δουλειάς υπάρχουν 3 επιθεωρητές, που μεταξύ άλλων έχουν στην ευθύνη τους και άλλα νησιά! Χώρια που με το υπάρχον νομικό πλαίσιο ο ΣΕΠΕ δε βρήκε κάτι παράνομο στην απαράδεκτη εικόνα του σερβιτόρου που εξυπηρετεί μες στη θάλασσα πελάτες!
  • Οι ξενοδόχοι που έχουν επιβάλει καθεστώς γαλέρας, που αξιοποιώντας τους νόμους των ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ τσακίζουν τους εργαζόμενους, ενώ οι εκβιασμοί και η καταστολή, οι απειλές και οι απολύσεις, είναι στην ημερήσια διάταξη, έτσι ώστε να μη σηκώνει κανένας εργαζόμενος κεφάλι.
  • Ο δήμος και η περιφέρεια που στηρίζουν τις απαιτήσεις και τους σχεδιασμούς των ξενοδόχων, φτάνοντας και σε περιστατικά, όπως οι εικόνες ντροπής από ξυλοδαρμούς μες στο δημαρχείο με αφορμή τη διαχείριση των παραλιών, αλλά και με κατασκευές μες στη θάλασσα. Άραγε την ίδια αντιμετώπιση με τους ξενοδόχους έχει ο απλός κόσμος;

Ο λαός της Ρόδου πληρώνει ακριβά την τουριστική ανάπτυξη

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι η ζωή των εργαζομένων στο νησί που βιώνει την ακρίβεια, ειδικά στα ενοίκια και όχι μόνο, στις λειψές υποδομές πχ στην υγεία, με τις ελλείψεις να γίνονται ακόμα πιο ορατές όταν τη Ρόδο την επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες.

Είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι σε τεράστιο κομμάτι τους δεν μπορούν να πάνε διακοπές, καθώς οι προορισμοί είναι πανάκριβοι, όπως και η μεταφορά σε αυτούς.

Ο δρόμος βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης, μαζί με το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα. Στηρίζει το δικαίωμα τους για αυξήσεις στους μισθούς, ΣΣΕ που να εφαρμόζονται και να μην είναι κενό γράμμα, με μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι είναι δικαίωμα όλων η αναψυχή και η ξεκούραση, και όχι προνόμιο λίγων.

Απαιτούμε:

  • Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με 5ήμερο 7ωρο 35ωρο χωρίς καμία διευθέτηση του χρόνου εργασίας με υποχρεωτική εφαρμογή χωρίς προϋποθέσεις. Την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
  • Την επανένταξη όλων των ειδικοτήτων που βγήκαν το ’12 από τα ΒΑΕ, για την ένταξη επίσης των διανομέων.
  • Να εξασφαλιστεί ταμείο ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους εποχικούς χωρίς προϋποθέσεις για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Να επανέλθει το ΕΦΑΠΑΞ στην 20ετία , να αυξηθούν οι συντάξεις και να μειωθούν τα όρια συνταξιοδότησης.
  • Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια
  • Στελέχωση του ΣΕΠΕ με προσλήψεις προσωπικού και ουσιαστικούς καθημερινούς ελέγχους

Ο δρόμος του αγώνα μπορεί να φέρει αποτέλεσμα όπως έφερε στην e food, στα Market In, στην Cosco και αλλού. Σε αυτό το δρόμο θα βαδίσουμε!