Nίκος Φραζής: Γιατί να ψηφίσουν οι αγρότες ΚΚΕ.

*Ο Νίκος Φραζής είναι αγρότης και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στα Δωδεκάνησα.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στα Δωδεκάνησα έχουν συμφέρον από ένα πολύ ισχυρό ΚΚΕ στις 25 Ιουνίου.

Στις 21 Μαΐου μέσα σ’ έναν κατά τα άλλα αρνητικό συσχετισμό, έγινε ένα σημαντικό ελπιδοφόρο βήμα με την εκλογική άνοδο του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ αύξησε τους ψήφους του κατά 125.000, το εκλογικό του ποσοστό έφτασε στο 7,23% και εξέλεξε 26 βουλευτές. Αυτή η σημαντική άνοδος του κόμματος σε ψήφους, ποσοστό και βουλευτές χρειάζεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο στις 25 Ιουνίου με ακόμα περισσότερες ψήφους στο κόμμα.

Ειδικά οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα, εδώ στα Δωδεκάνησα, οι βιοπαλαιστές αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι έχουν συμφέρον από ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, από την εκλογή περισσότερων κομμουνιστών βουλευτών.

Γιατί οι βουλευτές του ΚΚΕ ήταν και θα είναι στα μπλόκα και στις κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την χώρα. Γιατί οι βουλευτές του ΚΚΕ σταθερά στηρίζουν μέσα και έξω από την βουλή τα αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Γιατί το ΚΚΕ αναδεικνύει ακατάπαυστα, με όλες του τις δυνάμεις τα μεγάλα προβλήματα και αδιέξοδα των αγροτών. Οι αγρότες στα Δωδεκάνησα, βιώνουν σήμερα σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τις αρνητικές συνέπειες της κυρίαρχης πολιτικής στον πρωτογενή τομέα με πολύ οξυμένα προβλήματα. Τα σημαντικότερα αποτελούν:

  1. Tο δυσβάστακτο κόστος παραγωγής, που αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα για τους παραγωγούς στα νησιά. Όμως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τα κόστη έχουν κυριολεκτικά ξεφύγει και δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης από την κυβέρνηση.
  2. Οι τιμές χονδρικής πώλησης των προϊόντων είναι πολύ χαμηλές, σε συνάρτηση με το υψηλό κόστος παραγωγής. Το αποτέλεσμα είναι να μένει ένα πολύ μικρό εισόδημα στον αγρότη για να ζήσει την οικογένεια του.
  3. Το πολύ μικρό διαθέσιμο αγροτικό εισόδημα, ειδικά σε σχέση με το αυξημένο κόστος ζωής, αναγκάζει την πλειοψηφία των παραγωγών να κάνει δεύτερη δουλειά για να επιβιώσει.
  4. Οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές σε προϊόντα, που υπάρχει επάρκεια της τοπικής παραγωγής π.χ. πατάτα Αιγύπτου.
  5. Η μονόπλευρη και άναρχη τουριστική ανάπτυξη που στερεί πολύτιμους υδάτινους πόρους και εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας από τον πρωτογενή τομέα.
  6. Οι καταστροφές από τα ελάφια στην αγροτική παραγωγή της Ρόδου, με την κυβέρνηση της ΝΔ πιεζόμενη από τις αγροτικές κινητοποιήσεις να επιλέγει αντί να λύσει το πρόβλημα, να εξαγγέλλει μέτρα κοροϊδίας.

Όλα αυτά τα σοβαρά προβλήματα δεν είναι ουρανοκατέβατα, δεν αποτελούν φυσικά φαινόμενα με τα οποία πρέπει να μάθει να ζει ο αγρότης. Αυτά τα προβλήματα, είναι τα πρακτικά αποτελέσματα στη ζωή, των πολιτικών που άσκησαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Δηλαδή της πολιτικής της ΕΕ στον πρωτογενή τομέα που εξειδικεύεται με μια σειρά οδηγίες και κανονισμούς τους οποίους ψήφισαν αλλά και υλοποίησαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Σε συνεργασία βέβαια με τα διάφορα μικρότερα κόμματα που συγκυβέρνησαν κατά καιρούς.

Αυτές οι πολιτικές εξαναγκάζουν όλο και περισσότερους μικρομεσαίους αγρότες, να εγκαταλείπουν το επάγγελμά τους σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα νησιά. Σε αυτές τις πολιτικές στάθηκε με συνέπεια απέναντι, μόνο το ΚΚΕ.

Για τους λόγους αυτούς λοιπόν, ο νησιώτης παραγωγός πρέπει να γυρίσει σήμερα την πλάτη σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που ταυτίζεται η πολιτική τους εδώ και χρόνια και στον πρωτογενή τομέα με οδηγό τις εντολές της ΕΕ. Για αυτούς τους λόγους οι αγρότες δεν πρέπει να σκορπίσουν την ψήφο τους στα μικρότερα κόμματα, που ορκίζονται στην ΕΕ και σε κάθε κρίσιμη στιγμή αποδεικνύονται στηρίγματα του συστήματος.

Για αυτούς τους λόγους είναι σήμερα κρίσιμο όσο ποτέ, ο νησιώτης αγρότης να φτάσει στην κάλπη της 25 Ιουνίου με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Γιατί ένα πολύ δυνατό ΚΚΕ θα σημάνει δυνατότητα να ισχυροποιηθεί το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα σε όλη την χώρα. Γιατί ό,τι καλό έγινε για τους αγρότες, ό,τι αναγκάστηκαν να δώσουν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ ήταν το αποτέλεσμα των συλλογικά οργανωμένων αγώνων και κινητοποιήσεων.

Με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ θα είναι πιο δυνατή η φωνή των αγροτών την επόμενη ημέρα.