ΑΠΘ: Κινητοποίηση ενάντια στις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης

Μαχητική κινητοποίηση μπροστά στην Πρυτανεία του ΑΠΘ πραγματοποίησαν οι φοιτητές, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν νομιμοποιούν τις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης που διενεργήθηκαν σήμερα. Η κινητοποίηση οργανώθηκε μετά από κάλεσμα των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους Συλλόγους Φοιτητών του ΑΠΘ.

Με συνθήματα όπως «οι φοιτητές δεν είναι πελατεία παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία» και «πτυχία για δουλειά, πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία» διεμήνυσαν ότι θα τους βρίσκουν σταθερά απέναντί τους σε όποια προσπάθεια και αν κάνουν να βάζουν εμπόδια στις σπουδές τους. Θα συνεχίσουν και θα δυναμώσουν τον αγώνα για δωρεάν, σύγχρονες και αναβαθμισμένες σπουδές για όλους.

Σε ανακοίνωση των εκλεγμένων με την ΠΚΣ σημειώνεται ότι με βάση το νόμο – πλαίσιο που πέρασε η κυβέρνηση, η διοίκηση του Πανεπιστημίου θα γίνεται με Συμβούλιο Διοίκησης που θα συμμετέχουν και με «τη βούλα» στελέχη επιχειρήσεων, με εκτελεστικό διευθυντή – manager που θα περικόπτει τις παροχές και θα αντιμετωπίζει τους φοιτητές σαν πελάτες, θα ενισχύει την επιχειρηματική δράση του Πανεπιστημίου.

Υπενθυμίζουν χαρακτηριστικές δηλώσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν για ενίσχυση των ξενόγλωσσων προπτυχιακών με δίδακτρα για να έχει έσοδα το Πανεπιστήμιο, ακόμη και για διεύρυνση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και για ίδρυση νέων προπτυχιακών με δίδακτρα.

Και προσθέτουν: «Το νέο μοντέλο διοίκησης έρχεται να θωρακίσει περαιτέρω την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ, να επιταχύνει τη μετατροπή των πτυχίων σε πιστοποιητικά χωρίς επαγγελματική κατοχύρωση, να γενικεύσει τα δίδακτρα, να κατηγοριοποιήσει τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, να συρρικνώσει τη φοιτητική μέριμνα. Έρχεται να ενισχύσει τις σχέσεις αδιαφάνειας, που αναπτύσσονται στο έδαφος της επιχειρηματικής λειτουργίας, της διαπλοκής με εταιρίες, της διαχείρισης εκατομμυρίων ευρώ στους “αμαρτωλούς” ΕΛΚΕ. Με τα Συμβούλια Διοίκησης οι εταιρείες θα έχουν τους “ανθρώπους” τους να διοικούν άμεσα τις σχολές για να κάνουν τις “μπίζνες” τους».

Οι φοιτητές απαιτούν «να καταργηθούν τα συμβούλια διοίκησης και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι για τις σπουδές μας. Οι φοιτητές έχουμε πείρα. Η λειτουργία του Πανεπιστημίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ενισχύεται όλο και περισσότερο καθημερινά και είναι αυτή που έχει φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο. Αυτή η λειτουργία του πανεπιστημίου, δημιουργεί και ενισχύει “τα άλλα Τέμπη” στις σχολές μας, που οδηγεί τζάμια να σπάνε, ταβάνια να καταρρέουν, φοιτητές να πέφτουν από τον τρίτο όροφο, τη χρηματοδότηση να έχει περικοπεί κατά 70% την τελευταία δεκαετία. Η φοιτητική μέριμνα να υποβαθμίζεται διαρκώς, τα πτυχία να πετσοκόβονται και αυτό έρχεται να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στις σπουδές μας. Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται να ενισχυθεί και η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Οι φοιτητές όμως ξέρουμε ποια είναι η δύναμη μας και το αποδείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα αφήνοντας την Πανεπιστημιακή Αστυνομία στα αζήτητα, γυρνώντας την πλάτη στις ηλεκτρονικές εκλογές για συμβούλια φοιτητών, μπλοκάροντας την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία μας. Και έτσι θα συνεχίσουμε».