Σέριφος : Παραιτήθηκε ο μοναδικός γιατρός του νησιού

Ένα ακόμα επεισόδιο στην τραγική εξέλιξη της υποστελέχωσης σχολιάζει το ΚΚΕ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο μοναδικός γιατρός της Σερίφου. Σε ανάρτησή του ο Θανάσης Κοντάρης, γενικός οικογενειακός γιατρός Eπιμελητής Α’ του Περιφερειακού Ιατρείου της Σερίφου, περιγράφει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας στο νησί δηλώνοντας «σχεδόν αναγκασμένος (αγανακτισμένος)» να παραιτηθεί.

Στην ανάρτησή του σημειώνει ότι «επέστρεψα από τη Σουηδία το 2018 με σκοπό να υπηρετήσω το E.Σ.Υ, κάτι που έκανα με αγάπη, αφοσίωση και θυσίες μέχρι και σήμερα. Οι κάτοικοι της Σερίφου αλλά και άλλων μικρών νησιών αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας. Οι υπηρεσίες Υγείας που παρέχονται από το ΠΠΙ Σερίφου είναι επισφαλείς για τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Οι λόγοι είναι ο φόρτος εργασίας, η αυξημένη επισκεψιμότητα στο νησί καθώς και η υποστελέχωση».

Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι «είμαι διορισμένος ως γενικός/οικογενειακός γιατρός, 4,5 χρόνια επιμελητής Β΄και 3 μήνες επιμελητής Α’ και δεν κατάφερα πότε να οργανώσω την ΠΦΥ. Αιτία οι προαναφερόμενοι λόγοι καθώς και το γεγονός πως εκτελώ χρέη επειγοντολόγου και όχι γενικού/οικογενειακού γιατρού. Ορίστηκα Προσωπικός Ιατρός δίχως να ερωτηθώ για αυτό. Κάτι που αδυνατώ να υπηρετήσω, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Το γεγονός αυτό όχι μόνο προκάλεσε σύγχυση στους κατοίκους του νησιού αλλά και προσέθεσε επιπλέον δυσκολία στο ήδη δύσκολο έργο μου»

Σημειώνει ότι «το υπουργείο Υγείας δεν έλαβε ποτέ σοβαρά υπόψη του, τη νησιωτικότητα και τη σημαντικότητα των Κυκλάδων σε καμία νομοθεσία και σε καμία προκήρυξη. Στην τελευταία προκήρυξη, τον Αύγουστο του 2022, οι περισσότερες θέσεις ιατρών που αφορούσαν τις Κυκλάδες έμειναν αζήτητες. Η υποστελέχωση σε συνδυασμό με την πανδημία καθώς και την όλο αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών Υγείας έχει εξουθενώσει ψυχικά και σωματικά ιατρούς, νοσηλευτές και όσους εργάζονται στον χώρο της Υγείας. Ενώ υπάρχει σαφής και αποδεδειγμένη αύξηση της επισκεψιμότητας στο νησί της Σερίφου τα τελευταία 4 χρόνια (τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας) και κατά συνέπεια αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών Υγείας, δεν υπήρξε αντίστοιχη ανταπόκριση στην αύξηση του προσωπικού του ΠΠΙ Σερίφου, παρά τις εκκλήσεις μου. Η διαμονή σε ένα τόσο μικρό νησί των Κυκλάδων αποτελεί τεράστια πρόκληση για έναν ιατρό. Εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες και τις δυσκολίες στη λήψη ιατρικών αποφάσεων (καιρός, δρομολόγια), περιλαμβάνει κοινωνική απομόνωση, ερημοποίηση, ακρίβεια, δυσκολία μετακίνησης και επιστημονικό αποκλεισμό. Ζω με την οικογένειά μου και εργάζομαι σε ένα μικρό νησί που δεν διαθέτει: Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, κοινοτική νοσηλεύτρια, ιδιώτη ιατρό, παιδίατρο, (στοιχεία που θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν τη λειτουργία του ΠΠΙ Σερίφου) και παιδικό σταθμό».

Υπογραμμίζει ότι «τους θερινούς μήνες εργαζόμαστε υπερωριακά, παράνομα και με εξουθενωτικά ωράρια, σε τέτοιο σημείο που είμαστε επικίνδυνοι για την ασφάλεια των ασθενών, ενώ η πληρωμή μας αφορά κυρίως (μας αποζημιώνονται) 7 εφημερίες. Δεν υπάρχει κανένα κοινωνικό, οικονομικό και επιστημονικό κίνητρο για ιατρούς-επιστήμονες που θέλουν να εργαστούν σε δυσπρόσιτες και προβληματικές περιοχές όπως οι Κυκλάδες. Μιλώντας για brain drain, το ΕΣΥ επ’ ουδενί δεν αποτελεί πόλο έλξης των Ελλήνων ιατρών που έφυγαν για το εξωτερικό».

ΚΚΕ: Ένα ακόμα επεισόδιο στην τραγική εξέλιξη της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Σερίφου του ΚΚΕ σημειώνει: «Η παραίτηση του γιατρού του Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην τραγική εξέλιξη της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης του συστήματος Υγείας. Η κατάσταση που περιγράφει ο γιατρός είναι η εικόνα για όλα τα νησιά των Κυκλάδων και όχι μόνο του δικού μας.

Οι κάτοικοι της Σερίφου αλλά και όλων των Κυκλάδων ζούμε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή μας καθώς και των επισκεπτών, όλο το χρόνο. Είναι απαράδεκτο το 2023 να μην υπάρχει πλήρως στελεχωμένο Περιφερειακό Ιατρείο, να χρειάζεται συχνά να γίνονται διακομιδές προς τα νοσοκομεία και να πρέπει ή να κινδυνεύει η ζωή μας σε ενδεχόμενη καθυστέρηση ή να δώσει κανείς μια περιουσία για να μεταφερθεί. Είναι απαράδεκτο να είναι απομονωμένο το νησί μας από το κέντρο του νομού και τις δομές Υγείας γιατί έτσι συμφέρει τον εφοπλιστή. Ακόμα και για μια πιο ειδική εξέταση πρέπει κανείς να μείνει 3 – 4 μέρες στη Σύρο.

Αυτό δεν είναι φυσικό φαινόμενο ή αποτέλεσμα της δυσκολίας λόγω της “νησιωτικότητας”. Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ που βλέπουν την Υγεία ως κόστος και τους ασθενείς ως πελάτες. Είναι η ίδια λογική που οδήγησε σε εγκλήματα όπως αυτό των Τεμπών αλλά και προηγούμενα το Μάτι, τη Μάνδρα, την καταστροφή στην Εύβοια κ.άα.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με τους εκπροσώπους τους στα νησιά, μας καθησυχάζουν, τάζουν, μας λένε ότι “κάτι θα γίνει”, κρύβοντας ότι το “όραμά” τους για την Υγεία είναι ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα έχει ως γνώμονα όχι την υγεία των ασθενών, την πρόληψη και προστασία από μια σειρά ασθένειες αλλά το κέρδος. Αυτό κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο που ψήφισε πρόσφατα και μπάζει τους ιδιώτες στο σύστημα Υγείας, αυτό έκανε και υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με το “αυτοχρηματοδοτούμενο” Νοσοκομείο της Σαντορίνης, αυτόν τον δρόμο έστρωσε όσο ήταν κυβέρνηση κι υπερασπίζεται το ΠΑΣΟΚ. Όλοι τους συμφωνούν να δίνουν δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς που μας μπλέκουν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία στο πλαίσιο των “συμμαχικών μας υποχρεώσεων”. Σκίζονται για να δώσουν επιδοτήσεις εκατομμυρίων στους εφοπλιστές για να στέλνουν διάφορα σαπάκια με πανάκριβα εισιτήρια στα νησιά, αλλά, όταν είναι για την στελέχωση των δομών Υγείας και του ΕΚΑΒ, για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ ώστε να μπορούν να δουλεύουν με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό οι γιατροί και οι νοσηλευτές, τότε “δεν υπάρχει μία”, επικαλούνται το δημοσιονομικό κόστος.

Σε αυτό το έδαφος της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της λογικής κόστους – οφέλους ξεφυτρώνουν τα διάφορα ιατρικά κέντρα και άλλες υπηρεσίες που τσεπώνουν χρήμα τόσο από τον ΕΟΠΥΥ, χρήματα των εργαζομένων δηλαδή, όσο και από τους ασθενείς – πελάτες, οι οποίοι, μην έχοντας αλλού, στρέφονται τελικά σε αυτά. Σε αυτό το έδαφος εμφανίζονται και οι διάφορες δωρεές, μόνο που τα μηχανήματα και τα υλικά θέλουν και γιατρούς για να δουλέψουν και να είναι χρήσιμα.

Ο λαός της Σερίφου και των υπόλοιπων νησιών δεν έχει ανάγκη από κανένα πολιτικό σωτήρα, ούτε από “φιλεύσπλαχνους δωρητές”. Η Υγεία είναι δικαίωμα κι όχι εμπόρευμα. Να μη χαθεί άλλος χρόνος. Μόνο αν ο λαός του νησιού οργανώσει την πάλη του μπορεί να έχει αποτελέσματα προς όφελος των δικών του αναγκών. Εδώ και τώρα με τον αγώνα του να απαιτήσει:

  • Να στελεχωθεί πλήρως το Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες ιατρικού και λοιπού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Πλήρη στελέχωση όλων των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του Νοσοκομείου Σύρου και του ΕΚΑΒ.
  • Αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών και επίδομα ενοικίου ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στο αυξημένο κόστος ζωής στα νησιά.
  • Τακτικές, σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνίες με τη Σύρο και τον Πειραιά όλο το χρόνο.

Αυτά τα αιτήματα που δίνουν ουσιαστική λύση μόνο το ΚΚΕ τα υπερασπίζεται σταθερά χωρίς “ναι μεν, αλλά”.

Η πείρα των τελευταίων ετών επιβεβαιώνει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό με ισχυρό ΚΚΕ και στο κίνημα και στη Βουλή. Αυτό το μήνυμα πρέπει να στείλει ο λαός του νησιού μας με τον αγώνα του και με την ψήφο του στις 21 Μάη».