Κινητοποίηση καταδίκης της μαφιόζικης επίθεσης σε αρχαιολόγο (ΦΩΤΟ)

Κινητοποίηση καταδίκης της πρόσφατης μαφιόζικης επίθεσης σε αρχαιολόγο για υποθέσεις που χειριζόταν, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης έξω από το δημαρχείο της Μυκόνου, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε πορεία.

Με την σημερινή κινητοποίηση, σωματεία, φορείς και κάτοικοι έστειλαν μαζικά το μήνυμα καταδίκης της πρόσφατης επίθεσης που σημειώθηκε σε βάρος του αρχαιολόγου, αλλά και της στήριξης των εργαζομένων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Παράλληλα διαμήνυσαν ότι η τρομοκρατία, η βία και οι απειλές δεν περνούν στους εργαζόμενους.

Στην συγκέντρωση, μεταξύ άλλων, μίλησαν, η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, ο Δέδες Λιόνης, εκ μέρους του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, ο Γιάννης Βεριόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Συντηρητών του υπουργείου Πολιτισμού.

Δημήτρης Ίτσκος, εκπαιδευτικός και στέλεχος της ΚΟ Μυκόνου του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων καταδίκασε την επίθεση σε βάρος του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σημειώνοντας πως τέτοιου είδους περιστατικά φυτρώνουν στο έδαφος της πολιτικής των κυβερνήσεων που κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να γιγαντωθούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης. Με συλλογικό αγώνα οι κάτοικοι μπορούν να βάλουν φρένο σε τέτοια φαινόμενα και στην πολιτική που τα εκτρέφει. Επισήμανε την ανάγκη να διερευνηθεί άμεσα και πλήρως η υπόθεση και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την επίθεση, να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και να γίνει μόνιμη εγκατάσταση της αρχαιολογίας στο νησί. Το κράτος να πάρει εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων απέναντι σε τέτοια φαινόμενα ώστε να μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα στο νησί και με ευθύνη του κράτους να εφαρμοστεί ο αρχαιολογικός νόμος ώστε να προστατευθεί ο αρχαιολογικός πλούτος και το φυσικό κάλλος και ο πολιτισμός του νησιού.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε η Ελένη Ασημακοπούλου, εκ μέρους της ΔΑΣ στο ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Σημειώνεται ότι η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε σήμερα στάση εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους της περιοχής.