Σε κινητοποίηση – παράσταση διαμαρτυρίας προχωρά η Ένωση Γονέων Ρόδου την Παρασκευή 25 Νοέμβρη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί από την Ένωση Γονέων Ρόδου στις 25 Νοεμβρίου, Παρασκευή στις 1:30μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο, για το επείγον ζήτημα των σχολικών κτηριακών υποδομών καθώς και της στελέχωσής τους.

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι γονείς:

Στις 11 Νοεμβρίου 2022 η Ένωση Συλλόγων Γονέων πραγματοποιήσε με επιτυχία σύσκεψη γονέων στο 6ο Δημοτικό σχολείο Ρόδου. Στη συνάντηση συμμετείχαν γονείς από αρκετά σχολεία της Ρόδου και αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση γύρω από τα προβλήματα που συναντούμε στα σχολεία μας (σχολική στέγη, μαθησιακά κενά λόγω της πανδημίας, εκπαιδευτικά κενά, ελλείψεις βοηθητικού προσωπικού, σχολικός εκφοβισμός, κ.α).

Ως κύριο πρόβλημα αναδείχθηκε το κτηριακό και των υποδομών γενικότερα. Κτήρια παλαιά, ακατάλληλα, ασυντήρητα, με επικίνδυνες φθορές, απαρχαιωμένες τουαλέτες, επικίνδυνες αυλές, χωρίς τις αναγκαίες αίθουσες για εργαστήρια, γυμναστήρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, για φαγητό, για ξεκούραση. Ακόμα και στα νεότερα κτήρια παρουσιάζονται εκτός από κακοτεχνίες και ελλείψεις εκ κατασκευής, αρκετά προβλήματα λόγω της πλημμελούς συντήρησης από τον Δήμο.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο αν αναλογιστούμε ότι δεν έχει γίνει ο αναγκαίος αντισεισμικός έλεγχος όπως θα έπρεπε σε μία σεισμογενή περιοχή όπως τα Δωδεκάνησα.

Δε φτάνει όμως μόνο η συντήρηση. Ειδικά τα παλαιότερα σχολεία ή και όσα έχουν μέσα κοντέϊνερ είναι ανάγκη να αντικατασταθούν με νέα, σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια χωρίς να χάνεται άλλος πολύτιμος χρόνος που έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια και την ποιότητα εκπαίδευσης των μαθητών. Διεκδικούμε την κατασκευή νέων σύγχρονων σχολικών κτηρίων όλων των βαθμίδων, που θα έπρεπε να είχαν κατασκευαστεί…χθες. Τα σχολεία που έχουν εξαγγελθεί εδώ και πολλά χρόνια, όταν επιτέλους κατασκευαστούν, ήδη είναι πίσω από τις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών της Ρόδου σήμερα.

Γι’αυτούς τους λόγους αποφασίστηκε να γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας των γονέων στις 25 Νοεμβρίου, Παρασκευή στις 1:30μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο, με τα εξής αιτήματα:

  • Άμεση, επαρκή συντήρηση των σχολικών κτηρίων, με προτεραιότητα στην ασφάλεια.
  • Αντισεισμικό έλεγχο και θωράκιση σε όλα τα σχολεία.
  • Άμεση κατασκευή νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων σύμφωνα με τις σημερινές πραγματικές ανάγκες των μαθητών, με ευθύνη του κράτους.
  • Έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων λόγω της ακρίβειας.

Τέλος, διεκδικούμε από το Υπουργείο Παιδείας να καλύψει ΑΜΕΣΑ όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία και τα κενά όλων των ειδικοτήτων που χρειάζονται στην Ειδική Αγωγή.