“Η κυβέρνηση περνά θηλιά στους παραγωγούς και μικροεμπόρους”

H Τομ.Επ. Ν.Δωδ/σου του ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωση της:

“Μεγαλέμποροι και υπεραγορές είναι οι μόνοι ωφελημένοι με το νόμο που ψήφισε η ΝΔ στη Βουλή χθες για τις Λαϊκές Αγορές.

Με δεκάδες διατάξεις η κυβέρνηση περνά θηλιά στους παραγωγούς και μικροεμπόρους, ανοίγοντας τον δρόμο για τον εκτοπισμό τους.

Οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο τους βιοπαλαιστές αγροτοπαραγωγούς και εμπόρους που βρίσκουν διέξοδο στις Λαϊκές για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, αλλά και τις λαϊκές οικογένειες που έχουν τη δυνατότητα σήμερα να προμηθεύονται στη «Λαϊκή» πιο φθηνά και ποιοτικά εμπορεύματα.

Οι αγρότες της Ρόδου, πριν ακόμα συνέλθουν από τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας που τους οδήγησε σε απόγνωση λόγω της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού πάνω στον οποίο στηρίζεται και ο προγραμματισμός για μεγάλο μέρος των καλλιεργειών τους, δέχονται τώρα από την κυβέρνηση ένα δυνατό «σπρώξιμο» για έξοδο από τις Λαϊκές Αγορές.

Με τον νέο νόμο μετέτρεψαν την άδεια σε θέση, που θα προκηρύσσεται με μόρια…

Αλλοίωσαν τα κοινωνικά κριτήρια οδηγώντας προς την έξοδο ευπαθείς ομάδες και ΑΜΕΑ. Πριμοδοτείται το Πτυχίο, ενώ δεν είναι απαραίτητο για την άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων.

Παραγωγοί και έμποροι πρέπει να είναι οικονομικά τακτοποιημένοι, με ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, να μην χρωστάνε στο δήμο και να μην χρωστάνε τα ημερήσια τέλη. Τα τέλη αυτά αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο γιατί στους φορείς διαχείρισης βάζουν μέσα και ιδιωτικές εταιρείες που θα αποσκοπούν ακριβώς στη μεγιστοποίηση του κέρδους τους.

Καθορίστηκαν τιμωρητικές, πολύ αυστηρές ποινές που φτάνουν μέχρι την αναστολή, ακόμη και την αφαίρεση της άδειας αν θα κάνουν τρεις φορολογικές παραβιάσεις στον ίδιο χρόνο. Δηλ. παραγωγοί και έμποροι των λαϊκών θα χάνουν την άδειά τους για ένα ματσάκι μαϊντανό, ενώ την ίδια στιγμή το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει φοροαποφυγές εκατομμυρίων ευρώ με το γράμμα του νόμου!

Υποχρεώνονται παραγωγοί και έμποροι, πριν πάνε στη Λαϊκή να δηλώνουν τα προϊόντα τους και τις τιμές στην ηλεκτρονική πλατφόραμα «e-καταναλωτής». Αυτή η διάταξη ισχύει μέχρι σήμερα  για όσες υπεραγορές τροφίμων έχουν συνολικό ετήσιο τζίρο πάνω από ενενήντα εκατομμύρια (90.000.000) ευρώ! Τι άθλια εξίσωση αλήθεια στο όνομα του «υγιούς ανταγωνισμού». Ποιον κοροϊδεύουν;

Το παραμύθι που πουλά η κυβέρνηση ότι με την ψηφιοποίηση και τον e-καταναλωτή θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, διαλύεται μπροστά στην ακρίβεια που καλπάζει και στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, γιατί άλλη είναι η πηγή της ακρίβειας και όχι η τιμή του άνιθου στη Λαϊκή.

Όλα αυτά τα εμπόδια διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για να αλλάξει στην πορεία ακόμη περισσότερο ο χαρακτήρας των λαϊκών αγορών. Στόχος τους να περάσει στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων όλη αυτή η αγορά. Γι’ αυτό και πέρασαν άρθρο που εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Ανάπτυξης να αλλάζει σχεδόν όλα τα άρθρα του νόμου, προκειμένου στην πορεία να πετύχουν το στόχο τους.

Καλούμε, λοιπόν, τους επαγγελματίες των λαϊκών αγορών, τους παραγωγούς, όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση. Η οργανωμένη πάλη και ο συλλογικός αγώνας είναι μονόδρομος προκειμένου να μην εφαρμοστούν στη πράξη και ν’ανατραπούν οι βάρβαρες για τον λαό πολιτικές.”