Ισχυρός σεισμός 5,8 ρίχτερ στο Ηράκλειο

Ώρα με την ώρα αποκαλύπτεται η μεγάλη καταστροφή – Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες

Ώρα με την ώρα αποκαλύπτονται οι μεγάλες ζημιές και τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Νομό Ηράκλειου που θρηνεί ένα νεκρό, ενώ εννέα άνθρωποι έχουν τραυματισθεί. Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι που απόψε θα χρειαστεί να μείνουν έξω από τα σπίτια τους. 

Μεγάλες είναι οι ζημιές που καταγράφονται στο Αρκαλοχώρι και στα χωριά Βόνη, Γαλατά και Αρχοντικό  του Δήμου Μινώα Πεδιάδας σε παλαιά και νέα κτίρια, σπίτια, επαγγελματικές στέγες, αγροκτήματα και υποδομές. Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Τα σχολεία σε όλο το Νομό του Ηρακλείου αναμένεται να παραμείνουν κλειστά μέχρι την Πέμπτη, όπου θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι από αρμόδια κλιμάκια, τα οποία και θα γνωμοδοτήσουν σχετικά.

Ζημιές καταγράφονται και στο Δήμο Αστερουσίων – Αρχανών και συγκεκριμένα στο Νηπιαγωγείο Μελεσών, στις Αγιές Παρασκιές, ενώ στο χωριό Χουδέτσι 7 στα 10 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Τα προβλήματα επιτείνονται από την έλλειψη μέτρων αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, σε μια περιοχή όπως η Κρήτη που είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Μάλιστα, στην συγκεκριμένη περιοχή υπήρχε έντονη σεισμική δραστηριότητα εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Εντούτοις, δεν είχε ληφθεί το παραμικρό μέτρο αντισεισμικής προστασίας. Σύμφωνα δε με τον σεισμολόγο Γερ. Παπαδόπουλο, Διευθυντή Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από το καλοκαίρι η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενός μεγάλου σεισμού στην περιοχή. 

Λόγω της κατάστασης αλλά και των συνεχών μετασεισμών στην περιοχή, εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου όπου ανέφερε: «Ισχυρός σεισμός στην περιοχή σας με σεισμική ακολουθία σε εξέλιξη. Μην μπαίνετε σε κτίρια που έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά από τον σεισμό. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Ανάγκη για στέγαση, σίτιση και η ανακούφιση των πληγέντων

Σε σκηνές θα περάσουν το βράδυ οι σεισμόπληκτοι

Σε εξωραϊσμό της κατάστασης και σε προσπάθεια ότι δήθεν υπάρχει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ ο οποίος σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Ηράκλειο, επιδόθηκαν ο Χρήστος Στυλιανίδης, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Κλιματικής Προστασίας και οι εκπρόσωποι των αρχών που συμμετείχαν στη σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου.

Για το πρόβλημα της στέγασης των κατοίκων του Αρκαλοχωρίου αποφασίστηκε η Περιφέρεια Κρήτης να χορηγήσει 300 σκηνές, ενώ επίσης η Περιφέρεια θα αναλάβει και τη σίτισή τους.  Στο Αρκαλοχώρι οι κάτοικοι καλούνται να συγκεντρωθούν στο Εκθεσιακό Κέντρο προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού της κατάστασης, η πραγματικότητα και τα σοβαρά προβλήματα δεν κρύβονται και μάλιστα ώρα με την ώρα αποκαλύπτονται. Μεγάλες ζημιές καταγράφονται σε δεκάδες σπίτια, καταστήματα, αγροκτήματα, ενώ ζημιές έχουν προκληθεί σε δρόμους και άλλες υποδομές στο Δήμο Αρκαλοχωρίου, αλλά και στα χωριά της ευρύτερης περιοχής, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση. Ενώ προβλήματα καταγράφονται και σε χωριά του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων. 

Στη  σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι στο Αρκαλοχώρι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Ηρακλείου ανέφερε ότι σε σύνολο 380 σχολείων του νομού, στα οποία ζητήθηκε αναφορά, τα 85 απάντησαν σχετικά, με τα 45 από τα 85 να αναφέρουν ότι έχουν υποστεί ζημιές. Ωστόσο σε αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί τα σχολεία του Αρκαλοχωρίου και των χωριών της περιοχής, καθώς και τα σχολεία του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, δήμοι όπου κυρίως έπληξε ο σημερινός μεγάλος σεισμός.

ΚΚΕ: Άμεσα μέτρα ασφάλειας και ανακούφισης των πληγέντων

Να αντιμετωπιστεί άμεσα και ουσιαστικά το ζήτημα της στέγασης, σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης των πληγέντων κατοίκων της περιοχής, ζήτησε παρεμβαίνοντας στη σύσκεψη που έγινε στο Αρκαλοχώρι, ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ, το οποίο βρίσκεται στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές.

Επίσης, να ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών με αποζημίωση στο 100% και βέβαια άμεσα να ληφθούν μέτρα πρόληψης, αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, ζήτημα που ανέδειξε εκ νέου ο σημερινός σεισμός.

Συνεχώς προκύπτουν νέα ζητήματα και το θέμα συνεχίζεται..

Ζημιά στον αγωγό του Θραψανού προκλήθηκε λόγω του σεισμού στο Ηράκλειο και των συνεχών διακοπών ηλεκτροδότησης, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΥΑ Ηρακλείου.

Αναμένεται να παρουσιαστούν προβλήματα υδροδότησης στις παρακάτω περιοχές: Φορτέτσα, Κορακοβούνι, Μεσαμπελιές, Νέα Αλάτσατα, Κνωσός (Αρχαιότητες), Ηλιούπολη και στην ευρύτερη περιοχή Κνωσού (Βλυχιά – «Μακρύ Τείχος»).

Α. Τσελέντης: Ήταν ο κύριος σεισμός κατά 98,8%

Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν κατά 98,8% ο κύριος σεισμός, γιατί το ρήγμα από το οποίο προήλθε δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης.

φωτογραφία: Eurokinissi

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 2.02 το μεσημέρι στην Κρήτη. 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε 22 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου με εστιακό βάθος τα 12,6 χιλιόμετρα.