Στο … κυνήγι οι γονείς με το voucher στο χέρι

Σε πραγματικό …κυνήγι για να εξασφαλίσουν μια θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς επιδίδονται οι γονείς που κατάφεραν να εξασφαλίσουν το voucher για την επιδότηση των τροφείων.

Οπως προκύπτει από τα οριστικά αποτελέσματα για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), καθώς και το πρόγραμμα «Οικονομική στήριξη οικογενειών με παιδιά προσχολικής ηλικίας», που λειτουργεί συμπληρωματικά με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, περισσότερα από 83.000 βρέφη και νήπια έχουν μείνει εκτός. Συγκεκριμένα, φέτος, υποβλήθηκαν αιτήσεις για 250.863 παιδιά, από τις οποίες μόνο 167.100 ικανοποιήθηκαν, ενώ οι οικογένειες των υπόλοιπων 83.763 παιδιών θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τα τροφεία των ιδιωτικών ή των δημοτικών σταθμών.

Ωστόσο, ο «Γολγοθάς» δεν σταματά ούτε για τους γονείς που κατάφεραν να ενταχθούν στους «ωφελούμενους» των προγραμμάτων. Οι θέσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών υπολείπονται δραματικά της σχετικής ζήτησης, σε πολλές περιοχές ακόμα και των voucher που χορηγούνται. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα βρεφικά τμήματα, για παιδιά ηλικίας έως 2,5 ετών, οι θέσεις στους περισσότερους δήμους είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα γονείς που έλαβαν το voucher να μην μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ελλείψει θέσεων. Ετσι, η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων σηματοδότησε την έναρξη της κούρσας προκειμένου οι γονείς να καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια από τις περιορισμένες θέσεις.

Χαρακτηριστικές για τα κενά και τις ελλείψεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι οι εικόνες της …ολονυχτίας των γονέων τις προηγούμενες μέρες έξω από παιδικούς σταθμούς στη Λέσβο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς λειτουργούν μόλις 4 βρεφικά τμήματα, ενώ οι ανάγκες που υπάρχουν είναι πολύ περισσότερες. Μάλιστα, μόλις 32 θέσεις βρεφών θα δοθούν στους δικαιούχους του προγράμματος ενώ τα voucher είναι πολύ περισσότερα.

Αναδημοσίευση από τον 902.gr