«Λαϊκή Συσπείρωση» Ρόδου – Απαιτεί ενημέρωση για τις ενέργειες του δήμου ώστε να αποκατασταθεί και να λειτουργήσει το Εθνικό Θέατρο

Την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για την υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης και λειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ρόδου.

Ειδικότερα, ζητά από τη Δημοτική Αρχή να φέρει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τον φάκελο του Εθνικού Θεάτρου και «να ενημερώσει πρωτίστως τον ροδιακό λαό και το ΔΣ για τις μέχρι τώρα ενέργειες για την υλοποίηση των μελετών που προαπαιτούνται της χρηματοδότησης του έργου και για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει για να ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης και λειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου».

Σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «ένα τεράστιο κεφάλαιο πολιτιστικής δημιουργίας στερήθηκε ο ροδιακός λαός με το κλείσιμο του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου από το 2007 και την αδράνεια που επέδειξαν οι δημοτικές αρχές για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του κτιρίου».

Τονίζει πως αν και το 2013 κατατέθηκε η οριστική μελέτη αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου στο υπουργείο Πολιτισμού μαζί με τα συμπληρωματικά στοιχεία που εστάλησαν το 2014, «το θέμα συζητήθηκε στις 16/03/2018 στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, με καθυστέρηση τεσσάρων ετών για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Επισημαίνει ότι αποφασίστηκε η έγκριση της μελέτης αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου με σαφείς όρους και σήμερα «τρία χρόνια μετά την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για τη σύνταξη και έγκριση των μελετών που προαπαιτούνται προκειμένου το έργο να χρηματοδοτηθεί, ο δήμος δεν έχει υλοποιήσει αυτές τις μελέτες. Παρ’ όλα αυτά δημιουργεί εντυπώσεις ότι δρομολογεί το έργο με προτάσεις για χρηματοδότηση, που η έκβασή τους εκ των πραγμάτων είναι αμφίβολες, εφόσον δεν ικανοποιήθηκαν οι όροι που τέθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού».

Τέλος, χαρακτηρίζει ως απαράδεκτα προκλητική την αδιαφορία «για αυτό το σπουδαίο μνημείο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, που ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Πολύ περισσότερο που δεν πρόκειται για ένα νεκρό μνημείο, αλλά για ένα Θέατρο το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μια πλούσια σύγχρονη πολιτιστική δραστηριότητα -όπως το έκανε και προτού εγκαταλειφθεί 14 χρόνια πριν- ζωντανεύοντας τη ζωή της πόλης και προσφέροντας στο λαό της Ρόδου την ποιοτική ψυχαγωγία που στερείται» (διαβάστε εδώ αναλυτικά).