Να λυθεί η προβληματική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ στη Ρόδο

ΕΦΚΑ
ΕΦΚΑ

Να δοθούν λύσεις στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ στη Ρόδο ζητούν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας για να δοθούν λύσεις οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης. Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση αναφέρεται: 

«Προβληματική παραμένει εδώ και πολλά χρόνια η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στο κτίριο του ΕΦΚΑ στη Ρόδο, λόγω της ακαταλληλότητας του κτιρίου για τη στέγαση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ και των διοικητικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

Η κατάσταση γίνεται τραγική όταν συνεδριάζουν οι Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας και οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να βιώνουν απίστευτη ταλαιπωρία, αν και υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος αναμονής, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που προσέρχονται να μην μπορούν να καθίσουν κάπου, αλλά αναγκαστικά περιμένουν όρθιοι τη σειρά τους,σε χώρο χωρίς σκέπαστρο, εκτεθειμένοι στη βροχή και το κρύο το χειμώνα και στον ήλιο το καλοκαίρι.

Αδιανόητο επίσης είναι ότι υποχρεώνονται και σήμερα ασθενείς να ταξιδεύουν από τα γύρω νησιά, για να περάσουν από την Επιτροπή του ΚΕΠΑ που συνεδριάζει μόνο στη Ρόδο, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται αφάνταστα.

Υποβάλλονται κατ’ αρχήν σε δοκιμασία της υγείας τους ταξιδεύοντας, πολύ περισσότερο αυτή την περίοδο λόγω πανδημίας και επιπλέον επιβαρύνονται με έξοδα μεταφοράς και παραμονής, αβάσταχτα γι’ αυτούς που το εισόδημά τους είναι το αναπηρικό βοήθημα ή η σύνταξη.

Το Σωματείο Συνταξιούχων Ρόδου έχει απευθυνθεί στη διοίκηση του ΕΦΚΑ προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις στα παραπάνω προβλήματα, αλλά και στο κτιριακό, γιατί είναι πάρα πολλοί οι συνταξιούχοι οι οποίοι προσέρχονται σ’ ένα δυσπρόσιτο και ακατάλληλο κτίριο γι’ αυτούς προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Το ΕΦΚΑ αυτή τη στιγμή μισθώνει το κτίριο που στεγάζεται μαζί με τον ΕΟΠΥΥ, πληρώνοντας εκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα από τα λεφτά των ασφαλισμένων, ενώ στη Ρόδο υπάρχουν κτίρια τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, όπως το παλιό κτίριο του ΙΚΑ και το παλιό Νοσοκομείο.

Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα υποβάθμισαν συστηματικά τις υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους στο νησί και αντί να λύσουν το πρόβλημα σε επίπεδο στέγασης και παροχής ιατρικών και διοικητικών υπηρεσιών, έριχναν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων με ανέξοδες και απατηλές υποσχέσεις.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε:

  • Να μη μετακινούνται στη Ρόδο, αλλά να εξετάζονται οι ασφαλισμένοι στα νησιά τους από τα κλιμάκια των Επιτροπών του ΚΕΠΑ.
  • Να βελτιωθούν οι συνθήκες εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων στο υφιστάμενο κτίριο που στεγάζεται ο ΕΦΚΑ.
  • Να παρθούν επιπλέον μέτρα λόγω πανδημίας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΟΠΥΥ και στον ΕΦΚΑ.
  • Να λυθεί οριστικά το πρόβλημα στέγασης των ιατρικών και διοικητικών υπηρεσιών για τους ασφαλισμένους με αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου στη Ρόδο».