Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και το Λιμενικό Σώμα της Ίου

Ερώτηση για τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και το Λιμενικό Σώμα της Ίου κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, το ΚΚΕ. 

Η Ερώτηση υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλη Συντυχάκη και το κείμενό της έχει ως εξής: 

«Σοβαρά προβλήματα σύνδεσης με τον Πειραιά και τα γύρω νησιά αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ίου, όπως και πολλών άλλων νησιών, κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς τα μοναδικό μέσα μετακίνησής τους από και προς το νησί, που είναι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καλύπτουν τρεις ή τέσσερις μέρες της εβδομάδας και αυτές μόνο όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Η κατάσταση αυτή δυσχεραίνει ιδιαίτερα τη ζωή των κατοίκων -έχοντας πέρα από την ταλαιπωρία- οικονομικές και υγειονομικές συνέπειες, οι οποίες στις συνθήκες της πανδημίας υπάρχει κίνδυνος να διογκωθούν.

Επίσης μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης αντιμετωπίζει το Λιμενικό Σώμα του νησιού, αφού υπολείπεται σε αναγκαίο προσωπικό κατά το 1/3. Ως αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας το σώμα αδυνατεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες του νησιού, ενώ οι λιμενικοί υποχρεώνονται σε εντατικοποίηση της εργασίας, χωρίς τη δυνατότητα αδειών και ρεπό.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε:

Α) Να εξασφαλίσει για τους κατοίκους της Ίου καθημερινές, ασφαλείς, αξιόπιστες και οικονομικές μετακινήσεις προς την ηπειρωτική Ελλάδα και τα γύρω νησιά.

Β) Να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα εργασιακά προβλήματα των λιμενικών και η δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους, ειδικότερα αν θα προβεί σε άμεση κάλυψη των κενών του προσωπικού στο Λιμενικό Σώμα της Ίου».