Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν άμεση και πλήρη αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές

καταστροφές Κω

 

καταστροφές κτηρίων από το σεισμό στη Κω

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Απαιτεί την άμεση και πλήρη αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές

Την άμεση και πλήρη αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών, των μικρομεσαίων αγροτών και των μικροεπαγγελματιών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές με τη συμπερίληψή τους στον κατάλογο των δικαιούχων αποζημίωσης και με την άρση των απαράδεκτων και απαγορευτικών ορίων στο ύψος των ζημιών που απαιτούνται από το «Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ», ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ψήφισμα που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωκοινοβουλίου.

Εκτεταμένες ζημιές σπιτιών και δημόσιων κτιρίων (νοσοκομεία, σχολεία, Πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες κ.ά.), καταστροφή οικοσυσκευής και μικρομάγαζων, αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες που αποδεκατίζονται σε λίγες ώρες από τις πλημμύρες (όπως στην Κρήτη πριν από λίγες μέρες) ή από τις φλόγες, αυτά είναι μερικά μόνο από τα βάρη που καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που έχουν πληγεί από πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές κ.ά. και έχουν ήδη πικρή πείρα από την κυνική στάση της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ -με χρήματα από τη βαριά φορολογία των εργαζομένων- που δήθεν έχει προβλεφθεί για τις περιπτώσεις αυτές:

– Είτε δεν ενεργοποιείται λόγω των δυσθεώρητων ορίων που έχουν τεθεί σε σωρεία περιπτώσεων μεγάλων ζημιών από φυσικές καταστροφές, όπως έγινε με τις πυρκαγιές στα Κύθηρα, στην Εύβοια, στη Νεάπολη Λακωνίας, στη Θάσο, στη Χίο, τις καταστροφικές πλημμύρες σε Καλαμάτα, Τρίκαλα, Δυτική Αττική, Πειραιάκ.ά. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι για τον πρόσφατο σεισμό στην Κω οι τεράστιες ζημίες μόλις και μετά βίας ξεπέρασαν το σχετικό όριο που έπρεπε να είναι τουλάχιστον 90,7 εκατ. ευρώ (τουλάχιστον δηλαδή 1,5% του ΑΕΠ της περιφέρειας που ανήκει η περιοχή που πλήγηκε) προκειμένου να υποβληθεί αίτημα προς στο «Ταμείο».

– Είτε –ακόμη και εάν κινητοποιηθεί (όπως έγινε για τις πλημμύρες στον Έβρο το Φεβρουάριο του 2015 και για το σεισμό που έπληξε τα Ιόνια Νησιά το Νοέμβριο του 2015, αλλά και για την επικείμενη ενεργοποίηση του Ταμείου για το σεισμό στη Λέσβο και τη Χίο τον περασμένο Ιούνιο)- δεν προσφέρει την παραμικρή ανακούφιση στα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, αφού όπως απαντά μονότονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε κάθε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ «το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν αποζημιώνει ιδιώτες». Η χρηματοδοτική βοήθεια ως επί το πλείστον προορίζεται για την αποκατάσταση υποδομών (π.χ. υδάτων, αποχέτευσης, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών κ.ά.) που είναι «επιλέξιμες δαπάνες». Ωστόσο, τα αναγκαία έργα αντισεισμικής, αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής κλπ. θωράκισης, ακόμη και εάν αποτελούν «επιλέξιμες δαπάνες» στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ταμείων Περιφερειακής Ανάπτυξης, πραγματοποιούνται μόνο στο βαθμό που αποδίδουν κέρδη στα μονοπώλια. Αυτές είναι οι τραγικές συνέπειες ενός συστήματος που έχει ως κριτήριο της παραγωγής τα κέρδη του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των εργατικών – λαϊκών αναγκών.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα βρίσκονται στο έλεος των «φυσικών φαινομένων» και αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα αυτών των φυσικών καταστροφών, την ώρα που υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες για τη λήψη προληπτικών μέτρων που θα τους προστατεύουν.

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα με Ερωτήσεις, παρεμβάσεις και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών του θέσει τόσο το ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης για έργα αντισεισμικής, αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής θωράκισης όσο και την ανάγκη για άμεση και πλήρη αποζημίωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των λαϊκών νοικοκυριών, των μικρομεσαίων αγροτών και των μικροεπαγγελματιών που έχουν πληγεί στις παραπάνω περιοχές της Ελλάδας.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία σε συνέχεια των προηγούμενων, δεν κάνει τις περισσότερες φορές ούτε καν αίτηση για να διεκδικήσει αποζημιώσεις με πρόσχημα τους ισχύοντες ευρωενωσιακούς κανονισμούς τους οποίους φυσικά οι ίδιοι έχουν ψηφίσει, στηρίζουν και εφαρμόζουν κατά γράμμα εκπληρώνοντας την αντιλαϊκή αποστολή τους.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με το ψήφισμα που κατέθεσε στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωκοινοβουλίου καλεί την ΕΕ και τις κυβερνήσεις να πάρουν θέση για την ικανοποίηση των επειγουσών αυτών αναγκών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά. Υπογραμμίζει ότι τα χρήματα αυτά είναι από το υστέρημα των λαών και οι αποζημιώσεις αποτελούν άμεση και επείγουσα ανάγκη των σεισμοπαθών, των πυρόπληκτων, των πλημμυροπαθών που εκτός από τη σκληρότητα της αντιλαϊκής πολιτικής ζουν και την καταστροφή για το ίδιο το βιος τους.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ απαιτεί να καταργηθούν εδώ και τώρα τα όρια και οι αποκλεισμοί της ΕΕ και των κυβερνήσεων σε βάρος των μεγάλων θυμάτων των φυσικών καταστροφών.