ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΩ: Σχετικά με την πρόταση του Δήμου Κω για το λιμάνι

το λιμάνι της Κω από το σεισμό

το λιμάνι της Κω από το σεισμόΗ Λαϊκή Συσπείρωση παραβρέθηκε στην χθεσινή (30 Οκτώβρη 2017 ) ενημερωτική συνάντηση που κάλεσε ο Δήμαρχος Κω ,παρουσιάζοντας  την πρόταση-μελέτη για το λιμάνι της Κω

Όντως  η πρόταση που παρουσιάστηκε, όπως ειπώθηκε και στην Σ.Τ της Δημοτικής Αρχής, δεν είναι πρόταση προσωπική .

Εκφράζει αξιώσεις μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Το κύριο για την Λαϊκή Συσπείρωση είναι να αποκαλυφθεί  ο σκοπός , οι συνέπειες , τα αποτελέσματα της εκπόνησης αυτού του μεγαλεπήβολου έργου, χωρίς να υποτιμάμε την κριτική για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την αισθητική του.

Η προτεραιότητα που θέτει η πρόταση είναι μετατροπή και του λιμανιού της Κω σε ένα χώρο επιχειρηματικής δραστηριότητας για αυτούς  που είτε μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων Ελληνικών ή Ευρωπαϊκών,με ΣΔΙΤ ή με παραχωρήσεις να εκμεταλλευτούν την υποδομή  για να καταφέρουν κέρδη για τις επιχειρήσεις τους.

Η ενδεχόμενη παραχώρηση του λιμανιού σε επιχειρηματικούς ομίλους είναι δηλωμένη από την Δημοτική Αρχή, η οποία πατώντας στην  υπαρκτή ανάγκη για σύγχρονο λιμάνι θέλει να δημιουργήσει την προσδοκία στους κατοίκους του νησιού ότι το έργο αυτό θα φέρει κέρδη για όλους.

Τα αποτελέσματα της αυξημένης τουριστικής κίνησης  είτε  στις ξενοδοχειακές μονάδες είτε μέσω κρουαζιέρας στην χώρα  έφεραν και φέρνουν πολλά εκατομμύρια ευρώ στις καταθέσεις των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων και εφοπλιστών ενώ οι “τοπικές” οικονομίες μετράνε κλειστά μαγαζιά, ξεχαρβαλωμένα εργασιακά δικαιώματα, μισθούς πείνας για τους εργαζόμενους , εμπορευματοποίηση της φυσικής ομορφιάς,  χαρισμένες  υποδομές στο μεγάλο κεφάλαιο με τσουχτερά τέλη για την χρήση τους από τις λαϊκές οικογένειες.

Η κρουαζιέρα που προβάλλεται ιδιαίτερα στην πρόταση ,άλλη μια μορφή τουρισμού που κατευθύνεται ανάλογα  την κερδοφορία των τουριστικών ομίλων,είναι μια μορφή “πλωτού”  All-inclusive για το οποίο είναι φανερά τα αρνητικά αποτελέσματα για τον τόπο μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν διέκρινε καμία ουσιαστική διαφοροποίηση ως προς την στόχευση και τον χαρακτήρα της πρότασης από τους υπόλοιπους συνδυασμούς.

Αυτό που σήμερα πρέπει να γίνει είναι η γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό στο λιμάνι της Κω.

Η αποκατάσταση του σε όλη του την έκταση  να γίνει  ώστε να θωρακιστεί αντισεισμικά, να παρθούν όλα τα μέτρα για την προστασία της θάλασσας και  του περιβάλλοντος . Να συνδυάζει βελτιωτικές παρεμβάσεις για όλα τα λιμάνια χαρακτηρισμένα ή όχι του νησιού.

Να μειώνεται η επιβάρυνση του κάστρου όσο και της γύρω περιοχής

Να διασφαλίζει την απρόσκοπτη σύνδεση με τα γύρω νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα,την μετακίνηση κατοίκων και εμπορευμάτων σε ασφαλή πλοία με φτηνό εισιτήριο και ναυτεργάτες με διασφαλισμένα εργασιακά-ασφαλιστικά  δικαιώματα

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό της Κω ,με κριτήριο την αρνητική εμπειρία από την μέχρι σήμερα  καπιταλιστική ανάπτυξη που δίνει γη και ύδωρ στο κεφάλαιο αξιοποιώντας την λαϊκή περιουσία και υποδομές, να μην συναινέσει με τέτοιου είδους προτάσεις που μπορεί να καταλήξουν σε χειροτέρευση των όρων της ζωής του και να παλέψει μαζί με τις δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ για λιμάνια που θα είναι  κοινωνική περιουσία, εργαλεία ανάπτυξης και ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών.

Κως 31/10/17