Βουτιά της γερμανικής οικονομίας… στα βαθιά

Tις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης καταγράφει την περίοδο Μάρτη – Απρίλη η Γερμανία σε παραγγελίες βιομηχανικών προϊόντων.

Η βουτιά κυμαίνεται στο 25%, τη στιγμή που κυβερνητικοί παράγοντες υπολογίζουν για φέτος τη μείωση του γερμανικού ΑΕΠ στο 6-7%. Πιο συγκεκριμένα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία («Destatis») μιλά για 25,8% λιγότερες παραγγελίες τον Απρίλη σε σχέση με το Μάρτη.

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση που επιταχύνθηκε από την πανδημία του νέου κορονοϊού οδηγεί τη γερμανική οικονομία σε μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ από ό,τι αναμενόταν. Δίπλα στις εκτιμήσεις των κυβερνητικών συμβούλων εμφανίζονται οι ακόμα πιο δυσοίωνες προβλέψεις των τραπεζιτών. Ξεχωρίζει αυτή της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας («Bundesbank») με πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 7,1%.

Μεγάλο είναι το χτύπημα και στις αερομεταφορές, καθώς μετά από 32 χρόνια η «Lufthansa» αποβάλλεται από τον δείκτη DAX, το κύριο ταμπλό του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης. Η μετοχή του κολοσσού των γερμανικών αερομεταφορών έχει χάσει από τις αρχές του 2020 το 38% της αξίας της. Από ό,τι φαίνεται το «πακέτο στήριξης» 9 δισ. ευρώ της γερμανικής κυβέρνησης στη «Lufthansa» δεν στάθηκε αρκετό, για να την κρατήσει ψηλά στους δείκτες του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί από τις 22 Ιούνη στη δεύτερη και μάλλον αμελητέα κατηγορία του χρηματιστηρίου της, στον δείκτη MDAX.  

Την ίδια καθοδική πορεία ακολουθεί και η «Tuifly» του ταξιδιωτικού κολοσσού TUI, με τις επιπτώσεις να βαραίνουν τις πλάτες των εργαζομένων της εταιρείας, αφού ανακοίνωσε δραματικές μειώσεις της τάξης του 50% στο προσωπικό των αεροσκαφών της. Παράλληλα, ξεκινά σύντομα διαπραγματεύσεις με στόχο την κατάργηση περίπου 700 θέσεων εργασίας.

Πηγή: «Deutsche Welle»