Υπέρ των εξοντωτικών ωραρίων η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου!

Εξοντωτικά ωράρια για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους ψηφίστηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, στρώνοντας τον δρόμο για την απελευθέρωση του ωραρίου των εργαζομένων και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Σήμερα, παραμονή της Εργατικής Πρωτομαγιάς όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, αποφάσισαν την παράταση ωραρίου των  καταστημάτων μέχρι τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 2 το πρωί, όπως και τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές  μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπεραγορές.

Εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι του εμπορίου για ένα μεροκάματο θα εξαντλούνται κυριολεκτικά κατά τη διάρκεια της σαιζόν χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, με ό, τι αυτό σημαίνει για την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή και φυσικά για την επιβάρυνση της υγείας τους.Ο εργαζόµενος θα είναι στη διάθεση του εργοδότη είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ηµέρες την εβδοµάδα. Η εργατική νομοθεσία που επικαλούνται για «ξεκάρφωμα» ότι θα τηρείται είναι απλά η εργασιακή ζούγκλα που επιβάλλει η εργοδοσία με την προστατευτική ομπρέλα της κυβέρνησης.

Αυτή η απαράδεκτη απόφαση είχε φαρδιά πλατιά και την υπογραφή του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτη Εγγλέζου, που συμφώνησε σ’ αυτό το έκτρωμα!             

Από την πρωτομαγιά του 1886 και τους εργάτες του Σικάγο, μεσολάβησαν πολλές ματωμένες πρωτομαγιές στην Ελλάδα και σ’ ολόκληρο τον κόσμο για 8ωρο, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση. Δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς αιματηρούς αγώνες πάρθηκαν πίσω,  πρώτα απ’ όλα,  από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα για να ικανοποιηθούν οι ανικανοποίητες όμως ορέξεις της μεγαλοεργοδοσίας.

Η περιφέρεια έβαλε σήμερα τη δική της αντεργατική σφραγίδα στην απελευθέρωση του ωραρίου  των εργαζομένων και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.Η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα δεν κάνει διακοπές, ειδικά τώρα που μυρίζονται κρίση.

Έχουν οι εργαζόμενοι την εμπειρία για να μην πληρώσουν ξανά το μάρμαρο κι αυτής της κρίσης.

Αναλυτικά οι εισηγήσεις στο Περιφεριακό Συμβούλιο: