Site icon Το Ροδάμι

Σε ENI και «Total» τα «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ


Από την τελετή υπογραφής
Πηγή: Associated Press

Το ισχυρό ενδιαφέρον των ενεργειακών κολοσσών για την κυπριακή ΑΟΖ επιβεβαιώνουν οι υπογραφές που «έπεσαν» για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης και του «οικοπέδου 7» της κυπριακής ΑΟΖ σε κοινοπραξία που έχουν συγκροτήσει η γαλλική «Total» και η ιταλική «Eni».

Στη σχετική εκδήλωση, την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ενώ παραβρέθηκαν -εκτός από εκπροσώπους των δύο κολοσσών- οι πρέσβεις Γαλλίας και Ιταλίας στη Λευκωσία.

Εκτός από το συμβόλαιο παραχώρησης του «7», υπογράφτηκαν και οι αδειοδοτήσεις με τις οποίες η «Total» μπαίνει πλέον και στα «οικόπεδα» 2, 3, 8 και 9. Συγκεκριμένα, η «Eni» παραμένει η διαχειρίστρια εταιρεία, με ποσοστό 60% στο «οικόπεδο 2», με 50% στο 3 και 60% στο 9. Το ποσοστό συμμετοχής της «Total» φτάνει πλέον στο 20%, 30% και 20%, αντίστοιχα. Μέτοχος είναι και η (νοτιοκορεατική) «KOGAS», διατηρώντας το 20% κάθε «οικοπέδου». Όσον αφορά το «7», «Total» και «Eni» συμμετέχουν με 50%, ενώ διαχειρίστρια θα είναι και σε αυτή την περίπτωση η δεύτερη.

Σε δηλώσεις του ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας υποστήριξε ότι οι σημερινές υπογραφές αποτελούν μία πολύ σημαντική εξέλιξη και ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το κοίτασμα «Καλυψώ» (σ. σ. που βρίσκεται στο γειτονικό «οικόπεδο 6») εκτείνεται εντός του «7». Μεταξύ άλλων ο Γ. Λακκοτρύπης είπε ότι στόχος είναι μέσα στην επόμενη 2ετία να γίνουν μέχρι 9 γεωτρήσεις (οι 6 την πρώτη χρονιά) στα «οικόπεδα» για τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί η »ΕΝΙ» και η «TOTAL». Δεν παρέλειψε να μιλήσει για εξέλιξη που ενδυναμώνει τις κοινοπραξίες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, τεχνικά, οικονομικά, αλλά και γεωπολιτικά.

Οι μπίζνες ενεργειακών κολοσσών στη Ν/Α Μεσόγειο -και την κυπριακή ΑΟΖ ειδικότερα- «τρέχουν», σε μια περίοδο που εντείνονται και διεργασίες γύρω από μια πιθανή επανέναρξη νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό. Όλες οι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενες πλευρές σημειώνουν ότι η «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό για μια διευθέτηση του Κυπριακού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ισχυροί κολοσσοί που ήδη δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν επαφές όχι απλά με την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και με το ψευδοκράτος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ)

Αναδημοσίευση από το 902.gr

Exit mobile version