Στο σύνολο των προβλημάτων που ταλανίζουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα των δήμων, αλλά και στη διαφορετική αντίληψη των εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), που πραγματοποιείται στη Ρόδο.
Υπογράμμισε πως το συνέδριο διεξάγεται σε μια περίοδο που οξύνονται η ακρίβεια, τα Εργασιακά, τα περιβαλλοντικά εγκλήματα, οι φυσικές καταστροφές, η πολεμική εμπλοκή. Επίσης, αναφέρθηκε στα κάθε λογής χαράτσια και φόρους που επιβάλλονται σε τοπικό επίπεδο, στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Τοπική Διοίκηση, στους παρακρατηθέντες πόρους κ.ά. προκειμένου οι δήμοι να μην επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και να γίνουν πιο «φιλικοί» στις επενδύσεις.
Απέναντι σε όλα αυτά, υπογράμμισε πως το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του επιμένουν να θέτουν τη μόνη ρεαλιστική συζήτηση, το πώς θα δυναμώσει η αντιπαράθεση με την ενιαία πολιτική κράτους, κυβερνήσεων, ΕΕ που εξειδικεύεται σε δήμους και Περιφέρειες, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, για να πάρει ανάσα ο λαός.
Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία:
«Το Συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός, οι δημότες και οι κάτοικοι των περιοχών σας αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα με όλα τα μεγάλα μέτωπα να είναι ανοιχτά.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Ακρίβεια, Εργασιακά, περιβαλλοντικά εγκλήματα, φυσικές καταστροφές, εντεινόμενα κοινωνικά θέματα, η περαιτέρω πολεμική εμπλοκή της χώρας και τόσα άλλα είναι ζητήματα που οξύνονται και θα κατακλύζουν τη σχέση δημοτικών αρχών και κατοίκων.
Η φτωχοποίηση των λαϊκών νοικοκυριών συντελείται αδιάλειπτα τα τελευταία χρόνια, είτε σε συνθήκες ύφεσης είτε καπιταλιστικής ανάκαμψης.
– Το 70% των εργαζομένων ζει με λιγότερα από 900 ευρώ το μήνα. Είναι άνθρωποι που απευθύνονται για ένα επίδομα στις κοινωνικές σας υπηρεσίες, που προσδοκούν ένα 2μηνο έως 8μηνο πρόγραμμα εργασίας, που απέχουν μια ανάσα από τη σύνταξη και σωρεύονται κατά δεκάδες στις προκηρύξεις πρόσληψης για ορισμένου χρόνου εργασία.
– 3 στους 4 ενοικιαστές δαπανούν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για τη στέγαση. Εκεί ιδίως που πέτυχε το “τουριστικό θαύμα”, το κόστος στέγης παίρνει διαστάσεις κρίσεις με σοβαρές κοινωνικές διαστάσεις.
– Η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και η περίφημη “πράσινη μετάβαση” έχει καταδικάσει τον λαό μας να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, όσον αφορά την αδυναμία πληρωμής λογαριασμών, τις διακοπές ρεύματος. Το ρεύμα για τα δημοτικά κτίρια, για να ζεσταθούν τα παιδιά στα σχολεία, για τις υπηρεσίες ύδρευσης και άρδευσης, στοιχίζει πανάκριβα και δημιουργεί διαρκώς νέα χρέη.
Από τα εργατικά – λαϊκά στρώματα των δήμων σας απαιτούνται όλο και περισσότεροι φόροι.
Αλήθεια, όμως, πού πηγαίνουν όλα αυτά τα χρήματα; Γιατί ούτε νέα σχολεία χτίζονται ούτε νοσοκομεία, ούτε καλύτεροι μισθοί και συντάξεις δίνονται.
Η αύξηση που δόθηκε το 2024 στους δημόσιους υπαλλήλους, άρα και στους δημοτικούς υπαλλήλους, είναι πίσω από τις ανάγκες τους και τελικά επιβάρυνε τους ίδιους τους δήμους, άρα τους δημότες. Δεν σας αποδόθηκαν τα παρακρατηθέντα, αντιθέτως φέτος παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη απόκλιση κατά 5,8 δισ. Ακόμα και τα 90 εκατ. που θα σας δοθούν μέσα στο 2024 αφορούν ληξιπρόθεσμα, δηλαδή κατά βάση έμμεση χρηματοδότηση των ενεργειακών ομίλων.
Οι ίδιοι φόροι ροκανίζουν και την όποια επιχορήγηση του κράτους προς τους ΟΤΑ έως και στο 25%. Για να μη μιλήσουμε για το τέλος ταφής και το σκάνδαλο με το λεγόμενο διαφορικό τέλος ανακύκλωσης, τα χρέη των σούπερ μάρκετ και των μεγάλων ομίλων συσκευασίας προς τους δήμους που παραγράφονται.
Τα ελλείμματα που δημιουργούνται στα ταμεία σας δεν λύνονται με την αύξηση της τοπικής φορολόγησης, ακόμα κι αν σας έδωσαν και “εργαλεία υποχρεωτικής είσπραξης” μέσα από την ΑΑΔΕ. Και αυτό γιατί υπάρχει αντικειμενική αδυναμία πληρωμής. Δίκαια υπάρχει λαϊκή κατακραυγή εκεί που αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη έως και 80% ή προβλέπεται νέα τιμολόγηση του νερού με αύξηση έως και 250%.
Κυρίες και κύριοι,
Η τακτική γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ δεν γίνεται σε κενό χρόνου. Γίνεται εν μέσω διεθνών τεκτονικών αλλαγών για την πρωτοκαθεδρία στην καπιταλιστική πυραμίδα που προκαλούν ακόμα και ανοιχτούς πολέμους, προσφυγικές ροές, στροφή στην πολεμική οικονομία…
Όλα, δηλαδή, αυτά που αποστερούν βίαια πόρους από άλλους τομείς, αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές για τη διοχέτευση συσσωρευμένων κεφαλαίων σε τομείς υψηλής κερδοφορίας που εξαρθρώνουν κατακτήσεις.
Τα διάφορα εθνικά στρατηγικά σχέδια εναρμονίζονται με το Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Σχέδιο και στο πλαίσιο αυτό οι δήμοι πρέπει να “μη βαραίνουν τον κρατικό προϋπολογισμό” και να γίνουν ακόμα πιο “φιλικοί στις επενδύσεις”. Δείτε ένα παράδειγμα: Στη βάση των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που προτάσσει τον στόχο Ελλάδα “καθαρός” εξαγωγέας Ενέργειας κυρίως από ΑΠΕ, ψηφίστηκε από τη μία το “Σχέδιο Απόλλων” για τη δημιουργία μεγάλων “ενεργειακών κοινοτήτων”, ακόμα και πάνω σε παραγωγικά εδάφη, όπως στη Θεσσαλία και επισπεύδονται οι σχεδιασμοί για δημιουργία πλωτών αιολικών πάρκων. Ή με διαδικασίες fast track έρχονται τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια για τον τουρισμό, με μια “φασόν” Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που πλασάρει πεντάστερα ξενοδοχεία με πισίνες και γήπεδα γκολφ σε περιοχές που μαστίζονται από λειψυδρία…
Ή τουριστική αναβάθμιση σε εγκαταλελειμμένους οικισμούς που βέβαια δεν έχουν ούτε έναν μόνιμο γιατρό.
Ή μετράμε καταιγίδα νόμων για την απόλυτη ευθυγράμμιση των δημοτικών αποφάσεων που κάνουν τον όρο “αυτοδιοίκηση” ή “αυτοδιοικητικός” το πιο σύντομο ανέκδοτο. Τέτοιος είναι ο νόμος για την επιβολή ποινής απόλυσης και καταλογισμού στους εκλεγμένους, αν δεν προβούν σε έφεση κατά αγωγής εργαζομένων που έγινε δεκτή από τα ελληνικά δικαστήρια!
Ή η υποχρεωτική συνένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Άρδευσης, η ενιαία τιμολογιακή πολιτική για το νερό, η αναγκαστική ενοποίηση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).
Κυρίες και κύριοι,
Επιτρέψτε μου να κλείσω με αυτό. Ως ΚΚΕ δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τον ρόλο που έχει η Τοπική Διοίκηση, ρόλο θεσμικά κατοχυρωμένο, πέρα από τις προθέσεις καθενός και καθεμίας. Αυταπάτη δεν έχει ούτε το πολιτικό προσωπικό που στελεχώνει δήμους και Περιφέρειες, είτε προέρχεται από τη ΝΔ, είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τον όλο ή τον εν μέρει ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει θεσμική προετοιμασία και εκπαίδευση χρόνων μέσα από τους νόμους “Καποδίστρια”, “Καλλικράτη”, “Κλεισθένη”.
Το ΚΚΕ γνωρίζετε πως είχε προβλέψει τις συνέπειες, εκτιμώντας σωστά τον χαρακτήρα αυτών των νόμων για τους ΟΤΑ. Δικαιωνόμαστε απόλυτα για όσα είχαμε πει.
Μάλιστα, εκτιμάμε ότι και η συζήτηση για τις αρμοδιότητες, στην πραγματικότητα είναι προετοιμασία για τη “νέα χάρτα των ΟΤΑ”, η οποία δεν θα αμφισβητήσει το μοντέλο ανάπτυξης, με τους δήμους εξυπηρετητές μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τους δήμους πρωταγωνιστές στα εργατικά ατυχήματα, με τις διαλυμένες υποδομές και υπηρεσίες.
Στο τέλος αυτής της συζήτησης για τις αρμοδιότητες η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, πιο ενιαία και πιο αρραγής, θα εγκαλεί συνεχώς την ατομική ευθύνη του λαού για να μην πνιγεί, να μην καεί, να μην πτωχεύσει, να μεγαλώσει τα παιδιά του, να συντρέξει τους ηλικιωμένους του.
Εμείς επιμένουμε να θέτουμε τη μόνη ρεαλιστική συζήτηση, που τη διεξάγουν οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” πλατιά μέσα στις λαϊκές γειτονιές, τα αμαξοστάσια, τα σχολεία και τις παιδικές χαρές. Και αυτή είναι: Πώς θα δυναμώσει η αντιπαράθεση με την ενιαία πολιτική κράτους, κυβερνήσεων και ΕΕ που εξειδικεύεται σε δήμους και Περιφέρειες.
Ο λαός μας έχει ανάγκη από δημοτικές αρχές που όταν θα απαιτεί έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής ή αντισεισμικής προστασίας, αυτές δεν θα του απαντούν ό,τι και οι κυβερνήσεις, “Δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη”, που δεν θα βάζουν σε διατίμηση την προστασία του περιβάλλοντος, του δημόσιου χώρου…
Έχει ανάγκη εκλεγμένους και δημοτικές αρχές που όχι μόνο δεν θα εφευρίσκουν οριζόντια νέα αντίτιμα και τέλη, φτιάχνοντας νέα γενιά οφειλετών, αλλά δεν θα αφήνουν και σε “χλωρό κλαρί” τα “κοράκια” της λαϊκής στέγης.
Έχει ανάγκη από αιρετούς που δεν θα βάζουν πλάτη στην υποβάθμιση των δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, Παιδείας, Αγωγής, Αθλητισμού και Πολιτισμού. Έχει ανάγκη από αιρετούς που θα δηλώσουν απειθαρχία και γραμμή σύγκρουσης με την τροπολογία Βορίδη.
Με τη λαϊκή ανάγκη συμπορευόμαστε και βάζουμε προτεραιότητες με βάση την ανάδειξη και την κάλυψή της. Ξέρουμε και το κόστος και τους κινδύνους.
Επιδιώκουμε το οικονομικό και πολιτικό κόστος για την εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι το τσάκισμα των λαϊκών αναγκών. Μόνο έτσι θα συμβάλλουμε να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και οι συσχετισμοί να πάρει ανάσα ο λαός, να δυναμώσει η πάλη του.
Σας ευχαριστώ».