Site icon Το Ροδάμι

ΗΠΑ: Πολλοί νεκροί και σημαντικές καταστροφές από τον «Μίλτον» (ΦΩΤΟ)

Πηγή: Associated Press

Η γύμνια του κρατικού μηχανισμού στις ΗΠΑ και η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης του λαού δεν κρύφτηκε ούτε στην περίπτωση του τυφώνα «Milton», που τελικά σάρωσε με λιγότερη σφοδρότητα απ’ ό,τι προβλεπόταν εκτενείς περιοχές της Φλόριντα από αργά προχτές το βράδυ μέχρι χτες τα ξημερώματα.

Η καταιγίδα έφτασε στην ξηρά το βράδυ της Τετάρτης κοντά στο Siesta Key στη Φλόριντα ως τυφώνας κατηγορίας 3, αλλά στη συνέχεια υποβαθμίστηκε καθώς περνούσε πάνω από το έδαφος σε καταιγίδα κατηγορίας 1. Ωστόσο, αυτό δεν απέτρεψε να υπάρξουν θύματα, να καταστραφούν σπίτια, δρόμοι, καλώδια ρεύματος, δέντρα και κτίρια.

Παράλληλα με τις σοβαρές υλικές ζημιές, πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες, ενώ στο Σεντ Πίτερμπεργκ της δυτικής Φλόριντα χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό.

Πηγή: Associated Press

Χαρακτηριστικό των κενών που υπάρχουν στην πολιτική προστασία είναι το γεγονός ότι όπως στον τυφώνα «Ελίν» έτσι και στον «Μίλτον» οι αρχές δεν έχουν καν σαφή εικόνα των θυμάτων.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κυμαίνεται μεταξύ 12 και 18 νεκρών, ωστόσο ο αριθμός αναμένεται να ανέβει, καθώς υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. Ο θλιβερός απολογισμός θα προστεθεί στους ήδη 235 καταγεγραμμένους νεκρούς του «Ελίν» και τους πολλούς άλλους αγνοούμενους από τον προηγούμενο τυφώνα. 

«Βούλιαξε» ο κρατικός μηχανισμός 

Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές και τα περισσότερα ΜΜΕ όλες τις προηγούμενες μέρες έσπερναν τον πανικό για τυφώνα που συναντά κανείς «μια φορά σε έναν αιώνα», ώστε να …καλύψουν τα νώτα τους για την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και οργανωμένου σχεδίου απομάκρυνσης και προστασίας του πληθυσμού.

Ωστόσο, ούτε αυτό το τρικ δεν κατάφερε να κρύψει το γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός στις ΗΠΑ «βούλιαξε» στα απόνερα των δύο καιρικών φαινομένων.  

Πηγή: Associated Press

Έτσι, ανίκανο να παράσχει ουσιαστική προστασία στους πολίτες του, το κράτος -πολιτειακό ή ομοσπονδιακό- περιορίστηκε στην εντολή-απειλή «όποιος δεν φύγει, θα πεθάνει», δηλαδή την πιο χυδαία εκδοχή της «ατομικής ευθύνης», προκειμένου να δικαιολογήσει την εγκατάλειψη των πιο ευάλωτων φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με το βολικό άλλοθι των «ακραίων καιρικών φαινομένων» και της «κλιματικής κρίσης».

Η δήμαρχος της πόλης Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, τόνισε ότι οι χειρότεροι φόβοι για μεγάλες καταστροφές και φονικές πλημμύρες στην πόλη της δεν επαληθεύτηκαν, ωστόσο προειδοποίησε πως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει τελείως, καθώς τουλάχιστον μέχρι χτες ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της Φλόριντα ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι.

Πηγή: Associated Press

Ο τυφώνας τώρα κατευθύνεται προς τον Ατλαντικό Ωκεανό και η επόμενη μέρα αναμένεται να δείξει τον τελικό απολογισμό από το πέρασμα τόσο του «Μίλτον» όσο και της «Ελίν», τόσο στο επίπεδο των θυμάτων όσο και για τις υλικές καταστροφές. 

Μία επόμενη μέρα που, σε κάθε περίπτωση, φέρνει τρόμο στους κατοίκους των νοτιοανατολικών ΗΠΑ:

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια και το βιος τους, πολλοί θα μείνουν άνεργοι, καθώς καταστράφηκαν οι επιχειρήσεις όπου δούλευαν και, το χειρότερο, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κράτος που πατάει στη λογική της «ατομικής ευθύνης», δεν τους στηρίζει, δεν σχεδιάζει ολοκληρωμένα για την προστασία του λαού, αντίθετα ξοδεύει δισεκατομμύρια σε πολέμους για να μακελεύει και τους άλλους λαούς…

Exit mobile version