Site icon Το Ροδάμι

Διανομείς: Απεργούν σήμερα για δουλειά, μισθούς, μέτρα προστασίας και Ασφάλιση

Απεργούν σήμερα, Παρασκευή, οι διανομείς στις ψηφιακές πλατφόρμες «Wolt» και «efood» σε μια σειρά πόλεων, διεκδικώντας βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αύξηση των αμοιβών τους.

Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει τα Σωματεία Εργαζομένων στην «efood» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, οι διανομείς με αποφάσεις σωματείων σε Βόλο, Μεσσηνία, Γιάννενα, Χανιά. Επίσης, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, όπως και στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης, θα γίνουν συγκέντρωση και μοτοπορεία στις 6 μ.μ., με αφετηρία τη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας. 

Στη Θεσσαλονίκη στις 12 μ., προγραμματίζεται μοτοπορεία που θα ξεκινήσει από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Στην Πάτρα, το Συνδικάτο Διανομέων – Ντελιβεράδων Αχαΐας καλεί στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού ν. Λάρισας καλεί σε μηχανοκίνητη κινητοποίηση, στις 12μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Στα Χανιά, στις 12 μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Στην Καλαμάτα συγκέντρωση έχει οριστεί στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Στα Χανιά, συγκέντρωση στην πλατεία δημοτικής αγοράς στις 12μ.

Οι εργαζόμενοι της «efood» διεκδικούν: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Εξω οι εργολάβοι. Για τους freelancers βασική αμοιβή ανά ώρα, ασφαλιστική κάλυψη εργατικού «ατυχήματος».

Οι εργαζόμενοι της «Wolt» διεκδικούν: Αύξηση των αμοιβών για όλους τους εργαζόμενους. Ελάχιστη αμοιβή ανά ώρα για τους freelancers. Απευθείας πρόσληψη από την εταιρεία «Wolt» με αορίστου χρόνου σύμβαση, ουσιαστικές αυξήσεις με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους στους στολάρχες – διαχειριστές. Κάλυψη του εργατικού «ατυχήματος» με χρηματική αποζημίωση για όσο χρειαστεί για όλους τους freelancers. Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των freelancers από την εταιρεία «Wolt». Να δοθούν όλα τα δεδουλευμένα και τα ένσημα που οφείλονται στους διανομείς από τους διαχειριστές της «Wolt». Αμεσα να χορηγηθούν όλα τα ΜΑΠ χωρίς χρηματική εγγύηση σε όλους τους διανομείς, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας. Να επιστραφούν τα χρήματα που παρακρατήθηκαν. Μέτρα Υγείας και Ασφάλειας. Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο στις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες με χρηματική αποζημίωση του μεροκάματου για όσο διαρκούν.

Όλοι στη συγκέντρωση, σταματάμε τις παραγγελίες

Τον αγώνα των διανομέων στηρίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και σε δελτίο Τύπου καλεί όλα τα συνδικάτα «να ανταμώσουμε μαζί τους, να βρεθούμε μαζικά στη συγκέντρωσή τους στις 11 Οκτώβρη (σ.σ. σήμερα) στις 18.00, Αλεξάνδρας και Κηφισίας».

Τη μέρα αυτή, τονίζει, «να σταματήσουμε τις παραγγελίες από τις πλατφόρμες (…) οι ντελιβεράδες μάς έχουν παραγγείλει να είμαστε μαζί τους στον αγώνα».

Ακόμα επισημαίνει ότι ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται και σε άλλους κλάδους με το σύνθημα: «Λεφτά για μισθούς, Υγεία, Παιδεία – Εξω η Ελλάδα απ’ του πολέμου τα σφαγεία. Ολοι στα συνδικάτα – όλοι στον αγώνα», στις 20 Νοέμβρη στην πανελλαδική πανεργατική απεργία.

Την απεργία στηρίζει επίσης το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καλώντας σε συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα γίνει στην πόλη.

Exit mobile version