Site icon Το Ροδάμι

Απλήρωτοι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι εδώ και μήνες – Πανελλαδική απεργία των εκτάκτων στις 15 Οκτώβρη

Φωτό αρχείου

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά στις 15 Οκτώβρη ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), καταγγέλλοντας τις καθυστερήσεις μηνών που σημειώνονται στην πληρωμή των συμβασιούχων εργαζομένων στον Πολιτισμό σε όλη την επικράτεια. 

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος καταγγέλλει πως καταγράφονται καθυστερήσεις σε 16 διαφορετικές Εφορείες Αρχαιοτήτων, κυρίως σε έργα ΕΣΠΑ, με τους ΙΔΟΧ εργαζομένους να είναι συνήθως απλήρωτοι από έναν έως τέσσερις μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν έως και τους έξι μήνες.

Επαληθεύεται ότι η διοίκηση του ΥΠΠΟ θεωρεί αναλώσιμους τους συμβασιούχους, οι οποίοι διατελούν …μόνιμα όμηροι ανάμεσα στην ανεργία και την κακοπληρωμένη έως απλήρωτη εργασία.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταγγέλλει την «εμβληματική αδιαφορία» που επιδεικνύει το υπουργείο σε βάρος των συμβασιούχων και κηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Τρίτη 15 Οκτώβρη, με κεντρική συγκέντρωση στις 11 το πρωί, στα κεντρικά του ΥΠΠΟ στην Αθήνα (Μπουμπουλίνας 20) και καλεί σε μαζική συμμετοχή. 

Απλήρωτοι και στη Χίο

Φωτό αρχείου

Στο μεταξύ, συνάντηση είχαν τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου εκπρόσωποι του Παραρτήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, προκειμένου να επιλυθούν τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα αρχαιολογικά συνεργεία του νησιού.

Τα προβλήματα αφορούν στις καθυστερήσεις πληρωμών 3 περίπου μηνών, στη μη εκτέλεση προκηρυσσόμενης σύμβασης και στην κάλυψη μεταφοράς των εργαζομένων από και προς τον χώρο εργασίας τους, προκειμένου να μην επωμίζονται το δυσβάσταχτο αυτό έξοδο, λόγω των τεράστιων αποστάσεων που καλούνται να καλύπτουν καθημερινά. Συγκεκριμένα:

Η διοίκηση του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού καλεί τη διοίκηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου και του υπουργείου Πολιτισμού σταματήσει τις απειλές και να προβεί στα αυτονόητα: Άμεση πληρωμή των εργαζομένων, κάλυψη των οδοιπορικών εξόδων και άμεση πρόσληψη προσωπικού!

Exit mobile version