Τώρα που κάθισε ο κουρνιαχτός, με ψυχραιμία μπορεί να αναλυθεί το αποτέλεσμα μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου δυστυχώς στις στρατιωτικές σχολές και φέτος είχαμε σοβαρότατα προβλήματα στη συμπλήρωση του αριθμού των εισαγόμενων που προβλεπόταν από τις αντίστοιχες διακηρύξεις.
Η Σχολή Ευελπίδων ζητούσε 307 σπουδαστές. Μετά την ανακοίνωση των Ελαχίστων Βάσεων Εισαγωγής, διαπιστώθηκε ότι καλύπτονται μόλις οι 77, από τις οποίες ζήτημα είναι εάν παραμείνουν το 60%, αφού ένας αριθμός θα κοπούν στα αγωνίσματα και θα εγκαταλείψουν στην πορεία, διότι θα διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να προσαρμοστούν στη στρατιωτική ζωή.
Στη Σχολή Ικάρων (Ιπτάμενοι) καλύφθηκαν 61 από τις 75 θέσεις και στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) από τις 200 θέσεις καλύφθηκαν μόνο οι 52.
Αυτό ισοδυναμεί με την απώλεια 460 συνολικά αξιωματικών και υπαξιωματικών μέσα σε μια μέρα και βέβαια δεν υπάρχουν επιλαχόντες, με επακόλουθο οι θέσεις να παραμείνουν κενές.
Η αδιαφορία για τις Ενοπλες Δυνάμεις έχει όνομα και επώνυμο: Αστικές κυβερνήσεις και αστικά κόμματα διαχρονικά οδήγησαν στη σημερινή απαξίωση.
Αλλά ποιος να ασχοληθεί με αυτό το θέμα και γιατί; Οταν ο ανθυπολοχαγός στην πρώτη του μετάθεση σε νησί ή στον Εβρο, με 850 ευρώ μισθό τον μήνα, για να βρει σπίτι, θέλει το λιγότερο 500 ευρώ για μια τρύπα, κυριολεκτικά! Συν το ότι οφείλει να καταβάλει και δύο ενοίκια ως εγγύηση, φτάνει να χρειάζεται με το «καλημέρα» πάνω από 1.500 ευρώ, μη υπολογιζόμενων των μεταφορικών εξόδων!
Και μετά; Μετά, με τον μισθό – χαρτζιλίκι, πρέπει να επιβιώνει με 350 ευρώ τον μήνα! Για φαγητό, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο! Και καλά να είναι εργένης! Αν έχει οικογένεια; Πώς ζει; Απλά, ΔΕΝ ζει!
Οσοι είναι «τυχεροί» μπορεί να βρουν να κάνουν και άλλη δουλειά! Είτε ως delivery, όπου εκτελούν παραγγελίες με μηχανάκια, φορώντας συνεχώς το κράνος για να μη φανούν, είτε ως σερβιτόροι ή ταμείο ή στην είσοδο, σε καφετέριες ή μπαράκια, οι πιο θαρραλέοι!
Οι απαιτήσεις των διοικήσεων, ειδικά προς τους νέους αξιωματικούς, είναι τεράστιες και τους φορτώνουν και με πολλά καθήκοντα. Μόνο που η πραγματικότητα, πλέον, δεν κρύβεται!
Σύμφωνα με όσα λένε νέοι αξιωματικοί, σε όλα εφαρμόζεται το σύστημα «κεραυνός»! Περιμένουν επιθεώρηση από Α/ΓΕΣ ή ΓΕΠΣ; Τότε ξεκινάει μια τεράστια προσπάθεια από τη διοίκηση που δέχεται την επιθεώρηση, ώστε να μαζέψει τα καλύτερα από τις γύρω μονάδες! Αυτό δεν κρύβεται! Και μετά το πέρας της επιθεώρησης, επαναφορά στην πραγματικότητα, που είναι δύσκολη και επίπονη…
Συνοψίζουμε την όλη κατάσταση επισημαίνοντας:
- Μισθός που οριακά φτάνει για το πρώτο 10ήμερο του μήνα
- Αμέτρητες απλήρωτες υπερωρίες
- Δουλειά 8 ώρες νύχτα αλλά με το «έτσι θέλω», επειδή είμαι κράτος πληρώνω μόνο τις 5
- Ημερήσια αποζημίωση ίδια από το 1993 για μετακινήσεις εκτός έδρας και ασκήσεις
- Μεταθέσεις κάθε τρεις και λίγο
- Συμμετοχή στις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις άλλων υπουργείων, βοηθώντας εργαζόμενους με πολύ καλύτερες αμοιβές, με πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας και περισσότερες ώρες ανάπαυσης και όλα αυτά απλήρωτα και έξτρα από τα καθήκοντα και υποχρεώσεις της μονάδας
- Επιπλέον, περίπολα πυρασφάλειας, περίπολα για το Μεταναστευτικό, βροχές, πλημμύρες, χιόνια, για όλα οι Ενοπλες Δυνάμεις
Αύξηση στη νυχτερινή αποζημίωση των στελεχών κατά 20% ανακοίνωσε από το Βελλίδειο Ιδρυμα ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ως παροχή για τα στελέχη. Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Αν αναλογιστεί κάποιος ότι η νυχτερινή αποζημίωση, η οποία εφαρμόστηκε αναγκαστικά από την κυβέρνηση το 2023, μετά από δικαστικές αποφάσεις, είναι μόλις 2,77 ευρώ την ώρα και καθαρά 2,06 ευρώ. Η εφαρμογή προϋποθέτει και νέες πράξεις, καθώς τα στελέχη δεν πληρώνονται όλες τις ώρες που εργάζονται. Στην πραγματικότητα, δεν πληρώνονται ούτε τις μισές ώρες από αυτές που κάνουν νυχτερινή υπηρεσία, καθώς η ΚΥΑ της κυβέρνησης προβλέπει να πληρώνονται τον μήνα:
α. Είκοσι οκτώ (28) ώρες για τα στελέχη που εκτελούν από πέντε (5) και άνω υπηρεσίες τον μήνα.
β. Είκοσι μία (21) ώρες για τα στελέχη που εκτελούν τέσσερις (4) υπηρεσίες τον μήνα.
γ. Δεκαπέντε (15) ώρες για τα στελέχη που εκτελούν τρεις (3) υπηρεσίες τον μήνα.
δ. Δέκα (10) ώρες για τα στελέχη που εκτελούν δύο (2) υπηρεσίες τον μήνα.
ε. Πέντε (5) ώρες για τα στελέχη που εκτελούν μία (1) υπηρεσία τον μήνα.
στ. Τέσσερις (4) ώρες για τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που εκτελούν μία (1) υπηρεσία το τρίμηνο.
Οπως γίνεται αντιληπτό, η εξαγγελία δίνει αύξηση από 2 έως 14 ευρώ τον μήνα μεικτά! Πρόκειται δηλαδή για μια ακόμη κοροϊδία, ένα πουρμπουάρ και όχι για πραγματική αύξηση που θα ανακουφίσει τα στελέχη. Επιπλέον και μεταξύ πολλών άλλων προβλημάτων, αντιμετωπίζουν ελλείψεις ακόμα και στην παρεχόμενη φροντίδα Υγείας από τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Σε μια περίοδο που η πληροφορία εύκολα φτάνει από τη μία άκρη του πλανήτη στην άλλη, εύκολα ο καθένας μπορεί να αναζητήσει και να διαβάσει το τι συμβαίνει οπουδήποτε. Οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή καλά κρατούν, ενώ εστίες πολεμικών συγκρούσεων υπάρχουν σε πολλές ακόμη περιοχές.
Δύο μήνες μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων του ευρωατλαντισμού, ελάττωσε τον στρατιωτικό οπλισμό των νησιών. Η αποστολή του οπλισμού έγινε στο πλαίσιο των ευρωΝΑΤΟικών «υποχρεώσεων» της κυβέρνησης για ενίσχυση του καθεστώτος Ζελένσκι.
Αυτό βέβαια δεν έγινε τυχαία, καθώς η κυβέρνηση έσπευσε από την πρώτη στιγμή να διακηρύξει ότι «βρισκόμαστε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας». Πλέον αυτού, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υποχρεούνται να συμμετέχουν σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εκτός των συνόρων, ως «ειρηνευτικές αποστολές».
Πρόσφατα κατατέθηκε Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας από βουλευτές του ΚΚΕ, σχετικά με τη διαταγή που έφτασε τις τελευταίες μέρες στους σχηματισμούς του Γ’ Σώματος Στρατού για αναγκαστική συμμετοχή στη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη («EUFOR Althea»). Αυτό σημαίνει πως η διαταγή περιλαμβάνει όχι μόνο όσους έχουν εκφράσει εγγράφως την επιθυμία να συμμετάσχουν στην αποστολή, αλλά το σύνολο των στελεχών!
Γίνεται αντιληπτό πως στο πλαίσιο της ικανοποίησης των αναγκών των ΝΑΤΟ και ΕΕ, όλοι στέλνονται στα σφαγεία των εμπόλεμων περιοχών. Μόνο που οι εντολείς θέλουν σκόπιμα και επιλεκτικά να αγνοούν ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούν την πατρίδα και γι’ αυτό έχουν ορκιστεί! Οχι για να συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ουδεμία σχέση έχουν με την άμυνα της χώρας.
Ολα αυτά και ακόμη περισσότερα οδηγούν τη νεολαία να απομακρύνεται από τις στρατιωτικές σχολές. Και εδώ δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από τον αγώνα για να γυρίσουν πίσω όλοι οι στρατιωτικοί που βρίσκονται σε κατ’ επίφαση «ειρηνευτικές αποστολές» και να φύγει η χώρα από τη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Για να είναι ο λαός μας νοικοκύρης στον τόπο του και τα νιάτα του λαού μας να ανθίζουν εδώ. Για να θυμηθούμε και τον μεγάλο Κώστα Βάρναλη, να σταματήσουν «να σκοτώνονται οι λαοί, για τ’ αφέντη το φαΐ»…
Γιάννης ΑΓΓΕΛΟΥ
Σχης (ΜΧ) ε.α., περιφερειακός σύμβουλος Νότιου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
(Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη)