Site icon Το Ροδάμι

Το “πάμε κι όπου βγει” ζούμε στα νησιά και στο πρόβλημα του προσφυγικού μεταναστευτικού

To ακόλουθο δελτίο τύπου εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου με αφορμή την παρατηρούμενη αυξημένη ροή προσφύγων στο νησί της Ρόδου .

Το «πάμε κι όπου βγει» ζούμε στη Ρόδο και τα άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στο προσφυγικό-μεταναστευτικό με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία πιστή -όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις- στις Ευρωπαικές Οδηγίες και στην κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, έχουν μετατρέψει τα νησιά και όλη τη χώρα σε τόπο εγκλωβισμού χιλιάδων απελπισμένων προσφύγων και μεταναστών.

Δεν είναι άμοιρη ευθυνών η Περιφερειακή Αρχή που επέλεξε να προσφέρει «χείρα βοηθείας» στην υλοποίηση αυτών των επικίνδυνων σχεδιασμών με αποτέλεσμα να γίνουν δύο υπερδομές-φυλακές σε Λέρο και Κω, παρά να έρθει σε σύγκρουση με τις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων διαχρονικά. Δομές στις οποίες οι ξεριζωμένοι από πολέμους και βία ζουν χωρίς καν στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη , αφού φρόντισε πρόσφατα η κυβέρνηση να διώξει το υγειονομικό προσωπικό του προγράμματος «PHILOS», για να δώσει την χρηματοδότηση της ΕΕ σε ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας με το πρόγραμμα «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ».

Το πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού και ειδικά στα νησιά θα οξύνεται παραπέρα το επόμενο διάστημα, δεδομένης της έντασης των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή από τη μια και της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ από την άλλη.

Περίπου 49.000 άνθρωποι έφτασαν στη χώρα το 2023 και 18.000 το πρώτο πεντάμηνο του 2024, αριθμός που έχει ήδη πολλαπλασιαστεί μετά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο αριθμός των ξεριζωμένων παγκοσμίως ξεπέρασε τα 120 εκατομμύρια φέτος, ο μεγαλύτερος στην ανθρώπινη Ιστορία!

Την ίδια ώρα η Γερμανία με τη στάση της εντείνει το πρόβλημα του προσφυγικού, βάζοντας στο στόχαστρο τα θύματα των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της φτώχειας – πεδία δηλαδή στα οποία «πρωτοστατεί» το γερμανικό κεφάλαιο μέσα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάθεται άπραγη στο θέμα της διαχείρισης του προβλήματος του προσφυγικού-μεταναστευτικού στα νησιά, αλλά βήμα-βήμα υλοποιεί τα συμφωνημένα στην ΕΕ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας και άλλης δομής στη Ρόδο, αντί να δώσει λύσεις γρήγορης ταυτοποίησης και μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα και στις χώρες προορισμού τους, παίρνοντας όλα εκείνα τα μέτρα προσωρινής και απαραίτητης φροντίδας των προσφύγων και μεταναστών.

Αντί η κυβέρνηση να εγκαινιάζει κι άλλες φυλακές της ΕΕ στα νησιά, να πιέσει για Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και από εκεί να ταξιδεύουν οι πρόσφυγες απευθείας για τις χώρες προορισμού τους.

Κανένα κέντρο-φυλακή της ΕΕ στα νησιά μας.

Να καταργηθούν οι συμφωνίες της ΕΕ (Δουβλίνο κλπ.) και η Κοινή Δήλωση με την Τουρκία που τους εγκλωβίζουν. Έτσι οι πρόσφυγες και μετανάστες μετά την ταυτοποίησή τους να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που επιθυμούν, να ταξιδεύουν ως εκεί με ευθύνη του κράτους και της ΕΕ και να υποβάλουν εκεί την αίτηση ασύλου.

Exit mobile version