Το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Ρόδου για τις παραλίες

Με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στις παραλίες του νησιού και την αδυναμία της ελεύθερης πρόσβασης των ντόπιων και επισκεπτών , η Λαϊκή Συσπείρωση Ρόδου κατέθεσε την ακόλουθη πρόταση ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο:

Ο Δήμος της Ρόδου με 125.000 κατοίκους και φιλοξενούμενους πάνω από δύο εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, καλείται και οφείλει να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτής της τεράστιας τουριστικής δραστηριότητας. εξασφαλίζοντας τη λειτουργικότητα των παραλιών και την ελεύθερη πρόσβαση όλων (επισκεπτών και κατοίκων) σε αυτές.

Η δυνατότητα αυτή έχει περιοριστεί σχεδόν καθ’ ολοκληρία με την παραχώρηση στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ΑΕ των παραλιών που έχουν χαρακτηριστεί ως «Τουριστικά Δημόσια Κτήματα» (άρθρο 71 του ν. 5036/2023) και εν συνεχεία με τον νόμο 5092/2024 , όπου όλες οι παραχωρήσεις απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας διενεργούνται ηλεκτρονικά κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας από την Κτηματική Υπηρεσία, αποκλείοντας τους δήμους από τη διαχείριση των παραλιών τους.

Όλος αυτός ο δημόσιος πλούτος που είναι κοινός για όλους, έχει φτάσει να μονοπωλείται από μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν επιβάλει ανέφικτες τιμές στα ομπρελοκαθίσματα. Έτσι έχει αναγορευθεί η παραλία σε πολύ ακριβό εμπόρευμα, που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον κόσμο ντόπιο και ξένο, να απολαύσει το δικαίωμά του στην αναψυχή και την ξεκούραση, εάν δεν πληρώσει αδρά.

Επιπτώσεις έχουμε και στον κλάδο της εστίασης με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, αφού σε ταβέρνες όμορες με την παραλία, το κόστος που επιβάλλεται για να παρέχει δωρεάν ομπρελοκαθίσματα είναι ανέφικτο.

Πιστεύουμε ότι ο ρόλος του κάθε δήμου πρέπει να είναι καθοριστικός για τη διαχείριση του αιγιαλού και παραλίας ως κοινοχρήστων χώρων και σε καμιά περίπτωση δεν συμφωνούμε με το άρθρο 14 του νόμου 5092/2024 που περιορίζει τις αρμοδιότητές του μόνο στην καθαριότητα,  την ναυαγοσωστική κάλυψη και τη συμμετοχή του σε κλιμάκια ελέγχου. Ο δήμος πρέπει να έχει τα μέσα, την χρηματοδότηση και την αρμοδιότητα για την διαχείριση των παραλιών και την προστασία του περιβάλλοντος στις παράλιες ζώνες.

Προτείνουμε να διεκδικήσει ο δήμος Ρόδου από την κυβέρνηση:

  • Να καταργηθεί ο νόμος 5036/2023, που παραχωρεί στην ΕΤΑΔ ΑΕ τις παραλίες και να περάσουν στη δικαιοδοσία του Δήμου.
  • Να καταργηθούν οι διατάξεις του νόμου 5092/2024 που προβλέπουν ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την αξιοποίηση των παραλιών, όπως επίσης και όλες εκείνες τις ρυθμίσεις της νομοθεσίας που στερούν το δικαίωμα της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης στις παραλίες.

Να χρηματοδοτηθεί ο δήμος για τις δαπάνες στην καθαριότητα, την ναυαγοσωστική κάλυψη και για όλες τις απαραίτητες εργασίες και τον εξοπλισμό, ώστε να καταστούν οι παραλίες λειτουργικές και ασφαλείς για τους λουόμενους, προσβάσιμες και ελεύθερες για όλους