Παράνομη Navtex της Τουρκίας για πόντιση καλωδίου ανάμεσα σε Ρόδο και Κρήτη

Την πρακτική επαναφορά όλων των τουρκικών αιτιάσεων επί της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο σηματοδοτεί η παράνομη NAVTEX που εξέδωσε χθες η Τουρκία, με αφορμή τις εργασίες πόντισης καλωδίου επικοινωνιών ιδιωτικής εταιρείας.

Η Τουρκία με την NAVTEX της ενημερώνει για τις εργασίες πόντισης καλωδίων στην περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Κρήτης, η οποία, όμως, είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εκτός τουρκικής δικαιοδοσίας.

Η περιοχή αυτή είναι από αυτές που η Τουρκιά στο πλαίσιο του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» έχει δηλώσει μονομερώς τον ΟΗΕ ως «τουρκική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» η οποία ενώνεται με την υποτιθέμενη Λιβυκή ΑΟΖ με βάση το επίσης παράνομο τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

Η Τουρκία το απόγευμα της Δευτέρας εξέδωσε NAVTEX με την οποία δεσμεύει την περιοχή για την πόντιση καλωδίου από το ιταλικό πλοίο «C/S Teliri» για διάστημα από 1-21 Ιούλη, ισχυριζόμενη ότι η περιοχή είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Το «C/S Teliri» τοποθετεί το καλώδιο επικοινωνιών «Cable Blue System» που θα συνδέει την Κύπρο με την Ιταλία και τη Γαλλία αλλά και το Ισραήλ για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρείας.

Οι ελληνικές αρχές λίγο μετά τα μεσάνυχτα χθες εξέδωσαν NAVTEX με την οποία αναγγέλλουν τις εργασίες τοποθέτησης υποθαλάσσιου καλωδίου από το «C/S Teliri» για το διάστημα από 25 Ιούνη έως τις 23 Ιούλη αποτυπώνοντας την περιοχή η οποία εμπίπτει στην ελληνική περιοχή έκδοσης NAVTEX επισημαίνοντας ότι οι περιοχές αυτές εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία με δεύτερη NAVTEX δήλωσε ότι η NAVTEX του Υδρογραφικού Σταθμού Λάρνακας, για τις εργασίες του πλοίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, είναι παράνομη, καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ούτε την οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ αλλά ούτε την περιοχή ευθύνης του Σταθμού Λάρνακας για έκδοση Navtex.

Πηγή: 902.gr