Ένα βίντεο εμπνευσμένο από την Αντιγόνη… Ένα βίντεο για τις σύγχρονες Αντιγόνες… Ο μεταπτυχιακός φοιτητής Άρης Μπαταγιάννης υλοποίησε το παραπάνω βίντεο το οποίο και δημοσιεύουμε μαζί με το παρακάτω κείμενο:
«Αφορμή αυτού του βίντεο υπήρξε η μελέτη μου σχετικά με τον μύθο της Αντιγόνης και την έννοια της αυτοθυσίας στο πλαίσιο του μαθήματος “Ζητήματα Αρχαίου Θεάτρου” στο μεταπτυχιακό που παρακολουθώ στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.
Σύμφωνα με τον μύθο του λεγόμενου Θηβαϊκού κύκλου, η Αντιγόνη είναι ένα από τα παιδιά του Οιδίποδα. Ο οποίος, συνοπτικά – για όσους δε θυμούνται- αφού μαθαίνει πως σκότωσε τον πατέρα του, τον Λάιο, και νυμφεύθηκε την μητέρα του, την Ιοκάστη, αυτοτυφλώνεται και αυτοεξορίζεται από τη Θήβα όπου και βασίλευε. Στην διοίκηση της πόλης αφήνει τους δύο γιους του με την εντολή να βασιλεύουν εναλλάξ. Πρώτος στο θρόνο έκατσε ο Ετεοκλής. Όταν όμως ήρθε η ώρα να παραδώσει την εξουσία στον αδελφό του, τον Πολυνείκη, αρνήθηκε. Ο τελευταίος καταφεύγει στην Κόρινθο όπου και συνάπτει γάμο με την πριγκίπισσα της πόλης και εκστρατεύει εναντίον της Θήβας. Στη μάχη τα δύο αδέλφια αλληλοσκοτώνονται και η βασιλεία περνάει στον Κρέοντα τον αδερφό της μητέρας τους. Εκείνος διατάσσει ο μεν Ετεοκλής να ταφεί με βασιλικές τιμές ενώ ο Πολυνείκης να μείνει άταφος και να γίνει βορά στα όρνια και στα άγρια ζώα. Η αδερφή τους η Αντιγόνη παρόλο που γνώριζε την εξαγγελία του Κρέοντα, αποφασίζει να κάνει αυτό που θεωρούσε σωστό. Να κηδέψει τον αδερφό της.
Στην τραγωδία Αντιγόνη του Σοφοκλή, υπάρχει μια σκηνή όπου η Αντιγόνη έχει οδηγηθεί στον Κρέοντα, από έναν φρουρό που την έπιασε να κηδεύει τον νεκρό Πολυνείκη. Ο Κρέοντας τη ρωτάει αν ήξερε πως απαγορεύεται να θάψει τον νεκρό. Η ίδια απαντάει: ”Το ‘ξερα πώς δεν το ‘ξερα· ξεκάθαρα.” (μτφρ.: Κ.Χ. Μύρης).
Σε αυτό ακριβώς εντοπίζω εγώ το μεγαλείο της Αντιγόνης. Στο ότι δρα με συνείδηση πως η πράξη της μπορεί να την οδηγήσει στο θάνατο. Αλλά η επίγνωση αυτή δε θα σταθεί αρκετή για να την εμποδίσει να πράξει αυτό που θεωρεί πως είναι σωστό και δίκαιο. Θα κάνει το χρέος της! Ήρθε τότε φυσικά στο μυαλό μου το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη ”Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος”, αλλά λίγο μετά ήρθε και η Ahed Tamimi. Ένα απλό κορίτσι από την Παλαιστίνη, που μάχεται ενάντια στην κατοχή της χώρας της και στη γενοκτονία του λαού της. Ένα απλό κορίτσι που θα έπρεπε να μεγαλώνει παίζοντας, αποκτώντας γνώσεις και ό,τι άλλο ακολουθεί την εφηβεία.
Σκέφτομαι πως αυτό που έχει να μας πει στο σήμερα η Αντιγόνη, είναι ότι η αντίσταση και η αντίδραση ενάντια στο σύστημα που παράγει θάνατο, εκμετάλλευση και προωθεί την ευτέλεια και την απανθρωπιά είναι σε τελική ανάλυση ζήτημα απόφασης και στάσης ζωής. Έρχονται, αργά ή γρήγορα, κάποιες στιγμές στη ζωή που πρέπει να αποφασίσεις αν θα είσαι Αντιγόνη ή Ισμήνη. Ελπίζω να πνιγούμε στις Αντιγόνες.
Κάπως έτσι λοιπόν, δημιουργήθηκε η ιδέα για αυτό το βίντεο. Ζήτησα βοήθεια από τις συναδέλφισσες ηθοποιούς, που εμφανίζονται στο φιλμ, οι οποίες ανταποκρίθηκαν και τις ευχαριστώ θερμά».