Ολοκληρώθηκε η Ιδρυτική Συνάντηση της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης»

Στις 18/11/23 μετά από πρόσκληση του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η ιδρυτική συνάντηση μιας νέας περιφερειακής μορφής συνεργασίας των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων της Ευρώπης, με την επωνυμία Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση (ΕΚΔ).

Στην ιδρυτική Συνάντηση έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες από 12 κόμματα της Ευρώπης και συγκεκριμένα από το Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Γαλλίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το Ελβετικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας, το Κομμουνιστικό Μέτωπο Ιταλίας, το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, την Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Φινλανδίας.

Την εισηγητική ομιλία έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Κατά τη διάρκεια της ιδρυτικής συνάντησης συζητήθηκε και εγκρίθηκε η Ιδρυτική Διακήρυξη της ΕΚΔ ενώ συμφωνήθηκε κι ένα πρώτο σχέδιο δραστηριοτήτων της ΕΚΔ για το επόμενο διάστημα.

Στις παραμονές της ιδρυτικής συνάντησης οι εκπρόσωποι των κομμάτων έλαβαν μέρος στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Επίσης ενέκριναν κοινή ανακοίνωση αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό. Παρατίθεται η ανακοίνωση: 

«Τα κόμματα που συμμετείχαμε στην Ιδρυτική Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης, το Σάββατο 18/11/23 στην Αθήνα, εγκρίναμε την παρακάτω Κοινή Ανακοίνωση αλληλεγγύης προς τον λαό της Παλαιστίνης:

  1. Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και απαιτούμε να σταματήσει τώρα η βάρβαρη στρατιωτική επίθεση, η γενοκτονία, η εκτόπισή του στην έρημο ή σε άλλες χώρες και ο απάνθρωπος αποκλεισμός του λαού της παλαιστίνης απο το κράτος Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με χιλιάδες νεκρούς, αμάχους, παιδιά και ηλικιωμένους, τη στέρηση τροφής και νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και ιατροφαρμακευτικού υλικού. Καταγγέλλουμε τη στήριξη των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην επίθεση του Ισραήλ.
  2. Απαιτούμε να τερματιστεί η πολύχρονη ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη, οι δολοφονίες, οι φυλακίσεις, οι διώξεις του λαού της Παλαιστίνης. Η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, που στηρίζεται από τον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό, αποτελεί την πηγή των δεινών του Παλαιστινιακού λαού και όλων των λαών της περιοχής και όσο συνεχίζεται η κατοχή θα συνεχίζονται οι συγκρούσεις, θα εμποδίζονται οι λαοί να ζήσουν ειρηνικά, θα κινδυνεύουν να βρεθούν στη δίνη γενικευμένου πολέμου.
  3. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη πατρίδα, να είναι κυρίαρχος στον τόπο του, να δημιουργηθεί και να αναγνωριστεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα πριν την 4η Ιούνη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ, να σταματήσουν και να διαλυθούν οι παράνομοι εποικισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη να απελευθερωθούν οι φυλακισμένοι απο τις ισραηλινές φυλακές και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες σύμφωνα με το ψήφισμα 194 του ΟΗΕ.
  4. Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στους Παλαιστίνιους κομμουνιστές, όπως και την εκτίμησή μας στο ΚΚ Ισραήλ, στους κομμουνιστές Εβραίους και Αραβες, σε όλους τους αγωνιστές της περιοχής, που αγωνίζονται μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για το δίκιο του λαού της Παλαιστίνης.
  5. Χαιρετίζουμε τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις των λαών και της νεολαίας σε όλο τον κόσμο και καλούμε τους λαούς να συνεχίσουν στο δρόμο τους αγώνα και να δυναμώσουν τις κινητοποιήσεις τους, σε κάθε χώρα ενάντια στην ισραηλινή βαρβαρότητα και στις κυβερνήσεις των χωρών που την στηρίζουν με το απαράδεκτο πρόσχημα της “αυτοάμυνας” του ισραηλινού κατοχικού κράτους».