Site icon Το Ροδάμι

Ν. Έξαρχος: Να αποδοθούν τα ένσημα «υπέρ αγνώστων» στους οικοδόμους (VIDEO)

Την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων στους οικοδόμους που υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ για οικοδομικές, τεχνικές και εν γένει εργασίες ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος, επισημαίνοντας την ανάγκη να καλυφθούν τα ένσημα που λείπουν σε οικοδόμους, που βρίσκονται οριακά για να βγουν στη σύνταξη, εξαιτίας της ανεργίας την δεκαετία της καπιταλιστικής κρίσης. Απέφυγε να απαντήσει επί τους αιτήματος ο υπουργός Εργασίας Αδ. Γεωργιάδης.  

Πρόκειται για ένσημα τα οποία ο ασφαλιστικός φορέας ΕΦΚΑ έχει εισπράξει από τις καταβληθείσες εισφορές, χωρίς όμως να αποδοθούν στους Οικοδόμους. Οι εισφορές, που εισπράχτηκαν από τον ΕΦΚΑ, προέρχονται από πράξεις επιβολής σε ιδιοκτήτες αυθαίρετων οικοδομών, από νομιμοποίηση υπερβάσεων της οικοδομικής άδειας κ.ά. δουλεμένα και πληρωμένα ένσημα. Τελευταία φορά που αποδόθηκαν στους Οικοδόμους τα “υπέρ αγνώστων” ένσημα ήταν το 1985.

Οι περισσότεροι οικοδόμοι, σήμερα, στην ουσία έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος του ασφαλιστικού τους βίου αυτής της περιόδου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μη θεμελιώσουν τα ελάχιστα όρια ενσήμων για τη συνταξιοδότησή τους ή να συμπληρώσουν τα απολύτως κατώτερα που οριοθετούν το ύψος της σύνταξής τους στα ελάχιστα επίπεδα. Η αναγνώριση και διανομή των “υπέρ αγνώστων” ενσήμων θα δώσει πολύ σημαντική λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Πάνω από 246 εκατομμύρια ευρώ έχει εισπράξει ο ΕΦΚΑ από το 1985 για τις εισφορές των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Ωστόσο απέφυγε να να απαντήσει αν θα αποδοθούν τα ένσημα αυτά ακόμα και σε οικοδόμους που χρειάζονται ελάχιστα ένσημα για να βρουν στην σύνταξη. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, εμμέσως πλην σαφώς, τους παρότρυνε να πληρώσουν για να βγουν στη σύνταξη λέγοντας ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία έχουν το δικαίωμα εξαγοράς έως και 150 ενσήμων!

Τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και 38 χρόνια, είναι δουλεμένα και πληρωμένα από τους οικοδόμους, επισήμανε στη δευτερολογία του ο Νίκος Έξαρχος, απαιτώντας να μην χρηματοδοτούνται με αυτά, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι αλλά να δοθούν στους οικοδόμους που είναι λίγο πριν τη σύνταξη.

Exit mobile version