Site icon Το Ροδάμι

Το NATO ενισχύει την παρουσία του με 600 Βρετανούς στρατιωτικούς

Περίπου 600 Βρετανοί στρατιωτικοί θα αναπτυχθούν στο Κόσοβο για να ενισχύσουν την παρουσία του NATO, μετά τη νέα όξυνση που παρατηρείται με τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στο χωριό Μπάνισκο, όπου ένοπλοι Σέρβοι συγκρούστηκαν για ώρες με αστυνομικές δυνάμεις της Πρίστινα, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αστυνομικού και τουλάχιστον τεσσάρων από τους ενόπλους.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτύξει περίπου 200 στρατιωτικούς από το 1ο τάγμα του βασιλικού συντάγματος της πριγκίπισσας της Ουαλίας, που θα ενωθούν με άλλους 400 Βρετανούς στρατιωτικούς ήδη παρόντες στο Κόσοβο για γυμνάσια. Θα ακολουθήσουν ενισχύσεις και από άλλες χώρες της συμμαχίας», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του βορειοατλαντικού Συμφώνου. Την ανάπτυξη επιβεβαίωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Η δε Πρίστινα, που το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισε «δυτικές» επικρίσεις για τη λιγότερο συμβιβαστική στάση της στα παζάρια με το Βελιγράδι γύρω από το ευρωενωσιακό σχέδιο «εξομάλυνσης», επιδιώκει να περάσει στην «αντεπίθεση».

«Το Κόσοβο δέχεται επίθεση», υποστήριξε η Πρόεδρος του προτεκτοράτου Βιόσα Οσμάνι μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters». Η ομάδα ενόπλων στο Μπάνισκο, πρόσθεσε, «απλώς εφάρμοσε και ακολούθησε τις προθέσεις και τα κίνητρα της Σερβίας ως χώρας και του Βούτσιτς ως ηγέτη αυτής».

«Αυτό που θα έλεγα στον Πρόεδρο Βούτσιτς είναι να σταματήσει να ανακατεύεται με το Κόσοβο», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «το Κόσοβο θα υπερασπιστεί την ελευθερία του, την ανεξαρτησία του και την κυριαρχία του με οποιοδήποτε τίμημα».

Αντιστρέφοντας εξάλλου την πραγματικότητα της ΝΑΤΟικής ματωμένης αλλαγής των συνόρων της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η Οσμάνι ανέφερε ότι «προσπαθούν να εφαρμόσουν ένα μοντέλο της Κριμαίας στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά δεν θα επιτρέψουμε αυτό να συμβεί». Η ίδια εξέφρασε ανησυχία για νέες «τέτοιες επιθέσεις, ακόμα και μεγαλύτερες» που «μπορεί να συμβούν στο μέλλον αν η Σερβία δεν καταδικαστεί».

Αναφερόμενη δε στις συνομιλίες επί του σχεδίου «εξομάλυνσης», είπε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε σαν να μην έγινε τίποτε», αλλά και ότι «είμαστε θύματα επίθεσης από τη Σερβία και όλοι θα πρέπει να την αντιμετωπίζουν έτσι (…) από δω και στο εξής».

Ο δε Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ζήτησε «να αναλάβει τον έλεγχο στο βόρειο Κόσοβο η KFOR», προσθέτοντας ότι «σήμερα κάθε δικαιολογία του τύπου “δεν έχουμε αρκετά στρατεύματα” μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ανάμειξη στρατευμάτων αύριο, αλλά και σε πρόσθετες δυσκολίες». Είπε ακόμα ότι «δεν έχω ακούσει η Σερβία να είναι αντίθετη σε αυτό».

Παράλληλα, δήλωσε «χαρούμενος που η Οσμάνι ζήτησε δημόσια τη βοήθεια των ΗΠΑ για το σχέδιο της Ένωσης Σερβικών Δήμων», μιλώντας για «επιτέλους ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση» και καταλήγοντας ότι «οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, αλλά οι σοβαρές χώρες όχι, εξακολουθούν να εφαρμόζουν τις συμφωνίες».

Κόσοβο και Σερβία έχουν συμφωνήσει εδώ και χρόνια στον σχηματισμό της εν λόγω Ένωσης, ωστόσο η Πρίστινα αρνείται να τον εφαρμόσει.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa)

Exit mobile version