Site icon Το Ροδάμι

Ποιοι είναι αυτοί;

*Άρθρο του Τάσου Γιουρούκογλου, εκπαιδευτικός, μέλος του ΣΕΠΕ Ρόδου, Αντιπρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου και Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών στις 8 του Οκτώβρη. Είναι σίγουρο πως όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία τόσο η προσπάθεια που θα κάνουν οι επικεφαλής των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, επίσημοι και ανεπίσημοι, να πείσουν το Ροδιακό λαό, πως οι εκλογές αυτές έχουν αποκλειστικά και μόνο τοπικό χαρακτήρα, θα εντείνεται.

Όμως ποιοι είναι όλοι αυτοί που τώρα έρχονται να πείσουν για την αγνότητα των «προθέσεών» τους για το καλό του τόπου και του λαού του;

Απαντάμε:

Είναι αυτοί που υλοποίησαν, προώθησαν και εξειδίκευσαν την αντιλαϊκή πολιτική αυτής, αλλά και όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, στηρίζοντας τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή.

Συγκεκριμένα στο χώρο της Παιδείας, είναι όλοι αυτοί που στήριξαν και στηρίζουν κεντρικές αντιλαϊκές κατευθύνσεις εμπλεκόμενοι ενεργά σε διάφορα προγράμματα (projects), περιβαλλοντικά, διατροφής, αγωγής υγείας, εθελοντισμού κ.α. μέσω των οποίων προωθούνται συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων στα σχολεία. Επιδιώκουν πέραν των άλλων να διαμορφώσουν στη συνείδηση των μαθητών μια ιδανική εικόνα για την πολιτική της ΕΕ και τις σάπιες αξίες της, που ταυτίζονται με την κερδοφορία των μονοπωλίων της. Να διαμορφώσουν στα παιδιά από την πιο τρυφερή τους ηλικία μια θετική στάση απέναντι στους καπιταλιστές και το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Πρόσφατο παράδειγμα ο πολυεθνικός κολοσσός στον τουρισμό TUI, με την περιβαλλοντική του ομάδα All For Blue με σεμινάρια σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές, την ίδια ώρα που τα ξενοδοχεία του ομίλου της μολύνουν τις θάλασσες με τους κακοσυντηρημένους ή ανύπαρκτους βιολογικούς καθαρισμούς και οι συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοί της σε όλους τους κλάδους είναι ανυπόφορες.

Είναι αυτοί που εδώ και χρόνια έχουν αφήσει τα απαρχαιωμένα σχολικά κτίρια της περιοχής χωρίς κανένα αντισεισμικό έλεγχο κάνοντάς τα επικίνδυνα για μαθητές , γονείς και εκπαιδευτικούς γιατί μπαίνουν στη λογική του κόστους- οφέλους , οπότε αφού δεν παράγουν κέρδη δεν επιλέγονται για χρηματοδότηση.

Είναι αυτοί που έχουν ανάψει το πράσινο φως στους επιχειρηματικούς ομίλους να εισέλθουν στα σχολεία μέσω της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για την ανέγερση έντεκα νέων σχολικών κτιρίων, βάζοντας όρους που για πολλά χρόνια θα τους εξασφαλίζουν κέρδη.

Είναι αυτοί που δίνουν χρόνια τώρα πολλά εκατομμύρια ευρώ μέσω του ΠΡΟΤΟΥΡ, για την προώθηση του τουρισμού σε όφελος των μεγάλου ντόπιου ξενοδοχειακού κεφαλαίου, την ίδια στιγμή που το 25% του ποσού που δίνεται για το λόγο αυτό θα ήταν αρκετό να τρέφονται δωρεάν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς του δήμου για ένα χρόνο.

Είναι αυτοί που υλοποιώντας τις κατευθύνσεις των κυβερνήσεων για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, στοίβαξαν μικρούς μαθητές σε αίθουσες ακατάλληλες (κοντέινερ), κρύες το χειμώνα καμίνι το καλοκαίρι.

Είναι αυτοί που στο έδαφος αυτό συντηρούν τη συζήτηση για να περάσει η αρμοδιότητα για την Προσχολική Αγωγή στους δήμους. Τη θέση αυτή άλλωστε προωθούσε και προωθεί η ηγεσία της ΚΕΔΕ αλλά και η κυβέρνηση. Πρόκειται για επικίνδυνη στροφή που θα ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» της κατηγοριοποίησης των εκπαιδευτικών δομών, των νηπιαγωγείων, αλλά και της επιβολής νέων βαρών στους γονείς στη λογική της ανταποδοτικότητας, όπως έγινε και με τους παιδικούς σταθμούς και την επιβολή τροφείων.

Είναι αυτοί που χρόνια τώρα βάζουν φρένο στην χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών μη μπορώντας τα σχολεία να έχουν τα απαραίτητα και να κινδυνεύουν ακόμη και σε διακοπή του ρεύματος και του νερού για ανεξόφλητους λογαριασμούς.

Είναι αυτοί που άφησαν τα σχολεία, ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας, χωρίς επαρκές προσωπικό καθαριότητας ή με ελάχιστους εργολαβικούς, μη εξασφαλίζοντας συνθήκες υγιεινής.

Είναι αυτοί που εφαρμόζοντας την κεντρική πολιτική άφηναν και αφήνουν, για ένα και δυο μήνες, παιδιά χωρίς πρόσβαση στα σχολεία τους αφού δεν υπάρχει μόνιμο μέσο μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) για τη μετακίνηση των παιδιών από και προς το σχολείο. Ακόμη πιο έντονο είναι το πρόβλημα μεταφοράς παιδιών σε Ειδικά σχολεία που χρειάζονται και ειδικό συνοδό. Κάθε φορά περιμένουν πότε θα τελειώσει η σεζόν να γίνει ο διαγωνισμός για να βρεθεί, αν βρεθεί κάποιος ιδιώτης.

Τους γνωρίζουμε λοιπόν πολύ καλά όλους αυτούς τους δήθεν καινούριους, τους ανεξάρτητους , τους σωτήρες, αυτούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το «καλό» του τόπου τους και του λαού. Είμαστε σίγουροι ποιες προτεραιότητες βάζουν και ποιες ανάγκες θα εξυπηρετήσουν. Το αποδεικνύουν «τα έργα και οι ημέρες τους». Ξέρουμε πως δεν υπηρετούν τις ανάγκες του λαού, αλλά τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Τελικά δεν είναι μονόδρομος αυτός ο δρόμος ανάπτυξης όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Μονόδρομος είναι ο αγώνας για τις ανάγκες των πολλών, όχι για τα κέρδη των λίγων.

Στις 8 του Οκτώβρη η κάλπη να γεμίσει με κόκκινα γαρύφαλλα.

Αυτός είναι ο δρόμος για να δυναμώσει ο αγώνας.

Για δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά. Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία.

Λαϊκή Συσπείρωση δαγκωτό στην Περιφέρεια και στο Δήμο!

Exit mobile version