Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ρόδου: Για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στη Ρόδο

Με δελτίο Τύπου η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ρόδου σχολιάζει τις εικόνες των αστέγων προσφύγων που διαμένουν τις τελευταίες μέρες στο πάρκο Θέρμαι και την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Ρόδου, και που σήμερα βρίσκονται μέσα στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης και από την άλλη τις αυταπάτες που προσπάθησε να καλλιεργήσει ο δήμος, πως τάχα με το κλείσιμο των Σφαγείων θα εξαφανιζόταν ως δια μαγείας και το προσφυγικό/μεταναστευτικό φαινόμενο.

Ολόκληρο το δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής:

“Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε για άλλη μια φορά μάρτυρες μιας ειδεχθούς εικόνας, με δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειονότητά τους αιτούντες άσυλο, να βρίσκονται εδώ και μέρες εγκλωβισμένοι στο νησί της Ρόδου.

Το φαινόμενο κάθε άλλο παρά καινούριο, καθώς η τακτική εγκλωβισμού ξεριζωμένων ανθρώπων στα νησιά του Αιγαίου αποτελεί επίσημη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, καθώς και όλων των προηγούμενων, που διαχρονικά υλοποιούν τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τεράστιες ευθύνες βαραίνουν τη δημοτική αρχή που εδώ και χρόνια δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προσπαθεί με στρουθοκαμηλισμούς να κρύψει κάτω από το χαλί το πρόβλημα. Κανείς δε μπορεί να ξεχάσει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα παλιά Σφαγεία, όπου για χρόνια στοιβάζονταν εκατοντάδες πρόσφυγες, με μόνη στήριξη την εθελοντική προσφορά του Ροδιακού λαού.

Οι αυταπάτες που προσπάθησε να καλλιεργήσει ο δήμος, πως τάχα με το κλείσιμο των Σφαγείων θα εξαφανιζόταν ως δια μαγείας και το προσφυγικό/μεταναστευτικό φαινόμενο, διαλύονται με εκκωφαντικό κρότο, από τις εικόνες των αστέγων προσφύγων που διαμένουν τις τελευταίες μέρες στο πάρκο Θέρμαι και την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Ρόδου, και σήμερα βρίσκονται μέσα στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Η εγκατάλειψή τους συνιστά καταπάτηση και του πιο στοιχειώδους ανθρώπινου δικαιώματος και αποτελεί μελανό σημείο για την πόλη μας, το οποίο σε καμιά περίπτωση δε συνάδει με το πνεύμα αλληλεγγύης που επιδεικνύει διαχρονικά ο Ροδιακός λαός και έχει εκφραστεί στο παρελθόν με την έμπρακτη στήριξη των προσφύγων, αλλά και πρόσφατα, στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί μας. 

Ο Δήμαρχος Ρόδου, όπως και κάθε άλλος υπεύθυνος αυτής της αθλιότητας, οφείλουν να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα, με την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης και την  ολόπλευρη στήριξη των αιτούντων άσυλο, μέχρι τη διευθέτηση της υπόθεσής τους.

Καλούμε τον  Ροδιακό λαό να καταδικάσει στην πράξη την απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ και να γυρίσει την πλάτη στους εκπροσώπους και υποστηρικτές της.

Δεν θα μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές ψυχών!

Καλούμε κάθε Ροδίτισσα και Ροδίτη που νιώθει αποτροπιασμό από τις εικόνες εξαθλίωσης να μετατρέψει την οργή και για αυτό το ζήτημα σε αγώνα και διεκδίκηση για :

Κατάργηση της συμφωνίας εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών των Ελληνικών κυβερνήσεων-ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει τους κατατρεγμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων στα νησιά.

Εξέταση του ασύλου εντός της Τουρκίας και απευθείας μεταφορά στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.

Να λάβουν μέτρα για την στέγασή τους σε ξενοδοχεία, καταλύματα, διαμερίσματα κλπ για όσο χρειαστεί μέχρι την μεταφορά τους με κάλυψη των χρημάτων από το κράτος.

Να εξασφαλιστεί η πλήρης διατροφή και υγειονομική περίθαλψη και ό,τι άλλο χρειάζονται κατά την προσωρινή παραμονή τους στο νησί έως τον άμεσο και οριστικό απεγκλωβισμό τους.

Ρόδος 20/09/2023