Site icon Το Ροδάμι

Υποβάθμιση του αξιόχρεου και της προοπτικής αμερικανικών τραπεζών

Άλλο ένα «καμπανάκι» σήμανε για την αμερικανική καπιταλιστική οικονομία, καθώς λίγες μέρες μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα (από το AAA στο AA+) από τον οίκο αξιολόγησης «Fitch», ο οίκος «Moody’s» υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα το αξιόχρεο 10 αμερικανικών τραπεζών, ενώ έθεσε 6 κολοσσούς του τραπεζικού τομέα, ανάμεσά τους τις «Bank of New York Mellon», «US Bancorp», «State Street» και «Trust Financial», υπό παρακολούθηση ενόψει πιθανών υποβαθμίσεών τους.

Σε σχετική ανακοίνωση ο οίκος εξήγησε ότι τα αποτελέσματα χρήσης του δεύτερου τριμήνου δείχνουν τις «αυξανόμενες πιέσεις στην κερδοφορία τους», που θα μειώσουν τη δυνατότητά τους «να δημιουργούν νέο μετοχικό κεφάλαιο».

Πρόσθεσε ότι καθώς στις ΗΠΑ «βρίσκεται στον ορίζοντα ήπια ύφεση στις αρχές του 2024», η ποιότητα των πόρων αναμένεται να επιδεινωθεί, ειδικά ως προς τα χαρτοφυλάκια ακινήτων, και δη των εμπορικών ακινήτων κάποιων τραπεζών.

Οι αποφάσεις του «Moody’s» ανακοινώθηκαν με φόντο την εφαρμογή πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής, μετά τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Fed), οι οποίες αυξάνουν τις πιθανότητες ύφεσης, επιβεβαιώνοντας τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης.

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία, τράπεζες όπως η «Intesa Sanpaolo», η «UniCredit» κ.ά. κατέγραψαν μείωση της αξίας των μετοχών τους, μετά τον φόρο 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών τον οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τα κέρδη των ιταλικών τραπεζών αυξήθηκαν κατακόρυφα το α’ εξάμηνο του 2023, καθώς η άνοδος των επιτοκίων αύξησε τα έσοδα από τον δανεισμό.

Exit mobile version