Site icon Το Ροδάμι

Νέες αναζωπυρώσεις και εκκενώσεις για έβδομη μέρα – Οργισμένοι οι κάτοικοι (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Δύσκολες παραμένουν οι ώρες στη Ρόδο, καθώς η πυρκαγιά καίει με ανεξέλεγκτο τρόπο για έβδομη συνεχόμενη μέρα!

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα είναι τα μεγάλα πύρινα μέτωπα στα οποία εκδηλώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις. Γι’ αυτό, εντολή εκκένωσης δόθηκε με μήνυμα του 112 στα χωριά Μαλώνας, Μάσσαρη, Γεννάδι, Βάτι και Κάλαθος.

Τιτάνια είναι η μάχη που δίνουν άοκνα οι εθελοντές κάτοικοι της Ρόδου, οι οποίοι με ό,τι μέσο διαθέτουν προσπαθούν να περιορίσουν τις φλόγες. Αποκαλυπτικό είναι το βίντεο του 902.gr, με κατοίκους στο χωριό Απόλλωνας να γεμίζουν με κουβάδες βυτία με νερό και να τα φορτώνουν σε αγροτικά οχήματα, για να μεταβούν στα πύρινα μέτωπα. Η οργή ωστόσο έχει ξεχειλίσει στους κατοίκους όλης της Ρόδου για το γεγονός ότι ακούν καθημερινά για μεγάλες και νέες ενισχύσεις, τις οποίες δεν βλέπουν, καθώς είναι πολλές οι περιοχές, ειδικά οι δασικές, όπου μόνοι τους δίνουν άνισες μάχες με τις φλόγες.

Νωρίτερα μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε στο Ασκληπιείο με την φωτιά να έχει μπει σε αυλές σπιτιών ενώ ακούγονται και εκρήξεις. Αλλάζουν διαρκώς οι άνεμοι στην περιοχή και η φωτιά κατευθύνεται σε Γενάδι και Κιοτάρι.Τρία σπίτια πήραν φωτιά και γίνεται προσπάθεια να σωθούν. Παράλληλα γίνονται χωματουργικές εργασίες για να σταματήσει η πυρκαγιά στο δυτικό ρέμα από το Κιοτάρι. Οι καταστροφές σε φυσικό πλούτο, ζώα, σπίτια και περιουσίες είναι τεράστιες και οι εικόνες αποκαρδιωτικές.

Στα πύρινα μέτωπα των πυρκαγιών βρίσκονται δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Παπαναστάση. Οργισμένοι, αγανακτισμένοι και απελπισμένοι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για την καταστροφή των σπιτιών, των περιουσιών και της περιοχής.

Χαρακτηριστικά μια γυναίκα, κάτοικος της περιοχής μιλώντας με τον Νίκο Παπαναστάση είπε ότι είμαι 65 ετών εγώ και 67 ετών ο άνδρας μου, χάσαμε το σπίτι μας, την ζωή μας, δεν έχουμε τίποτα, δεν εμφανίστηκε κανείς.

Ενώ ένας νεαρής ηλικίας κάτοικος της περιοχής γεμάτος οργή έλεγε ότι έβαλαν 4 πυροσβεστικά οχήματα και φυλάνε ξενοδοχεία και εδώ δεν έχει έρθει κανένας.

Χαρακτηριστικό των ελλείψεων μέσων πυροπροστασίας αλλά και της προχειρότητας που επικρατεί είναι τα σκαπτικά μηχανήματα την τελευταία στιγμή επιχειρούν να φτιάξουν υποτυπώδεις αντιπυρικές ζώνες και γραμμές.

Επίσης ενδεικτικό της προχειρότητας και της πλήρους έλλειψης αντιπυρικού σχεδιασμού με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης είναι οι εντολές που δίνονται στην πυροσβεστική όπου εμφανίζεται κατόπιν εορτής στα σημεία που η φωτιά ήδη έχει περάσει.

Exit mobile version