Site icon Το Ροδάμι

Η απεργία του Δεκέμβρη να γίνει η αρχή μιας γενικευμένης αντεπίθεσης

Για την απεργία στις 16 Δεκέμβρη και την σημασία της στην προσπάθεια της οργάνωσης της εργατικής τάξης να προχωρήσει στην αντεπίθεση, αναφέρεται με δελτίο τύπου, η Απεργιακή Επιτροπή Σαντορίνης που στηρίζεται από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Τουρισμό Επισιτισμό, την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Θήρας, μεμονωμένους συνδικαλιστές και εργαζόμενους, στις οικοδομές, στο νοσοκομείο, στο δήμο, σε τράπεζες, συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους.

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Απεργιακής Επιτροπής Σαντορίνης με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, συμμετείχαν με κοινή ανακοίνωση και η ΕΛΜΕ Θήρας, ο σύλλογος εργαζομένων στο δήμο και το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο Θήρας.

“Χαιρετίζουμε όλους τους απεργούς και ιδιαίτερα όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας στην πλατεία των Φηρών. Στη συγκέντρωση μετά από ομιλίες εκπροσώπων συνταξιούχων, αγροτών και εργαζομένων, ακολούθησε πορεία με συνθήματα προς το Δήμο όπου και παραδόθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα της απεργίας.

Παίρνουμε την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης στα χέρια μας. Κάνουμε στην άκρη συμβιβασμένες και ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που δε θέλουν αλλά ούτε έχουν προσανατολισμό να οργανώσουν κίνημα κόντρα στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, την ανταγωνιστικότητα, τα μέτρα που στηρίζουν την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Ετοιμαζόμαστε για νέους, πιο μαζικούς αγώνες!

Δε δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να λέει ότι ο σφαγιασμός των δικαιωμάτων μας έχει την έγκρισή μας.

Η πολιτική τους είναι απάνθρωπη και εγκληματική!

Μόνο ο αγώνας, η οργάνωση, η συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να βάλει φρένο, να ανατρέψει τη σημερινή πραγματικότητα, ν΄ ανοίξει δρόμο υπέρ των εργαζομένων!

Αυτή η ΑΠΕΡΓΙΑ Να γίνει η αρχή μιας γενικευμένης αντεπίθεσης!

Στη συγκέντρωση μίλησε εκπρόσωπος της Απεργιακής Επιτροπής Σαντορίνης εκλεγμένος στο ΔΣ της ΕΛΜΕ με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

παρακάτω η ομιλία:

“Η Γη της Ευκαιρίας

Εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, φίλες και φίλοι

Δεν θα ξεκινήσω με δικά μου λόγια. Θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσω είναι με τα λόγια του πρωθυπουργού έτσι όπως μίλησε στους επενδυτές των ΗΠΑ. Τι τους είπε λοιπόν: «Η γη της ευκαιρίας ανοίγει τις πύλες της για εξαιρετικά κερδοφόρες επενδύσεις. Η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι εδώ και σας καλεί να γίνετε μέρος της» και στη συνέχεια αναφορικά με το «έργο» που ήδη έχει επιτελέσει η κυβέρνησή του, σημείωσε: «Την τελευταία φορά που σας απηύθυνα το λόγο από αυτό το συνέδριο, προσπάθησα να σας δείξω την αφοσίωση της κυβέρνησής μας στο να βρεθεί και πάλι η Ελλάδα εντός τροχιάς και να σας καλέσω να συμμετάσχετε σε αυτή την προσπάθεια». Σήμερα, όπως διαβεβαίωσε, «είμαι σε θέση να πω ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και της κοινωνίας έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα»

Και ποια είναι αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα που ενδιαφέρουν τους επενδυτές; Μα οι ευκαιρίες για επενδύσεις. Τι άλλο; Πως έγινε Γη της Ευκαιρίας η χώρα; Και σε τι συνίστανται αυτές οι ευκαιρίες; Εν συντομία:

Αυτή είναι η Γη της ευκαιρίας που ανοίγει τις πύλες της στους επενδυτές εξ Αμερικής κι όχι μόνο, και στους Ευρωπαίους, και στους Κινέζους και στους Ρώσους και στους ντόπιους. Έχει κανείς ακόμα καμιά αμφιβολία για το ποιος παραγγέλνει τις πολιτικές που μας εξαθλιώνουν; Διατηρεί ακόμα κανείς αυταπάτες ότι μπορεί να περιμένει κάτι καλύτερο απ’ αυτήν, τις προηγούμενες ή τις επόμενες κυβερνήσεις, από τα κόμματα που δίνουν εξετάσεις στο κεφάλαιο για το ποιος θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά του; Κι αφού όλοι μαζί συνδιαμορφώσανε το βομβαρδισμένο τοπίο, έχουν το θράσος απευθυνόμενοι στον ελληνικό λαό να τον εξαπατούν με τα αφηγήματα περί εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο, περί «δίκαιης» ανάπτυξης με το κλείσιμο της 3ης και 4ης αξιολόγησης.

Η 3η αξιολόγηση

Τι σημαίνει όμως το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης; Απ’ τη μια, είπαμε, η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει για την επερχόμενη «μεγάλη έξοδο του Αυγούστου από τα μνημόνια» και τη «δίκαιη ανάπτυξη» που θα έρθει μετά απ’ αυτή, και στην οποία όλοι θα βρουν ένα «αποκούμπι», προσπαθεί να παρουσιάσει τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία ως «θετική» για την «επόμενη μέρα» που θα έχει τάχα οφέλη και για το λαό. Λες και η «επόμενη μέρα» δεν διαμορφώνεται συνολικά από τους αντιλαϊκούς νόμους – προηγούμενους, σημερινούς και επόμενους. Τους ξεσκεπάζει όμως η «ανακούφιση» και τα ανάλογα συγχαρητήρια στην κυβέρνηση με τα οποία υποδέχονται κεφάλαιο και αστικά επιτελεία το κλείσιμο της τρίτης «αξιολόγησης». Και δεν θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς αφού τα νέα μέτρα που φέρνει μαζί η 3η αξιολόγηση προσθέτουν έναν ακόμα «βαρύ» κρίκο στη στρατηγική του κεφαλαίου για ανάκαμψη και θωράκιση των κερδών του (γι’ αυτό και πανηγυρίζουν), και αντίστοιχα έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των θυσιών που καλούνται να κάνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα για να ανακάμψει το κεφάλαιο. Πιο συγκεκριμένα:

Ξεδιπλώνονται ακόμα μέτρα που αξιοποιούν με τον πιασάρικο στόχο της «καταπολέμησης της φοροδιαφυγής». Τα αστικά παπαγαλάκια δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν πως το τέρας της φοροδιαφυγής είναι η αιτία των προβλημάτων της χώρας. Ξεχνούν να μας πουν πως η πραγματική πρόκληση είναι η φορολογική ασυλία των εφοπλιστών που δεν πληρώνουν καθόλου φόρους, τα φορολογικά προνόμια των μονοπωλιακών ομίλων, που τελικά καταβάλλουν λιγότερο από 5% του κρατικού προϋπολογισμού. Ξεχνούν να μας πουν πως ο αστικός προϋπολογισμός δεν είναι ένα ταμείο απ’ το οποίο «τρώμε όλοι», αλλά ένα ακόμα εργαλείο με το οποίο ο κοινωνικός πλούτος αναδιανέμεται απ’ τους πολλούς στους λίγους, απ’ το λαό στα μονοπώλια. Έτσι, η «φορολογική συμμόρφωση» σημαίνει απλά περισσότερα βάρη για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, για να ελαφρυνθεί η φορολογία των βιομηχάνων «για να έρθει η ανάπτυξη».

 

Θα ξεμπερδέψουμε άραγε με τους «κακούς δανειστές» μετά τον Αύγουστο;

 

Είναι προφανές ότι πρόκειται για συμφωνία που κάθε άλλο παρά αναίμακτη είναι για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στα παλιά και τα νέα μέτρα στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Μέτρα που δεν θα έχουν τελειωμό καθώς , ήδη έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις αναφορικά με την επόμενη (4η) «αξιολόγηση», με τα 82 ακόμη «προαπαιτούμενα», σε συνέχεια βέβαια των 100+ παρεμβάσεων της 3ης «αξιολόγησης».

Τα προωθούμενα μέτρα δεν θίγουν τους πάντες. Θίγουν τους εργαζόμενους προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυτό να γίνει σαφές!

Αυτός είναι ο δρόμος της περιβόητης «δίκαιης» ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων απαιτεί θρυμματισμό των εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, η πλειοψηφία των οποίων ήδη εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, τσακισμένο συνδικαλιστικό κίνημα, αποπνιχτική φορολογία, με ανύπαρκτα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και με στοιχειώδη, για τα δεδομένα της εποχής, πρόσβαση σε Υγεία, κοινωνική περίθαλψη και Εκπαίδευση.

Αλλά και μετά το τέλος των μνημονίων, όπως λένε, Ας μην έχουμε καμιά αυταπάτη, η συνέχιση της εποπτείας για πολλά χρόνια στην ουσία αποτελεί μια διεθνή στήριξη και εγγύηση για την εγχώρια αστική τάξη πως οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν χωρίς παρεκκλίσεις.

Άλλωστε κι από τα πιο επίσημα χείλη εκπροσώπων της ΕΕ δηλώνεται «ότι μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη θα χρειαστεί τη διατήρηση της εφαρμογής όλων των μεταρρυθμίσεων για πολλά ακόμα χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει την ανάγκη να διατηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το φορολογικό σύστημα, στα μέτρα που καθιστούν την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό…»

Αλλά και οι έλληνες βιομήχανοι αξιώνουν: «καμία επιστροφή στο καθεστώς εργασιακών ρυθμίσεων που ίσχυαν πριν την κρίση», κάνοντας σαφές μ’ αυτόν τον τρόπο ότι η εργασιακή ζούγκλα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους.

Μάλιστα, απειλούν τους εργαζόμενους, επαναλαμβάνοντας το γνωστό παραμύθι πως «μια τέτοια επιστροφή στο παρελθόν θα σηματοδοτήσει το τέλος της όποιας ανάκαμψης και της συνακόλουθης αύξησης της απασχόλησης και την απαρχή νέων περιπετειών για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και εργασίας» και απροκάλυπτα ομολογεί ότι με τα 586 ευρώ μεικτά για τους άνω των 25 ετών εργαζόμενους και τα 511 ευρώ μεικτά για τους νεότερους… «βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο ισορροπίας της αγοράς»!!!

Το κεφάλαιο λοιπόν ούτε επιθυμεί, ούτε πρόκειται να δώσει πίσω όσα άρπαξε από τους εργάτες στα χρόνια της κρίσης.

Αντίθετα παίρνει θέση μάχης για τη νέα φάση της αντεργατικής επίθεσης. Απαιτεί νέα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, με ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία».

Χαρακτηριστικά, στην ειδική έκθεσή του, ο ΣΕΒ απαιτεί να εφαρμοστούν στην Ελλάδα:

«Στις νέες μορφές απασχόλησης οι προσφερόμενες νέες θέσεις εργασίας δεν είναι απλώς προσωρινές και σύντομης διάρκειας αλλά ενίοτε είναι και κοινής χρήσης, κατανέμονται μεταξύ περισσότερων ανεξάρτητων εργαζομένων” τονίζει ο ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ παραγγέλνει, η κυβέρνηση υλοποιεί, αυτή είναι η ιστορία.

Φίλες και φίλοι,

Στον πόλεμο που διεξάγεται βρίσκονται αντιμέτωποι δυο γίγαντες. Η αστική τάξη που αντλεί τη δύναμή της από την οικονομική εξουσία και η εργατική τάξη που παράγει όλο τον πλούτο της κοινωνίας. Σ’ αυτόν τον πόλεμο το όπλο μας είναι η οργάνωση μας, η συμμαχία μας, η απεργία

Αν λοιπόν η στρατηγική του κεφαλαίου στοχεύει στο να έχει απέναντί της τον μεμονωμένο εργάτη, όπως και σε επίπεδο κλάδου ξεχωριστά τους εργάτες μιας επιχείρησης και όχι όλο τον κλάδο…

Αν πολύ περισσότερο επιχειρεί να στάξει το δηλητήριο της ταξικής συνεργασίας, των δήθεν «κοινών συμφερόντων» εργατών – εργοδοσίας…

Οι εργαζόμενοι έχουμε ανάγκη την ταξική μας ενότητα, την ενιαία πάλη κατά του κεφαλαίου, τα συμφέροντα του οποίου αντιστρατεύονται τα δικά μας.

Απέναντι στο μαύρο «μέλλον της εργασίας» απέναντι στην εμβάθυνση της εργασιακής ζούγκλας, οι εργαζόμενοι έχουμε να αντιτάξουμε τις δικές μας διεκδικήσεις, την πάλη για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών μας, τη συγκέντρωση δυνάμεων για το πέρασμα στην αντεπίθεση, για την ικανοποίηση των δικών μας σύγχρονων αναγκών.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα και τις μειωμένες απαιτήσεις.

Βάζουμε στο επίκεντρο της πάλης τις σύγχρονες ανάγκες.

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι σήμερα οι σύγχρονες ανάγκες περιλαμβάνουν:

Όπως έγραφε και ο κομμουνιστής παιδαγωγός Δ. Γληνός, υπάρχουν δύο μορφές μοιρολατρίας:

Η πρώτη είναι η γνωστή ραγιάδικη, που λέει ότι ο αντίπαλος είναι παντοδύναμος και δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Έτσι κάποιος δικαιολογεί τη σκλαβιά του.

Και η άλλη μορφή, που λέει, κάποιοι άλλοι να κάνουν κάτι. Σε αυτήν τη μορφή, αυτός που το λέει αυτό, στην καλύτερη περίπτωση, θα μείνει ικανοποιημένος με το να αλλάξει αφέντη.

Δεν αλλάζει η κατάσταση όμως, οι συνθήκες ζωής και δουλειάς αν δεν πάρουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια μας.

Πρώτα πρέπει να νικήσουμε την αδράνεια και το φόβο, την έλλειψη ταξικής οργάνωσης σε κάθε κλάδο και χώρο, για να νικήσουμε την ισχυρή εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, το κράτος της.

Αυτή η ΑΠΕΡΓΙΑ Να γίνει η αρχή μιας γενικευμένης αντεπίθεσης!

Η πολιτική τους είναι απάνθρωπη και εγκληματική!

Μόνο ο αγώνας, η οργάνωση, η συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να βάλει φρένο, να ανατρέψει τη σημερινή πραγματικότητα, ν΄ ανοίξει δρόμο υπέρ των εργαζομένων!

Η εργατική τάξη θα δει προκοπή μόνο με ανατροπή του σάπιου καπιταλισμού!

Exit mobile version