Ευρεία πλειοψηφία για να «τρέξει» και τα επόμενα μνημόνια διαρκείας ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες βράδυ στην ΕΡΤ.
Χαρακτηριστικά, στην κοκορομαχία με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντάς τους «αγάπη» για «κάποιους φόρους» και αντικρούοντας προτάσεις που ακούγονται από μέρους τους για «επαναδιαπραγμάτευση» όρων και ποσών που προβλέπονται στο πολυδιαφημισμένο Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης τελειώνει το 2026, είναι πρακτικά “κλειδωμένο”, ελάχιστες αλλαγές μπορούν να γίνουν. Έχει πάρα πολύ βαριές αιρεσιμότητες, διαδικασίες ελέγχου, δηλαδή, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει συγκεκριμένες δράσεις όπου μπορούν να πάνε τα χρήματα: “Πράσινες”, ψηφιακές δεξιότητες, αγορά εργασίας», επιλεγμένοι δηλαδή τομείς όπου εστιάζει το κεφάλαιο, εξ ου και ο ίδιος είπε ωμά και ανοιχτά ότι «υπάρχουν δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία απευθύνονται περισσότερο σε μεγάλες επιχειρήσεις», καθώς «εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε μία στρατηγική: Πρέπει η ελληνική οικονομία να μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να γίνει εξωστρεφής».
Στο ίδιο τέμπο, επιμένοντας ότι «δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης» «δεν υπάρχει», και ερωτηθείς αν «είναι σαν μνημόνιο», αν «οι ίδιες αρχές το διέπουν», απάντησε «βεβαίως», καθώς «υπάρχουν ορόσημα συγκεκριμένα. Υπάρχουν δράσεις μεταρρυθμιστικές, υπάρχει μια πολύ “βαριά” γραφειοκρατία, πίσω από το Ταμείο Ανάκαμψης, διότι τα λεφτά αυτά είναι ευρωπαϊκά λεφτά τα οποία τα διαχειριζόμαστε εμείς», περιγράφοντας τις διαδικασίες ελέγχου από τις Βρυξέλλες και τους περιλάλητους «θεσμούς».
Επέμεινε επίσης ότι υπάρχουν «στόχοι πλεονασμάτων που πρέπει να πετύχουμε για να κατεβάσουμε τα χρέη μας», παρουσιάζοντάς το ως «υποχρέωση της οικονομίας μας», η οποία βέβαια φορτώνεται στις πλάτες του λαού, για τον οποίο αρνήθηκε για μια ακόμα φορά κάθε ελάφρυνση, κάθε μείωση π.χ. στον ΦΠΑ, ενώ για να εφαρμόσει τη βαριά αντιλαϊκή πολιτική του ευρωμονόδρομου ζήτησε «ασφαλή αυτοδυναμία, όχι οριακή» ως «προϋπόθεση για να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τις αλλαγές για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί. Ισχυρή αυτοδυναμία για μια ισχυρή κυβέρνηση που να υλοποιεί τις μεγάλες αλλαγές».
Σε αυτό το φόντο, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι αρνήθηκε τη συνεργασία με τη ΝΔ, έβαλε εκβιαστικά το ψευτοδίλημμα για τον λαό «ή αυτοδυναμία ή νέες εκλογές τον Αύγουστο», επιρρίπτοντας την ευθύνη για μια ενδεχόμενη τρίτη αναμέτρηση σε αυτόν «που έκλεισε την πόρτα σε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας», το ΠΑΣΟΚ που «θέλει να είναι στην αντιπολίτευση». Την ίδια ώρα, στο μεταξύ, έκλεινε το μάτι σε στελέχη του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να «αξιοποιήσει» εκ νέου στελέχη του σε υπουργικές ή άλλες θέσεις.
Σημειωτέον, ισχυρή πλειοψηφία διεκδικεί για να τρέξει διευθετήσεις και στα Ελληνοτουρκικά. Ενδεικτικά επανέλαβε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη, ώστε «να επαναπροσδιορίσουμε τον “οδικό χάρτη” όπου θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες», βάζοντας επίδικο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, καλλιεργώντας ταυτόχρονα αυταπάτες ότι μόνο στους τελευταίους γύρους των διερευνητικών η τουρκική αστική τάξη ξεκίνησε να εγείρει «ζητήματα που δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε», όταν εντός πλαισίου ΝΑΤΟ και ΕΕ κλείστηκαν Συμφωνίες όπως του Ελσίνκι και της Μαδρίτης που έδωσαν πνοή σε αυτές τις διεκδικήσεις.
Τέλος, επανέλαβε ότι υπήρξε «παρέμβαση» του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή «υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ σε Ξάνθη και Ροδόπη», οι οποίοι, όπως είπε, «συντάσσονται με την προπαγάνδα του».