Επέκταση FloodHub στην Ελλάδα: τα άλματα της τεχνολογίας και τα “μη επιλέξιμα” εμπόδια της καπιταλιστικής οικονομίας

Το FloodHub είναι μία πλατφόρμα της Google που συλλέγει διαφόρων ειδών δεδομένα ανοιχτών πηγών και τα συνδυάζει με δορυφορικές εικόνες προκειμένου να “τρέξει” αλγόριθμους και μαθηματικά μοντέλα που θα προβλέπουν πλημμυρικά φαινόμενα έως και 7 μέρες πριν την πραγματοποίησή τους, τις περιοχές που αναμένεται να πληγούν, καθώς επίσης και το ύψος στο οποίο αναμένεται να φτάσει η στάθμη του νερού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, καταστροφικές πλημμύρες επηρεάζουν κάθε χρόνο πάνω από 250 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, προκαλώντας ζημιές ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική βελτίωση, καθώς πέρσι η δυνατότητα πρόβλεψης μπορούσε με ακρίβεια να δοθεί 48 ώρες πριν το φαινόμενο. Σε ανακοίνωσή της η Google, ενημερώνει πως η πλατφόρμα επιχειρεί πλέον σε 80 χώρες καλύπτοντας ολόκληρη την Ευρώπη, περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και του Ειρηνικού και φυσικά τις Η.Π.Α. και τον Καναδά.

Επίσης, η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί ακόμα μία απόδειξη των δυνατοτήτων που δίνει στην ανθρωπότητα η τεχνολογία και το AI, που από μόνα τους δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα ούτε να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του λαού και της περιουσίας του από αυτά. Στο σημείο αυτό, χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις και κεντρικός σχεδιασμός απαλλαγμένος από τη λογική του κόστους – οφέλους, που η ΕΕ και συνολικά η καπιταλιστική οικονομία έχει ως Ευαγγέλιο. Θυμίζουμε, ότι για την ΕΕ ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η συντήρηση τέτοιων υποδομών που θα στοχεύει στην πρόληψη και όχι στην αντιμετώπιση τέτοιων φυσικών φαινομένων είναι μία “μη επιλέξιμη δαπάνη”, καθώς δεν πρόκειται να αποφέρει κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Πολιτική που χωρίς καμία έκπτωση εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, είτε με κορμό τη ΝΔ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι περιφερειακές αρχές που πρόσκεινται στα κόμματα αυτά.

Πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ