Να βρεθούν οι αυτουργοί του ξυλοδαρμού αρχαιολόγου για υποθέσεις που χειριζόταν

Για μαφιόζικο χτύπημα που σχετίζεται άμεσα με υποθέσεις που χειρίζεται στο πλαίσιο των καθηκόντων του, κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σχετικά με τον ξυλοδαρμό του Μανώλη Ψαρρού, αρχαιολόγος και υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού την ώρα της επιστροφής από τη εργασία του, την Τρίτη 7 Μάρτη με σκοπό την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Μέχρι σήμερα νοσηλεύεται με βαριά τραύματα στο νοσοκομείο.

«Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το επαγγελματικό μαφιόζικο χτύπημα σχετίζεται άμεσα με υποθέσεις που χειρίζεται ο Μανώλης Ψαρρός στο πλαίσιο των καθηκόντων του» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και συμπληρώνει «Γνωρίζουμε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία, οι επιστήμονες που την υπηρετούν και οι διατάξεις που “ενοχλούν” βρίσκονται διαχρονικά στο στόχαστρο οικονομικών και πολιτικών παραγόντων. Έχουμε υποστεί άμεσες ή έμμεσες πιέσεις και συγκαλυμμένες απειλές για να μην κάνουμε με ευσυνειδησία την δουλειά μας».

Αναφέρει ακόμα ότι «εισπράττουμε τις επιπτώσεις του μνημονιακού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της απουσίας πολιτικής βούλησης ελέγχου στην κερδοσκοπική έκρηξη της οικοδομικής και κτηματικής αγοράς, του περιορισμού των δημοσίων υπηρεσιών προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων, που συγκροτούν την ουσία αυτού που παρουσιάζεται ως “ανάπτυξη”.

Ηθικός αυτουργός σε όλα τα παραπάνω είναι, δυστυχώς, η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ,που πρώτη έχει στοχοποιήσει με τις δηλώσεις και τη στάση της τους επιστήμονες και τους άλλους υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έχει λοιδορήσει το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα έναντι της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μόλις τον περασμένο μήνα, άλλωστε, με το Ν. 5021/2023, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, εναρμονιζόμενη με τις πιέσεις οικονομικών παραγόντων των Κυκλάδων, νομοθέτησε για την αλλαγή της σύνθεσης ειδικά του Τοπικού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να μην αποτελείται από αρχαιολόγους η πλειοψηφία στο Συμβούλιο που κρίνει θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων!»

Οι αρχαιολόγοι ζητούν η αστυνομική και εισαγγελική έρευνα να επεκταθεί στις υποθέσεις που χειριζόταν ο Μανώλης Ψαρρός και να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης και οι εντολείς τους. Ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να καταδικάσει δημόσια της πρακτικές άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που ασκούνται στους αρχαιολόγους, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σε όλη τη χώρα.

Τον σοβαρό ξυλοδαρμό του εργαζόμενου αρχαιολόγου στην ΕΦΑ Κυκλάδων την ώρα της επιστροφής από την εργασία του, με σκοπό την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης, καταδικάζουν η ΔΑΣ ΥΠΠΟΑ και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τον άγριο ξυλοδαρμό αρχαιολόγου την περασμένη Τρίτη, που κατήγγειλε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η βάναυση, εγκληματική επίθεση σε βάρος αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στα εργασιακά καθήκοντα του οποίου ήταν και η χορήγηση εγκρίσεων της αρχαιολογικής υπηρεσίας για ανέγερση οικοδομών, δεν μπορεί να μη συσχετιστεί με οικονομικά συμφέροντα, ειδικά της αποκαλούμενης τουριστικής βιομηχανίας. Το πρωτοφανές αυτό γεγονός δείχνει πόσο πολύ έχουν αποθρασυνθεί οι επιχειρηματικοί όμιλοι του τουρισμού στο έδαφος της πολιτικής των κυβερνήσεων, που τα τελευταία χρόνια κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να γιγαντωθούν τα κέρδη τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πρόσφατα μάλιστα προχώρησε σε μέτρα στην περιοχή της Μυκόνου, για να διευκολύνει τις επενδύσεις των επιχειρήσεων με διαδικασίες fast track στο όνομα της “ανάπτυξης” και σε βάρος της προστασίας του αρχαιολογικού πλούτου. Η παρεμπόδιση του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων ακόμη και με γκανγκστερικού τύπου δολοφονικές επιθέσεις τρομοκράτησης των εργαζομένων, που μάχονται για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πόσο αδίστακτο είναι το κεφάλαιο, όταν πρόκειται για την κερδοφορία του.

Το ΚΚΕ απαιτεί την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και τιμωρία των πραγματικών υπευθύνων για την επίθεση».