Site icon Το Ροδάμι

Ρόδος: Κατακλύστηκαν οι δρόμοι από οργή για το έγκλημα στα Τέμπη (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Με πρωτόγνωρη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση στη Ρόδο, με τους εκατοντάδες μαθητές από ολόκληρο το νησί να δίνουν τον τόνο.

Το μεγαλειώδες ποτάμι της πορείας μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και εργαζομένων κατέκλυσε τους κεντρικούς δρόμους τις πόλης με τα συνθήματα «Στέγνωσαν τα δάκρυα και έγιναν οργή, το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί», «στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ» και «κέρδη βαμμένα στων φοιτητών το αίμα» να κυριαρχούν στους δρόμους.

Το ποτάμι της πορείας κατέληξε σε μεγάλη συγκέντρωση με τη συμμετοχή σωματείων εργαζομένων, εκπαιδευτικών, γονέων και άλλων φορέων μπροστά στο δημαρχείο.

Στο χαιρετισμό του ο Μανώλης Θεουλάκης εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των μαθητών του νησιού, ανέφερε: «Διότι δεν πρόκειται για κάτι το “μοιραίο”, αλλά ένα γεγονός, μια δολοφονία». Τόνισε πως «Όσο βλέπουμε τα σχολεία μας να καταρρέουν, όπως έγινε με την οροφή στην ακαδημία με τον σεισμό, όσο βλέπουμε συγκοινωνίες να παρακμάζουν, όχι μόνο με την δολοφονία στα Τέμπη αλλά και με άπειρα άλλα παραδείγματα, όπως πχ του πλοίου γραμμής “Πρέβελης” που παρουσίασε μέχρι και αυτές τις μέρες πρόβλημα, δεν πρόκειται να πάψουμε. Μέχρι να πάψουν οι επιδοτήσεις στους ήδη ισχυρούς, μέχρι να μην θρηνούμε άλλα θύματα και μέχρι να σταματήσουν να υποβιβάζουν τον λόγο μας, δεν πρόκειται να πάψουμε. Μέχρι να αρχίσουν να μας ακούνε, δεν πρόκειται να πάψουμε ούτε για μισό δευτερόλεπτο, πόσο μάλλον 12 λεπτά».

Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρος των φοιτητών του Πανεπιστημίου ο Ζώης Φιλιππής, λέγοντας: «Αυτές οι μέρες δεν είναι σαν τις άλλες! Σήμερα είναι η μέρα που το “ΩΣ ΕΔΩ”, που όλοι νιώσαμε, όταν είδαμε αυτές τις τραγικές εικόνες. Μπορεί και πρέπει να εκφραστεί, το “ΩΣ ΕΔΩ” που μας πνίγει κάθε φορά, που στο μυαλό μας έρχονται οι εικόνες από το ναυάγιο της “Σάμινα”, από το Μάτι, από την Μάνδρα, τις πλημμύρες, τους σεισμούς, οι νεκροί εργάτες στους χώρους δουλειάς τους, οι νεκροί μαθητές στο σχολεία τους, ο 16χρονος στη Θεσσαλονίκη. Τα ”ΩΣ ΕΔΩ”, που δεν έχουν τέλος τα τελευταία χρόνια θα το βάλουμε εμείς, διότι το δικό μας το ποτήρι έχει ξεχειλίσει από το δικό τους βαρέλι που δεν έχει πάτο, το βαρέλι του κέρδους και της αντιλαϊκής πολιτικής, δεν ανεχόμαστε να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, δεν θα ανεχτούμε το έγκλημα αυτό να συγκαλυφθεί και να ξεχαστεί.»

Επίσης εκ μέρους των εργαζομένων χαιρέτησε ο Βασίλης Φιλίππου, Γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η θλίψη που όλοι νιώθουμε πρέπει να μετατραπεί σε οργή, πρέπει να μετατραπεί σε αγώνα, να μην αφήσουμε να συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα, να μην αφήσουμε να συγκαλυφθούν αυτές οι ευθύνες που υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν στις κυβερνήσεις- στην Hellenic train και στον ΟΣΕ.»

Εκ μέρους της Ένωση Συλλόγων Γονέων και κηδεμόνων Ρόδου, η Παναγιώτα Παπαχρυσάφη ανέφερε: «Οι γονείς είμαστε σήμερα εδώ για να φωνάξουμε ένα δυνατό φτάνει πια! Ως εδώ με την απαξίωση της ζωής των παιδιών μας και της δικής μας. Γιατί απαξίωση είναι όταν η ανάγκη μας για ασφαλείς μεταφορές θεωρείται κόστος και κόβεται για τα κέρδη των επιχειρήσεων μεταφοράς. Δεν είναι δυνατόν, ενώ η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που ένα αμάξι μπορεί να αναγνωρίσει τον κίνδυνο και να αποφύγει μια σύγκρουση, μια μάνα να μην νιώθει σίγουρη ότι το παιδί της θα φτάσει με ασφάλεια στον προορισμό του! Σε αυτό το τρένο θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας. Και δεν είναι το ανύπαρκτο κράτος ούτε η κακιά η ώρα που οι μανάδες και οι πατεράδες των αδικοχαμένων παιδιών αυτών δεν θα τα ξανασφίξουν στην αγκαλιά τους. Είναι ακριβώς αυτό το επιτελικό εγκληματικό κράτος που βάζει στη ζυγαριά την ασφάλειά και την υγεία μας από τη μια και το κέρδος κάποιων λίγων από την άλλη. Είναι το κράτος αυτό, είτε λέγεται υπουργείο είτε περιφέρεια είτε δήμος που ξέρει να δίνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους όπως η hellenic train, οι τράπεζες κι άλλοι αλλά όχι στις αναγκαίες υποδομές για την ασφάλειά μας. Ξέρουν να εκσυγχρονίζουν τον τρόπο που γίνονται οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών και να μας παίρνουν τα σπίτια αλλά όχι το σύστημα ασφάλειας των τρένων! Και στη θέση του τρένου εκείνου στα Τέμπη μπορούμε να βάλουμε λεωφορείο, πλοίο, αεροπλάνο αλλά και σχολικό κτήριο! Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από το άλλο τραγικό δυστύχημα σε σχολείο με τον καυστήρα που είχε θύμα έναν μικρό μαθητή. Δε θα περιμένουμε την επόμενη τραγωδία για να ψάχνουμε ποιος φταίει. Ξέρουμε και το ξέρουν και οι ίδιοι. Αυτοί που χρόνια τώρα αφήνουν τις συγκοινωνίες να ρημάζουν αντί να τις εκσυγχρονίσουν για να είναι ασφαλέστερες. Αυτοί που μας κοροϊδεύουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για αντισεισμική θωράκιση στα σχολεία μας αλλά και για νέα σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια την ιδία στιγμή που πέφτουν κομμάτια μέσα στις αίθουσες και στις αυλές!»

Μαζική ήταν και η συγκέντρωση το απόγευμα στο κέντρο της πόλης που διοργάνωσαν τα σωματεία με τους φοιτητικούς συλλόγους και τα μαθητικά συμβούλια.

Η ομιλία του Στέφανου Ιατρείδη – μέλος της Γραματτείας της ΡΟΔΕΠΕΙ:

Εκ μέρους των φοιτητών τοποθετήθηκε ο Ζώης Φιλιππής – μέλος του Δ.Σ. Φ.Σ. Τ.Μ.Σ:

Η ομιλία της Θεανώ Κουντούρη – Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου:

Από την Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Ρόδου μίλησε η Βάσω Χούλλη:

Η ομιλία της Ντέπης Μιχαηλίδη – Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Δήμου Ρόδου:

Η ομιλία της Μαρίας Τσακισίρη – μέλος του της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Ν. Ρόδου:

Η ομιλία της Σπυριδούλας Παπαδοπούλου – μέλος της Ομάδας Γυναικών Ρόδου

Exit mobile version