Απέφυγε να χαρακτηρίσει ελληνικά τα νησιά που αμφισβητεί η Τουρκία

Αποκαλυπτική ως προς τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στις τουρκικές αιτιάσεις επί της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου είναι η χθεσινή ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις .

Σε σχετική ερώτηση απέφυγε να απαντήσει εάν τα νησιά του Αιγαίου τα οποία διεκδικεί η Τουρκία, είναι ελληνικά!!!

Σε μια ακόμη απόδειξη ότι η τουρκική επιθετικότητα και η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο στηρίζεται και από τη στάση των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αν και ρωτήθηκε τρεις φορές για το θέμα της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, και τις τρεις φορές απέφυγε να απαντήσει για την κυριαρχία και καλούσε Ελλάδα και Τουρκία να «τα βρουν» μέσω διαλόγου και να μην προκαλούν εντάσεις στο ΝΑΤΟ… 

Ολόκληρος ο διάλογος:

Δημοσιογράφος: Η Ελλάδα, πρόσφατα ανέπτυξε δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο status, κοντά στην ηπειρωτική Τουρκία. Σας ανησυχεί ή όχι ότι οι εντάσεις που προκαλούνται από την Ελλάδα κλιμακώνονται;

Νεντ Πράις: Η βασική μας έγνοια είναι ότι την ώρα που η Ρωσία έχει και πάλι εισβάλει σε ένα ανεξάρτητο κράτος και η διατλαντική και παγκόσμια κοινότητα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας, δεν είναι η ώρα για δηλώσεις ή πράξεις που θα δημιουργήσουν εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους μας να συνεργαστούν και να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και να επιλύσουν τις όποιες διαφορές, μπορεί να έχουν, διπλωματικά.

Δημοσιογράφος: Πάνω σε αυτό, μπορείτε να μας πείτε εάν αυτά τα νησιά είναι – εάν ανήκουν στην Ελλάδα ή στην Τουρκία;

Νεντ Πράις: Το ξαναλέω: Ενθαρρύνουμε τους ΝΑΤΟικούς μας συμμάχους να επιλύσουν οποιεσδήποτε διαφορές που μπορεί να έχουν διπλωματικά.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η θέση των ΗΠΑ σε αυτό το θέμα;

Νέντ Πράις: Θεωρούμε ότι πρέπει να μείνουμε επικεντρωμένοι σε αυτό που αποτελεί συλλογική απειλή για όλους μας και αυτή είναι η επίθεση της Ρωσίας.. (διαβάστε εδώ τον διάλογο στα αγγλικά).

Σε σχόλιό του, σχετικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του State Department, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής: 

«Την ώρα που η κυβέρνηση αποθεώνει με κάθε ευκαιρία τους “ισχυρούς συμμάχους” των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της ΕΕ ως δήθεν “ασπίδα προστασίας” έναντι της επιθετικότητας της τουρκικής άρχουσας τάξης, έρχονται οι δηλώσεις του εκπροσώπου του State Department, με τη γνωστή στάση “Πόντιου Πιλάτου”, με την προτροπή “βρείτε τα για το καλό του ΝΑΤΟ”, ακόμη και με την αφωνία του για το ζήτημα της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών, να διαψεύσουν τον εφησυχασμό που καλλιεργούν στον λαό η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του “ευρωατλαντισμού”».