Να προστατευθούν τα αρχαία λατομεία στο Μαράθι της Πάρου

Ερώτηση για την άμεση λήψη μέτρων προστασίας και ανάδειξης των αρχαίων λατομείων στην περιοχή Μαράθι της Πάρου κατέθεσαν προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης.

Παραθέτουμε την Ερώτηση: 

«Στη περιοχή Μαράθι της Πάρου βρίσκονται οι στοές εξόρυξης του περίφημου παριανού μαρμάρου, του λυχνίτη, γνωστού για την λευκότητά του, τη διαύγεια και την διαφάνειά του, από το οποίο σμιλεύτηκαν περίφημα γλυπτά της αρχαιότητας, όπως η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλους, η Νίκη της Σαμοθράκης κ.α. Οι στοές αυτές, όπως είναι κατανοητό, αποτελούν σημαντικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, και όχι μόνο για το νησί της Πάρου.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι φορείς του νησιού απαιτούν εδώ και χρόνια να παρθούν μέτρα προστασίας των αρχαίων λατομείων από τη λειτουργία των σύγχρονων λατομείων που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από αυτά, όπως επίσης να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάδειξη τους που θα τα καταστήσουν επισκέψιμα αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη συμμετοχή της παριανής γης στα μεγαλύτερα γλυπτά της αρχαιότητας. Διαχρονικά με αντικείμενο το παριανό μάρμαρο, την «παρία λίθο», έχουν πραγματοποιηθεί αρκετά επιστημονικά συνέδρια στο νησί.

Οι στοές των αρχαίων λατομείων βρίσκονται σε δασική έκταση 60 περίπου στρεμμάτων, την οποία κατέχουν ιδιώτες. Είναι κατανοητό ότι η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της έκτασης που βρίσκονται οι στοές αποτελεί προϋπόθεση για οποιονδήποτε προγραμματισμό ανάδειξης τους. Όμως αυτή την περίοδο διαπραγματεύεται την αγορά αυτής της έκτασης επιχειρηματικός όμιλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στα σύγχρονα λατομεία εξόρυξης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε να αποτραπεί άμεσα αυτή η αγοροπωλησία και να εξασφαλιστεί η ιδιοκτησία της συγκεκριμένης έκτασης από το κράτος μέσω της απαλλοτρίωσης».