Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου -Συμμετέχει στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

«Συνεχίζοντας στην ίδια ρότα έχουμε αποφασίσει να  συμμετέχουμε σε κάθε προσπάθεια συμπόρευσης και συντονισμού δράσης σωματείων και φορέων εργαζομένων που  βασίζεται σε συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες και προασπίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων απέναντι  στην εργοδοσία και τον εργοδοτικό «συνδικαλισμό», τονίζεται σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ανταποκρινόμενο στην ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ στις  18 & 19 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

ο Σύλλογός  μας ανταποκρινόμενος στην ανοιχτή πρόσκλησή σας, αποφάσισε με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, να συμμετάσχει στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ στις  18 & 19 Ιουνίου 2022.

Σε συνέχεια της συμμετοχής μας στην 4η Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ τον Νοέμβρη του 2016, θέλουμε να συμβάλουμε με τις μικρές μας δυνάμεις στην προσπάθεια να δυναμώσει η   ενιαία στάση όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εργοδότη  και σχέση εργασίας, ταξικά προσανατολισμένη ενάντια στην αντιλαϊκή  πολιτική, με ή χωρίς μνημόνια. Το Σύλλογό μας θα εκπροσωπήσουν οι συνάδελφοι Ζεπάτος Χάρης και Παπιόπουλος Πάνος, πρόεδρος και ταμίας του ΔΣ, αντίστοιχα.

Συναδέλφισσες -οι,

ο Σύλλογός μας από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του  έχει πάρει πρωτοβουλίες για τον συντονισμό  και την κοινή δράση  των εργαζομένων στην περιοχή που δραστηριοποιείται,  σε αντιπαράθεση με την υπονομευτική  – διαλυτική  δράση των δυνάμεων του εργοδοτικού – κυβερνητικού «συνδικαλισμού». Συνεχίζοντας στην ίδια ρότα έχουμε αποφασίσει να  συμμετέχουμε σε κάθε προσπάθεια συμπόρευσης και συντονισμού δράσης σωματείων και φορέων εργαζομένων που  βασίζεται σε συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες και προασπίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων απέναντι  στην εργοδοσία και τον εργοδοτικό «συνδικαλισμό».

Στην σχετικά μικρή  ιστορία του Συλλόγου μας ( έτος ίδρυσης το 2001) μετράμε πολλές δεκάδες ημέρες απεργίας ( με έξαρση τις χρονιές  2011 και 2012 όπου με απεργιακές κινητοποιήσεις που αθροιστικά ξεπέρασαν τους δύο μήνες, αποκρούσαμε τα σχέδια απόλυσης συναδέλφων συμβασιούχων, αναγκάζοντας την τότε κυβέρνηση να εξαιρέσει την Αποκεντρωμένη  Διοίκηση Αιγαίου από την διαθεσιμότητα  των υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Παράλληλα,  με βάση την δράση του Συλλόγου μας και την στήριξη της Ομοσπονδίας μας, οι συνάδελφοι μας, στην συντριπτική τους πλειοψηφία,  απέρριψαν την ψευδεπίγραφη αντιδραστική αξιολόγηση τόσο του  ν. 4250/14, όσο και της  ίδιας φιλοσοφίας ν. 4369/16, που ακολούθησε.

Συναδέλφισσες -οι,

σήμερα  αντιμετωπίζουμε την συνέχιση της πολιτικής που γεννά και εφαρμόζει μνημόνια. Μετά την υπερ – δεκαετή περίοδο των απανωτών μνημονίων στην οποία συντελέστηκε πραγματικός σφαγιασμός του εισοδήματος και των εργασιακών – κοινωνικών δικαιωμάτων, μετά την περίοδο της πανδημίας, που ακόμη διανύουμε, η οποία επίσης αξιοποιήθηκε και αξιοποιείται για ένταση της επίθεσης στο εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, εισερχόμαστε σε μια ακόμη συστημική οικονομική κρίση, όπου εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα καλούνται, για άλλη μια φορά, να πληρώσουν το κόστος της αντιπαράθεσης των ιμπεριαλιστικών σχηματισμών που συγκρούονται στην Ουκρανία, ενώ το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου είναι πολύ πιθανό.

Η επιλογή της κυβέρνησης, αλλά και όλων των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την εγκληματική πολιτική του ΝΑΤΟ, για την βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση, η όξυνση του ανταγωνισμού των εξοπλισμών και ταυτόχρονα η επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας, μόνο νέα δεινά για τον λαό μας προοιωνίζουν.

Επιπρόσθετα το εντεινόμενο κύμα ακρίβειας, που σαρώνει το λαϊκό εισόδημα τουλάχιστο από τον Ιούνιο 2021, αποτελεί εργαλείο  των δυνάμεων της αγοράς, προκειμένου να αποσβεστεί η απώλεια κερδών λόγω της πανδημίας.

Με το εισόδημα των εργαζομένων στην χώρα μας, κάτω από τα επίπεδα του 2008, κανένας συμβιβασμός καμία αναμονή δεν μπορεί να σταματήσει ή έστω να αμβλύνει την επιδείνωση των όρων διαβίωσής μας.

Οι αλλαγές στην διακυβέρνηση της χώρας που μεσολάβησαν από το 2016, απέδειξαν ότι η

εναλλαγή πολιτικών δυνάμεων με τον ίδιο στρατηγικό προσανατολισμό, παρά τις επιμέρους διαφορές, αποτελεί  σκυταλοδρομία για την διαιώνιση και επαύξηση των προκλητικών προνομίων των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του εισοδήματός μας.

Οι υποσχέσεις για δήθεν «δίκαιη» ή «βιώσιμη» ( ανάλογα με τον κυβερνητικό διαχειριστή), «ανάπτυξη», διαλύθηκαν μπροστά στην πραγματικότητα της συνεχιζόμενης μνημονιακής πολιτικής, καθώς η ανάπτυξη των κερδών έχει πάντα ταξικό πρόσημο και προϋποθέτει παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που όλοι μαζί οι υμνητές της «αγοράς» διαφημίζουν με κάθε τρόπο της «βέλτιστες πρακτικές» του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. δηλαδή τους γνωστούς οδοστρωτήρες λαϊκών δικαιωμάτων. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι πλέον δεν ακούγεται ψίθυρος για την αποκατάσταση των τεράστιων απωλειών των εργαζομένων από το 2009 έως σήμερα.

Η διπλή μας υπόσταση τόσο ως εργαζόμενοι όσο και ως δημόσιοι λειτουργοί, μας επιβάλλουν  να δυναμώσουμε την πάλη μας για ένα δημόσιο πραγματικά στην υπηρεσία του λαού.

 Για τον Σύλλογό μας, η  προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος ταυτίζεται με την ικανοποίηση των αναγκών των πολλών στην δημόσια δωρεάν υγεία & παιδεία, στην δημόσια κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια, στο περιβάλλον, στον ελεύθερο χρόνο.

 Τώρα ακριβώς είναι η περίοδος που χρειαζόμαστε ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα, εργασιακά σωματεία ισχυρά και βασισμένα στην ζωντανή δημοκρατική έκφραση των συναδέλφων, με πλούσιες και συμμετοχικές εσωτερικές διαδικασίες με ισχυρή, σαν γροθιά, ενότητα απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο!

Η πλούσια πείρα από όλα την προηγούμενη περίοδο, αναδείχνει με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο, ότι μόνο ο ανυποχώρητος αγώνας για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Απαραίτητες  προϋποθέσεις αποτελούν η ενότητα των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εργοδότη και σχέση εργασίας,  η στόχευση  στον πραγματικό αντίπαλο, αυτούς δηλαδή που κερδίζουν από τις δικές μας απώλειες, και το μέτωπο  στις χρεοκοπημένες τακτικές του κυβερνητικού – εργοδοτικού «συνδικαλισμού» που υποτάσσει τους αγώνες των εργαζομένων στην εναλλαγή διαχειριστή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι μεγάλοι και νικηφόροι αγώνες των συναδέλφων  στην COSCO και  στην EFOOD, οι ανυποχώρητοι αγώνες στη ΛΑΡΚΟ και στα Πετρέλαια Καβάλας δείχνουν τον δρόμο.

      Ενώνουμε τις φωνές μας με όλους εσάς, με όλους τους εργαζόμενους στη χώρα μας και διεκδικούμε :

  • Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα που να καλύπτουν την ακρίβεια. Ανάκτηση όλων των εισοδηματικών απωλειών , επαναφορά  13ου – 14ου μισθού κλπ.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων με κρατική ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Αφορολόγητο στα 12.000€ με προσαύξηση 3.000 € για κάθε παιδί. Επιδότηση ενοικίου για λαϊκές οικογένειες, εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα και πολύτεκνες οικογένειες

Δραστική μείωση – κατάργηση των ληστρικών έμμεσων φόρων με πρώτο στόχο τα είδη βασικής διαβίωσης και κοινής ωφέλειας.

  • Κατάργηση του αντεργατικού ν.4808/21 ( νόμος Χατζηδάκη).
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Μέρα προστασίας των ανέργων.
  • Μέτρα προστασίας της Υγείας των εργαζομένων κι όλου του λαού. Γενναία αύξηση των δαπανών για το δημόσιο σύστημα υγείας, πρόνοιας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Στοπ στις ιδιωτικοποιήσεις, τις εκχωρήσεις και την παράδοση του δημόσιου   πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, που εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τις απολύσεις, οδηγούν σε αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια και άλλα βασικά αγαθά.
  • Καμία εμπλοκή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία. Καμία συμμετοχή στις εγκληματικές εκστρατείες των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών ανά τον κόσμο. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας»