Ταγίπ Ερντογάν – Κάλεσε την Ελλάδα «να συνέλθει» και να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά

Νέες απειλές κατά της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν ικανοποιήσει τις τουρκικές απαιτήσεις για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της πολυεθνικής άσκησης «Efes 2022».

Αποθρασυμένος από τη στάση των ΗΠΑ και χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που εκφράστηκε και με την ευρεία συμμετοχή δυνάμεών τους στην άσκηση, ο Ερντογάν κάλεσε ξανά την Ελλάδα «να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά που είναι υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες».

Αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης μάλλον κάνει τουριστικά ταξίδια στα νησιά, με αυτό είναι αδύνατον να φτάσεις πουθενά», ενώ συμπλήρωσε: «Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και τους νόμους κανενός, αλλά δεν παραβιάζει τα δικά της δικαιώματα και νόμους. Προειδοποιούμε την Ελλάδα να μείνει μακριά από όνειρα και πράξεις για τα οποία θα μετανιώσει, όπως πριν από έναν αιώνα, και να συνέλθει. Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις που αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες για τον εξοπλισμό των νησιών».

Αναφορικά με την άσκηση, ο Ερντογάν είπε ότι «σταδιακά εφαρμόζουμε την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα σύνορά μας με μια γραμμή ασφαλείας βάθους 30 χιλιομέτρων» και ισχυρίστηκε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν διάδρομοι τρομοκρατίας στο κάτω μέρος των συνόρων της χώρας μας, σίγουρα θα συμπληρώσουμε τα τμήματα που λείπουν από τη γραμμή ασφαλείας μας».

Τον «χορό» των απειλών είχε ανοίξει νωρίτερα, σε δήλωσή του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι «η γειτονική μας Ελλάδα συνεχίζει τις επεκτατικές της πολιτικές» και συμπληρώνοντας ότι «οι προσπάθειες εξοπλισμού είναι μάταιες. Θα δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις».

(Πηγή: «Anadolu»)