Η κοινή στρατηγική της ΕΕ για τα νησιά δεν έχει καμία σχέση με τα προβλήματα και τις αγωνίες των νησιωτών (VIDEO)

Στη συζήτηση σχετικά με τις «νήσους της ΕΕ και την πολιτική συνοχής» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος στην ομιλία του σημείωσε τα παρακάτω:

«Η έκθεση και η λεγόμενη κοινή στρατηγική της ΕΕ για τα νησιά ουδεμία σχέση δεν έχει με τα προβλήματα και τις αγωνίες των νησιωτών. Κινείται στην κατεύθυνση των προτεραιοτήτων του κεφαλαίου, της ΕΕ και των ελληνικών αστικών κομμάτων για την αντιλαϊκή “πράσινη και ψηφιακή μετάβαση”, την ενίσχυση των ομίλων της Ενέργειας, των Μεταφορών, του Τουρισμού.

Έχει μετατρέψει τον τουρισμό σε χρυσωρυχείο για μεγαλοεπιχειρηματίες και tour-operators και σε κάτεργο για τους εργαζομένους, χωρίς ωράρια, χωρίς δικαιώματα, με εξευτελιστικούς μισθούς.

Έχει αφήσει τους νησιώτες εκτεθειμένους, χωρίς τις αναγκαίες κρατικές υποδομές, πολιτική προστασία, με μηδαμινές υπηρεσίες Υγείας. Ο λαός πληρώνει πανάκριβα καύσιμα και προϊόντα αλλά και εισιτήρια, που ολοένα αυξάνονται, στους ομίλους οι οποίοι επιδοτούνται με άφθονο κρατικό χρήμα, χωρίς να εξασφαλίζουν τις απαραίτητες ακτοπλοϊκές συνδέσεις.

Οι εργαζόμενοι να οργανώσουν τον αγώνα τους για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα και ωράρια, με αυξήσεις στους μισθούς με βάση τα αιτήματα των ταξικών σωματείων. Να παλέψουν για συχνές, φτηνές, ακτοπλοϊκές συνδέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με σύγχρονα και ασφαλή πλοία, θέτοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες των νησιωτών κι όχι τα κέρδη των εφοπλιστών».