Τις αξιώσεις της φροντίζει να υπενθυμίζει καθημερινά η τουρκική αστική τάξη, με τελευταίο παράδειγμα την απειλή ότι θα θέσει θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν.
«Η Ελλάδα διαπράττει παραβίαση στα νησιά που της δόθηκαν με τον όρο να μην τα εξοπλίσει. Πρόκειται για τον εξοπλισμό των νησιών. Η Ελλάδα συνεχίζει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά. Εμείς έχουμε στείλει δυο επιστολές με τις θέσεις μας στα Ηνωμένα Έθνη. Σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις σε νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, τότε θα συζητηθεί η κυριαρχία τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.
«Επειδή δεν μπορούν να απαντήσουν νομικά, γίνονται νευρικοί, δίνουν βλακώδεις απαντήσεις, κάνουν δημαγωγία. Λένε πως η Τουρκία θέλει να πάρει τα νησιά μας, οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας. Δεν βγαίνω κάθε μέρα για να κάνω επιθέσεις στην Ελλάδα. Ο λαός μας δεν έχει τέτοιες προσδοκίες» ανέφερε επίσης, για να προσθέσει: «Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα είναι αξιοθρήνητη. Δεν ξέρω αν αυτό εκτιμάται, αλλά η Ελλάδα είναι πολύ καλή στο να κλαίει. Έρχονται στα πρόσωπά μας και μας αγκαλιάζουν. Από πίσω μας όμως, δείχνουν μνησικακία, μίσος και συκοφαντούν. Αυτά δεν ταιριάζουν σε χώρες και κυβερνήτες. Λέω και πάλι ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στις επιστολές μας σαν άνδρας προς άνδρα. Έχουμε έγγραφα, αν δεν σταματήσει αυτή η παραβίαση, θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών».
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση μέσω διπλωματικών πηγών τόνισε πως είναι «μη νόμιμες» οι αιτιάσεις της Άγκυρας, επισημαίνοντας πως «η Ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας».
Η κυβέρνηση δημιουργεί πάντως έναν απαράδεκτο εφησυχασμό για τις τουρκικές προκλήσεις, με τελευταίο παράδειγμα την δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι η τουρκική ρητορική «γίνεται γραφική». Στο έδαφος των διεργασιών για τη διασφάλιση της «ΝΑΤΟικής συνοχής» απέναντι στη Ρωσία -στόχο στον οποίο ομνύει η ελληνική κυβέρνηση και οδηγεί σε συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων- ο Κυρ. Μητσοτάκης πρότεινε συνεργασία με την Τουρκία για τη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας με πλοία Ελλήνων εφοπλιστών.
Αναδημοσίευση από 902.gr