Μ. Κομνηνάκα: Το ΚΚΕ διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της κτηματογράφησης (VIDEO)

Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, όπου αναδείχθηκε πρώτη δύναμη πανελλαδικά η «Πανσπουδαστική ΚΣ», χαιρέτισε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, ξεκινώντας την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σημείωσε πως το αποτέλεσμα είναι «μήνυμα ελπίδας, δίνοντας νέα πνοή στους αγώνες της νεολαίας για σπουδές, ζωή και μέλλον που έχουν ανάγκη οι νέοι σήμερα. Αποτελεί ταυτόχρονα αποστομωτική απάντηση του φοιτητικού κινήματος στις προσπάθειες της κυβέρνησης να διαλύσει τα Πανεπιστήμια, με τους φοιτητές να κρατάνε ζωντανά τα Πανεπιστήμιά τους και τη νεολαία που δεν βολεύεται με λιγότερο ουρανό».

 Καθαρό τοπίο στη γη, που λιγουρεύονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Η τοποθέτησή της έγινε στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Κτηματολόγιο στα Δωδεκάνησα για το οποίο τόνισε πως «η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει ένα καθαρό τοπίο στη γη, στη συγκεκριμένη περιοχή, για την οποία είναι γνωστό πως η πίεση για την παραπέρα τουριστική εκμετάλλευση μεγαλώνει. Έτσι, οι διαδικασίες θα συμβάλουν στη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας και την απελευθέρωση εκτάσεων για τουριστική εκμετάλλευση, αλλά και την ένταση της εμπορίας της γης».    

Σημείωσε τους κινδύνους που υπάρχουν για την παραχώρηση κρατικής γης στα επιχειρηματικά συμφέροντα που λιγουρεύονται τις εκτάσεις-φιλέτα στο νησί, ιδιαίτερα στις ζώνες αιγιαλού, όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Αναφέρθηκε ακόμα στους κινδύνους να νομιμοποιηθούν καταπατήσεις προηγούμενων ετών ενώ για τους  μικρούς ιδιοκτήτες θα σημάνει επιπλέον επιβάρυνση για να διασφαλίσουν τη γη τους σε περίπτωση που δεν υπήρχαν συμβόλαια. 

Επισήμανε ότι η κτηματολόγηση είναι ένας αναγκαίος εκσυγχρονισμός, ωστόσο για το ΚΚΕ «έχει σημασία σε ποια κατεύθυνση γίνεται, τι εξυπηρετεί και τελικά αν λύνει ή δημιουργεί προβλήματα και κυρίως ποιος θα κρίνει και θα λύνει τις διαφορές που θα προκύψουν; Ο ιδιώτης ανάδοχος που έχει ορίσει η κυβέρνηση για να διαχειριστεί τις χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν» επισήμανε η Μ. Κομνηνάκα απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση, συμπληρώνοντας πως μόνο στη Ρόδο οι αιτήσεις αυτές ανέρχονται σε 40.000.

Σημείωσε πως το ΚΚΕ διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση του Κτηματολογίου που προωθεί η κυβέρνηση καθώς «η κτηματογράφηση γίνεται όχι με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών που παραμένουν υποστελεχωμένες». Η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει τις διαδικασίες αυτές σε ιδιώτη ανάδοχο, ενώ προετοιμάζονται και συμβάσεις με εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων, για να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος φόρτος των υποθέσεων, επισήμανε χαρακτηριστικά. 

Η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην τροπολογία που αφορά την καταβολή της πληρωμής των δικαστικών επιμελητών, τονίζοντας πως η κυβέρνηση παρότι αναγνωρίζει το πρόβλημα και τους απαλλάσσει από το να κόβουν προκαταβολικά το δελτίο για την αμοιβή τους, δεν εξασφαλίζει ότι θα σταματήσει η καθυστέρηση στην πληρωμή τους και γι’ αυτόν το λόγο το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών». 

Στην δευτερολογία της η Μ. Κομνηνάκα αναφέρθηκε στις νομοτεχνικές και τις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση.